题目内容

【题目】阅读下面短文,根据短文内容完成句子。

Every 30 seconds there is an earthquake. But don’t worry because most of them are so weak, people can’t feel them. Only a few big ones hurt people. Many earthquakes happened in China, such as the big one in Sichuan in 2008. Thousands of people died in it. So it’s important to know what to do when one hits. Here are some suggestions on how to stay safely in an earthquake.

If you are in a house during an earthquake, hide under a desk. Stay away from windows and anything that could fall on you. If you are outdoors, move to a clear place (空地). Try to be away from trees, buildings and streetlights. These could fall on you. If you are in a shop and far from the door, don’t try to run outside and rush for exits (出口). Everyone will be doing that and you’ll find it hard to get out. Don’t get into a lift during an earthquake. Just hide under some strong covers near you. When an earthquake has ended, be careful because after-shocks may still happen. These are just as dangerous as the earthquake itself. So stay under the desk until you make sure it’s safe to get out.

1We don’t have to worry about all earthquakes because ______________________.

2In 2008 ______________________ in Sichuan and thousands of people died in it.

3When you’re at home and an earthquake happens, you can ______________________and stay away from windows.

4If you are out in an earthquake, you have to move to ______________________.

5The word “after-shocks” in the passage means ______________________ in Chinese.

【答案】

1most of them are so weak / we can’t feel most of them / …

2a big (terrible / strong / huge) earthquake happened

3hide under a desk / hide under some strong covers near you / …

4a clear place / clear places

5余震

【解析】

本文介绍了地震发生时如何保持安全。

1根据“But don’t worry because most of them are so weak, people can’t feel them.”可知,我们不必担心所有的地震,因为它们大多数非常弱,人们感觉不到。故填most of them are so weak / we can’t feel most of them / …

2根据“Many earthquakes happened in China, such as the big one in Sichuan in 2008.”可知,在2008年,四川发生了一次大地震,故填a big (terrible / strong / huge) earthquake happened

3根据“If you are in a house during an earthquake, hide under a desk. Stay away from windows and anything that could fall on you.”可知,如果地震时你在家,你可以躲在桌子下面,或者比较结实的物体下面,故填hide under a desk / hide under some strong covers near you / …

4根据“If you are outdoors, move to a clear place (空地).”可知,如果你在户外,你要搬到一个空地上,故填a clear place / clear places

5根据“When an earthquake has ended,”和“These are just as dangerous as the earthquake itself. So stay under the desk until you make sure it’s safe to get out.”可知,地震结束后,仍然会发生的有危险的,而且人们要藏在桌子下面,因此表示余震。故填:余震。

本文讲述了发生地震时如何保护自己。文章叙述清晰,内容容易理解。题型是任务型阅读,要求根据文意填空,考查学生们对文章细节的理解。做题时,先通读短文,了解大意;然后根据空格前后的内容,锁定短文相关句子,用简洁、概括的语言作答。例如第1小题,根据空格前“We don’t have to worry about all earthquakes because”可知,此处询问我们不必担心所有地震的原因,在文中找到worry,再根据关键词because确定答案的位置。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面短文, 再在其后空白处写出各单词的正确形式, 单词的第一个字母已给出。

China has made great improvements in environmental protection during the past 70 years. Protecting wildlife is, without doubt, an important part, since each animal on the earth has a role to p 1in the ecosystem (生态系统).

In r 2years, a series of wildlife-protection campaigns (活动) have been performed by the central government. Several species(物种) in d3of dying out have made impressive comebacks thanks to strong protection methods. The giant panda and the crested ibis (朱鹮) are a4these success stories. The giant panda, for example, had a p5of 1,114 in the 1970s. It now totals 1,864, thanks to 52 protection areas established in the past decades. Since 2003, scientists have worked to breed ( ) pandas and then set them f 6to the wild. At the end of last year, seven of the nine pandas released had survived in the wild.

The crested ibis was o 7thought to be dying out. In 1981, only seven were found in Yangxian county, Shaanxi Province. Since then, breeding programs have helped its number r 82000. China has even sent crested ibises to Japan and South Korea to help with the species’ survival.

China will c 9its commitment ( ) to wildlife protection. Key projects will be c 10out to improve protection, including adjusting the lists of wild animals and plants under State protection, and also fighting against wildlife trafficking (走私), which includes ivory.

【题目】 These years, big changes to city life in China have attracted the world. Among them, four stand out. They are famous as “China’s four great modern inventions”.

Online shopping

China has many big online shopping platforms, such as Taobao, T-mall and JD.com. They have made online shopping a lifestyle choice for many people in China. Taobao even started “online shopping festival”, the Double Eleven. It’s reported that Taobao and T-mall may have more than 800 million goods. Their company Alibaba has developed into the world’s largest ecommerce(电子商务) company.

Bike sharing

Bike sharing is not a new idea. But China has given it a whole new meaning. It encourages people to ride the public-sharing bike over short distances, aiming to solve the “last mile” problem in big cities. We use mobile apps or cards to unlock bikes. We can leave the shared bikes at any bike station. This makes bike sharing much easier.

Cashless payment(无现金支付)

In China, now you don’t need cash or bankcards to buy things. You could just pay with your mobile phone. You can scan(扫描) a store’s QR code(二维码) to pay. Even a fruit seller on the roadside has a QR code for WeChat Pay or Alipay.

High-speed trains

On September 21, China’s new high-speed train Fuxing made its first run from Beijing to Shanghai. It ran at a speed of 350 km/h. This makes it the fastest train in the world. China has the world’s longest high-speed railway network. It’s more than 22,000 kilometers leading the game in these areas. And they are greatly changing people’s lives.

根据语言材料内容选择最佳答案。

1The world’s largest ecommerce company is .

A.T-mallB.JD.comC.Alibaba

2We can know paying with the mobile phone in China is very .

A.cheapB.convenientC.difficult

3The speed of the fastest train in the world is .

A.220 km/hB.350 km/hC.22,000 km/h

4What is the purpose of bike sharing?

A.To solve the “last mile” problem in big cities.

B.To use mobile apps or cards to unlock bikes.

C.To leave the shared bikes at any bike station.

5Which of the following is Not true according to the passage?

A.China only has these four modern inventions.

B.Taobao started “online shopping festival”, the Double Eleven.

C.China’s high-speed trains are greatly changing people’s lives.

【题目】 I work with Volunteers for Wildlife, a rescue and education organization at Bailey Arboretum in Locust Valley. Trying to help injured, displaced or sick creatures can be heart-breaking; survival is never certain. However, when it works, it is simply beautiful.

I got a rescue call from a woman in Muttontown. She had found a young owl on the ground. When I arrived, I saw a 2-to 3-week-old owl. It had already been placed in a carrier for safety.

I examined the chick and it seemed fine. If I could locate the nest, I might have been able to put it back, but no luck. My next work was to construct a nest and anchor it in a tree.

The homeowner was very helpful. A wire basket was found. I put some pine branches into the basket to make this nest safe and comfortable. I placed the chick in the nest, and it quickly calmed down.

Now all that was needed were the parents, but they were absent. I gave the homeowner a recording of the hunger screams of owl chicks. These advertise the presence of chicks to adults; they might also encourage our chick to start calling as well. I gave the owner as much information as possible and headed home to see what news the night might bring.

A nervous night to be sure, but sometimes the spirits of nature smile on us all! The homeowner called to say that the parents had responded to the recordings. I drove over and saw the chick in the nest looking healthy and active. And it was accompanied in the nest by the greatest sight of all—LUNCH! The parents had done their duty and would probably continue to do so.

根据材料内容选择最佳答案。

1What is unavoidable in the author’s rescue work according to Paragraph 1?

A.Efforts made in vain.B.Getting injured in his work.

C.Feeling uncertain about his future.D.Creatures forced out of their homes.

2Why was the author called to Muttontown?

A.To rescue a woman.B.To take care of a woman.

C.To look at a baby owl.D.To cure a young owl.

3What made the chick calm down?

A.A new nest.B.Some food.C.A recording.D.Its parents.

4How would the author feel about the outcome of the event?

A.It’s unexpected.B.It’s beautiful.

C.It’s humorous.D.It’s discouraging.

5The underlined word “advertise” probably means “________”.

A.发现B.出现C.展现D.做广告

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网