题目内容

【题目】阅读表达

Fire was discovered many thousands of years ago. The first time humans saw fire was probably when a tree was destroyed by lightning (闪电).

Humans soon learned how to make fire. They probably made the first fire by rubbing (摩擦) two sticks together.

Fire was very important to humans. They needed to keep warm at night. They used fire to cook food. They used fire to keep enemies and wild animals away. In some parts of the world fire was used to send messages. The Indians in America, for example, used fire to make smoke as a message. In some other countries people lit fires to warn their friends of dangerous message. In some other countries people lit fires to warn their friends of danger.

Fire was also used to give light. Before the invention of the oil lamp(灯), humans burned sticks to get light.

One man even used fire to tell the time. He invented a candle clock. He made a candle that took exactly twelve hours to burn. Then he marked this candle in twelve equal(相等的) parts. He lit the candle and could tell the time by counting the number of parts left of the burning candle. But the candle clock did not always work well. If there was a wind blowing on the candle, it burned too quickly.

A. 根据短文内容简要回答问题。

【1How did Indians in America use fire?

_____________________________________________________________________

【2】What happened to the candle if there was a wind blowing on it?

_____________________________________________________________________

B. 将短文中划线的句子译成汉语。

【3】_________________________________________________________________

【4】_________________________________________________________________

C. 请给短文拟一个适当的英文题。

【5】_________________________________________

【答案】

【1They used fire to make smoke as a message.

【2】It burned too quickly.

【3】他们用火把敌人和野生动物赶走。

【4】火也被用来照明。

【5】Fire./ The use of the fire.

【解析】

试题分析:短文大意:本文介绍了火的发现于数千年前,人类很快学会了生活。对人是非常重要的,可以用来取暖、做饭、赶跑敌人和动物、照明等。

【1】根据第三段" The Indians in America, for example, used fire to make smoke as a message,可知美洲的印第安人他们用火来制造烟雾传递信息。所以答案是They used fire to make smoke as a message.。

【2】根据文中的最后一句If there was a wind blowing on the candle, it burned too quickly.可知如果有风吹蜡烛,蜡烛就会燃烧的太快。所以答案是It burned too quickly.

【3】根据keep away使……离开与use sth. to do用某物做某事,可知该划线句子的意思是他们用火把敌人和野生动物赶走。

【4】根据be used to do被用于做……与give light给予光明,可知该划线句子的意思是火也被用来照明

【5】根据本文的大意:介绍了火的发现于数千年前,人类很快学会了生活。对人是非常重要的,可以用来取暖、做饭、赶跑敌人和动物、照明等。所以本文的题目是Fire./ The use of the fire.

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词。

Can you write down a Chinese word being read to you? It can be difficult, e_______【1】when the word is not included in most dictionaries.

Lu Jialei, 14, from Hangzhou Foreign Language School, w___________2the CCTV Chinese Character (汉字) Spelling Contest on Oct 18, 2013.

About 160 people competed. The host read a word to the contestant (参赛选手), explained its meaning and gave sample sentences. The contestant was required to w___________3down the word.

Winning the contest was a “surprise” to Lu Jialei. “I am not the smartest one,” she said. “But I pay a_____4to details.”

To prepare for the contest, she and her teammates studied the Modern Chinese Dictionary for 10 days. There are more than 56,000 entries (词条) i__________5characters, phrases and words in it.

She also has a secret weapon (武器). She studied h___________6Chinese characters were structured (构成).

In the final, judges gave her the word wanluan and said it means graceful and p_____7.

“I’ve never h_______8of that word!” said Lu.

But she made a good guess. “Characters meaning pretty often have ‘女’ in it, while many characters pronouncing luan have ‘亦’. So I wrote it down: ‘婉娈’,” she said.

This s ______9weapon came from her good reading habits.

“L_____【10to write Chinese characters is an important part of inheriting (传承) culture,” said Su Yunsheng, Lu’s Chinese teacher.

Su is happy to see students like Lu find the beauty of Chinese language.

【题目】阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

C

I suppose when you grow up in one place, you have friends whom you’ve known since childhood.But as a child who moved a lot, my oldest friendships are with my cousins.

On our return from Guam, my parents, sisters and I walked off the plane in Alexandria.All my cousins were there to meet us.

I was excited to see them again.The last time I’d seen Don, Sherri and David was two years before.That summer we’d caught fireflies(萤火虫) and watched Don and his friends play a game.Some boys acted like a bull(公牛) with a rope(绳子).His friend held the rope and Don rode on it.When Don fell off, he got up and tried again.

Just like riding that bull, Don put his heart into everything he did.As a young man he was told he got cancer(癌症).But he fought it and never gave up.Like what he did that summer, he held tight(紧紧地) , falling off a few times and trying again.I was excited and proud of my cousin for planning and going after his dream.I wished his ride would have lasted longer.

1The writer and his family returned to Alexandria________.

A.by boat

B.by ship

C.by air

D.by train

2】The writer and his cousins________in the summer two years ago.

A.became good friends

B.moved to Guam

C.rode a bull

D.caught fireflies

3】What does the underlined word “held” mean in the passage?

A.抓住

B.容纳

C.扣留

D.举办

4】When did Don know he got cancer?

A.When he was born.

B.When he was a young man.

C.Two years ago.

D.Last summer.

5】From the last paragraph, we know Don is a man who__________.

A.is very shy

B.never gives up

C.has a bull

D.is very foolish

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网