题目内容
【题目】
![]()
Zhong Nanshan—a Brave Fighter
Zhong Nanshan became a well known name in the fight against SARS in 2003. Seventeen years later, the new fight against COVID-19 put the 84-year-old doctor back in the spotlight (媒体和公众的注意). As the leader of a high level expert group, he is really a hero who gives us the courage and power to fight against COVID-19 together.
Zhong was born into a medical family in October, 1936 in Nanjing. Both his parents were famous doctors. Because of them, Zhong made up his mind to study medicine to save lives at a young age. He set an example to his son. His son became a doctor, too.
With talent and hard work, Zhong graduated from Beijing Medical University in 1960. In the 1980s, he completed further training at St. Bartholomew’s Hospital in London and later graduated from the University of Edinburgh. For years, Zhong has been working at Guangzhou Medical University. As a leading specialist in respiratory diseases (呼吸系统疾病的领军人物), Zhong always puts patients first and provides them with the best treatments (治疗).
Because of SARS in 2003, he has become a hero and won public trust. The photo of him falling asleep on the train to Wuhan touched many people’s hearts. Thanks to selfless (无私的 ) medical workers like Zhong, COVID-19 has been brought under control in our country. They are the heroes of the age of peace.
Complete the chart according to the passage with only one word for each blank.
Title | Zhong Nanshan—a Brave Fighter |
His family | Zhong came from a medical family in October, 1936 in Nanjing. There are 【1】doctors in his family. |
His 【2】 | In 1960, Zhong graduated from Beijing Medical University because he was 【3】and hard working. In the 1980s, he studied medicine in England. Zhong has been working for many years. He provides patients with the best treatments because they are the most 【4】in his heart. |
His achievements | He is a leading specialist in respiratory diseases. He is famous and believable because of SARS in 2003. As the leader of a high level expert group, he【5】us to fight against the COVID-19. |
【答案】
【1】four / 4
【2】experiences
【3】talented
【4】important
【5】encourages
【解析】
短文通过介绍钟南山在抗击SARS和新型冠状病毒肺炎两场疾病中的表现,称赞他是一名和平时代的英雄。
【1】
细节理解题。根据第二段“Both his parents were famous doctors. Because of them, Zhong made up his mind to study medicine … His son became a doctor, too.”可知,除了自己,钟南山的父母及儿子也是医生,所以家中共有4名医生。故答案为four / 4。
【2】
通过表格可知,第二行提到了钟南山从北京医科大学毕业,后来他在英国学习医学。所以这是他的经历experiences。故答案为experiences。
【3】
根据第三段“With talent and hard work, Zhong graduated from Beijing Medical University in 1960.”可知,凭借才华和勤奋,钟于1960年毕业于北京医科大学;根据空前的he was可知,空处应该用talent的形容词形式talented。故答案为talented。
【4】
根据第三段最后一句“Zhong always puts patients first and provides them with the best treatments”可知钟把病人放在第一位,即病人是最重要的,结合空前的they are the most可知,空处应该用形容词的原级,重要的important符合句意。故答案为important。
【5】
根据最后一段“The photo of him falling asleep on the train to Wuhan touched many people’s hearts.”可知,他在去武汉的火车上睡着的照片感动了许多人的心,所以空处应该是鼓励我们与COVID-19进行斗争,he encourages us to fight against the COVID-19符合语境。故答案为encourages。