题目内容
【题目】![]()
A short Chinese man is one of the biggest men in the world right now(现在).He is Jack Ma (Ma Yun),the Chairman (董事局主席) of Alibaba Group.On Sept.19,2014,Alibaba went public (上市) and raised 25billion (十亿).Ma,a former English teacher,has become the richest man in China.
Born in 1964in Hangzhou,Zhejiang,Ma grew up as a happy kid.When he was a teenager,he wanted to learn English.Every morning,he got up at 5a.m.,rode his bike for 40minutes to a hotel near the West Lake and talked with foreign tourists in English.He did it for nine years,rain or shine.
The experience made him an excellent English speaker and also opened his eyes to the outside world.In 1994,Ma Yun heard about (听说)the Internet.And on a 1995 trip to the US,Ma was shown the Internet for the first time.He searched the word"beer"on Yahoo,and found that there was nothing there about China.Seeing the chance,Ma returned to China and set up(建立) a website called China Pages without even knowing much about computers.
Four years later,Ma,his wife and his friends set up Alibaba in Hangzhou.He believed in the Internet business potential (潜力) when few other Chinese did.15years later,Alibaba has developed into the world's largest e﹣commerce company (电子商务公司),owning popular shopping websites like Taobao and Tmall.
【1】The underlined word"it"in the second paragraph refers to (指的是) .
A. riding a bike
B. teaching English
C. playing on computers
D. practicing English with foreigners
【2】In 1995,Ma Yun was shown for the first time in the US.
A. beer on Yahoo
B. the Internet
C. Chinese Pages
D. e﹣commerce
【3】Alibaba was set up in the year .
A. 1994
B. 1995
C. 1999
D. 2004
【4】Which of the following is NOT true according to the passage?
A. The first website Ma Yun set up was Taobao.
B. Alibaba raised a lot of money after it went public.
C. Ma Yun began to learn English when he was a teenager.
D. Ma Yun believed the Internet business would have a bright future.
【5】What does the passage mainly tell us?
A. How Ma Yun made history.
B. The history of Alibaba Group.
C. How Ma Yun learned English.
D. The development of e﹣commerce in China.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】A
【5】A
【解析】
本文介绍了阿里巴巴集团董事长马云。马云1964年出生于浙江杭州,1994年,马云听说了互联网。1995年,马云访问美国时,第一次看到互联网。四年后,马云及其妻子和朋友在杭州创办了阿里巴巴。15年后,阿里巴巴发展成为世界上最大的电子商务公司,拥有淘宝、天猫等热门购物网站。2014年9月19日,阿里巴巴上市并募集了250亿,马云成为中国最富有的人。
【1】题意:第二段中下画线单词“it”指的是________。考查细节理解。A. riding a bike骑自行车;B. teaching English英语教学;C. playing on computers操作电脑;D. practicing English with foreigners 与外国人一起练习英语。根据上文Every morning,he got up at 5a.m.,rode his bike for 40minutes to a hotel near the West Lake and talked with foreign tourists in English.(每天早上,他早上5点起床,骑自行车40分钟到西湖附近的一家旅馆,用英语和外国游客交谈。)可知此句中He did it for nine years,rain or shine(他做了它9年,不管晴天和雨天)中it是指“与外国人一起练习英语”。选D。
【2】题意:1995年,马云在美国首次看到________。考查细节理解。A. beer on Yahoo雅虎啤酒;B. the Internet互联网;C. Chinese Pages中文页面;D. e﹣commerce 电子商务。根据第3段第3句And on a 1995 trip to the US,Ma was shown the Internet for the first time.(在1995年的美国之行中,马云第一次看到互联网。)可知选B。
【3】题意:阿里巴巴成立于___________年。考查细节理解。A. 1994;B. 1995;C. 1999;D. 2004。根据第3段第3句And on a 1995 trip to the US,Ma was shown the Internet for the first time.(在1995年的美国之行中,马云第一次看到互联网。)和第4段第一句Four years later,Ma,his wife and his friends set up Alibaba in Hangzhou.(四年后,马云和妻子、朋友在杭州创办了阿里巴巴。)可知阿里巴巴成立于1999年。选C。
【4】题意:根据文章,下列哪一项是不正确的?考查细节理解判断。A. The first website Ma Yun set up was Taobao.马云建立的第一个网站是淘宝;B. Alibaba raised a lot of money after it went public.阿里巴巴上市后筹集了大量资金;C. Ma Yun began to learn English when he was a teenager.马云十几岁时开始学英语;D. Ma Yun believed the Internet business would have a bright future.马云认为,互联网业务将有一个光明的未来。第4段第一句Four years later,Ma,his wife and his friends set up Alibaba in Hangzhou.(四年后,马云和妻子、朋友在杭州创办了阿里巴巴。)可知“马云建立的第一个网站是阿里巴巴”;故A错误;选A。
【5】题意:这篇文章主要告诉我们什么?考查主旨理解。A. How Ma Yun made history.马云是如何创造历史的;B. The history of Alibaba Group.阿里巴巴集团的历史;C. How Ma Yun learned English.马云是如何学英语的;D. The development of e﹣commerce in China..中国电子商务的发展。本文介绍了阿里巴巴集团董事长马云。根据本文主要内容可知这篇文章主要告诉我们马云是如何创造历史的;选A。
阅读理解是最能体现学生的英语能力的题型,分值较高。如何通过掌握解题方法来提升自己解答阅读理解题的速度和准确率是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。
【题目】
SIDE A No. 293083
Student Bus Card Name: Lilian College: University of Chichester From: April 1st, 2014 To: June 30th, 2014 Price: $180 Not valid (有效的)for travel unless it’s used in the bus companies of Stagecoacn, Season, Goldrider and Busabout in the UK |
SIDE B No. 293083
Thank you for travelling with Stagecoach If the card is found, please return to any Stagecoach driver. |
【1】The card is used for________.
A. taking a taxi B. travelling by train
C. taking a bus D. entering the college
【2】What does Lilian do according to the card?
A. A bus driver B. A university student
C. A college teacher D. A middle school student
【3】You can NOT find _________in the card.
A. Lilian’s age B. the price
C. the card number D. the time limit