题目内容
【题目】 “Mosquitoes are more likely to bite people with type O blood (O型血).” Have you heard someone say this before? It’s not true!
I’m not very picky (挑剔的) about blood types. In fact, I cannot tell which blood type you are. Only doctors can do that.So how do I choose who to bite?
I can smell the carbon dioxide (二氧化碳) on people’s breath. The more you breathe out, the more easily I can find you. This means larger and fatter people are more likely to get my “kiss”.
I can also find food by smelling. You play outside and start sweating (出汗) all over. I can smell the lactic acid (乳酸) in your sweat. So yummy!
I also use my eyes to find food. But my eyesight (视力) is not very good. If you are trying to avoid me, do not wear colors such as black, red or dark blue.
It’s only females who have a taste for blood. They need it for their eggs. Male mosquitoes do not bite. For a proud mosquito mother, not just any blood will do.
【1】Mosquitoes cannot _____
A.smell anythingB.tell blood typesC.see anythingD.breathe
【2】Mosquitoes are more likely to bite people _____.
A.who wear white clothesB.who are short and thin
C.who just finished exercisingD.who smell sweet
【3】What do we know about mosquitoes?
A.Male mosquitoes live on carbon dioxide.
B.Mosquitoes like strong and sweet smells.
C.Mosquitoes drink all types of blood.
D.Only male mosquitoes bitepeople.
【4】What can we learn from the text?
a. Why male mosquitoes bite.
b. How to kill mosquitoes.
c. Who mosquitoes like to bite.
d. What mosquitoes can smell.
A.a. bB.c. dC.a. cD.b. d
【答案】
【1】B
【2】C
【3】C
【4】B
【解析】
有些人说蚊子喜欢咬O型血的人,其实这是没有科学依据的。这篇短文以一只蚊子的口吻,讲述了蚊子到底喜欢咬什么样的人。
【1】
细节理解题。根据短文第二段“In fact, I cannot tell which blood type you are. Only doctors can do that.”可知,蚊子并不知道人类的血型。故选B。
【2】
细节理解题。根据短文第四段“You play outside and start sweating (出汗) all over. I can smell the lactic acid (乳酸) in your sweat. So yummy!”可知,蚊子可以闻到人类汗液里面的乳酸,如果我们刚做完锻炼,这时候容易出汗,更容易被蚊子咬。故选C。根据第五段“If you are trying to avoid me, do not wear colors such as black, red or dark blue.”可知A不对;根据第三段“This means larger and fatter people are more likely to get my “kiss”.”可知B不对;D选项在文章中没有提到。
【3】
推理判断题。根据短文第二段“I’m not very picky (挑剔的) about blood types.”可知,蚊子对血型并不挑剔,它什么血型的人都咬。C选项符合文意,故选C。
【4】
细节理解题。根据文意可知,短文第三、四、五三段介绍了蚊子喜欢咬什么样的人;从第四段中我们可以知道蚊子能闻到什么,因此c和d是对的,选B。