题目内容
【题目】阅读短文及文后选项,选出可以填入空白处的最佳选项。
The world is full of great books waiting to be read. 【1】Here are some tips. What makes you happy?
If you have a favorite hobby, look for books about that activity. You’re more likely to enjoy reading a book if you’re already interested in its subject.
Fiction or nonfiction?
Some books are totally made up and imagined. 【2】Novels, short stories, and fables are all examples of fiction. These books can bring you to another world or help you imagine something beyond your own experience.
【3】But that doesn’t mean they are boring. Nonfiction books can bring to life everything from the first trip to the moon to what it’s like to explore the deepest oceans. Try both fiction and nonfiction books to see which you enjoy better.
Find a family favorite.
What was your mother’s favorite book when she was at your age? Or your dad’s?
【4】Then you can ask them why they liked it and share your thoughts. It’s a fun way to get to know your family a little better, and to find a book you’ll enjoy!
Ask an expert.
Your local library is definitely a great place to find books that you are going to love.
【5】Tell a librarian about your interests. Your librarian can help you find books that you’re sure to love. Your teacher is another good person to ask.
A.Ask them and give it a try.
B.Those are called fiction books.
C.How can you pick one you will like?
D.Nonfiction books tell stories using facts.
E.You don’t have to look for them all by yourself.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】A
【5】E
【解析】
这是一篇说明文。文章主要介绍挑选自己喜欢的书的一些窍门:区分虚构的读物和非虚构的读物,了解家人喜爱的读物以及询问专家。
【1】句意:你怎样才能挑选出你喜欢的那本书呢?
根据后一句“Here are some tips”以及后文介绍挑选不同种类的书,可知此处提出问题How can you pick one you will like。故选C。
【2】句意:那些被称为虚构的读物。
根据前一句“Some books are totally made up and imagined””和后一句“Novels, short stories, and fables are all examples of fiction””可知此处给some books在下定义,称这些书为虚构的读物。故选B。
【3】句意:非虚构读物用事实讲述故事。
根据上一段讲述虚构读物,可知此段讲述非虚构读物;根据第三句“Nonfiction books”可知此处选择与nonfiction books相关的选项。故选D。
【4】句意:问一问他们并且尝试一下。
根据“what was your mother’s favorite book when she was at your age? Or your dad’s”可知此处表示问父母这些问题。故选A。
【5】句意:你没有必要全部靠自己寻找它们。
根据小标题“Ask an expert”以及最后一段的“Tell a librarian about your interests”以及“Your teacher”可知可以问图书管理员问老师,不需要全部靠自己去找书;用否定句You don’t have to look for them all by yourself。故选E。
五选五的做题方法如下:①先读一遍短文,了解大意。②再读一段,注意上下文或前后句子的逻辑关系,来选择答案。例如第三题根据前一段介绍fiction可知此处介绍non-fiction, 选择与nonfiction books相关的选项;第五题根据小标题“Ask an expert”以及最后一段的“Tell a librarian about your interests”以及“Your teacher”可知可以问图书管理员老师,不需要全部靠自己去找书;用否定句You don’t have to look for them all by yourself。③最后再完整的读一遍,检查文章是否通顺以及连贯性。
【题目】根据短文内容填空。
offer play get true meet |
When we talk about NBA, many people will think of Yao Ming. There's no doubt that Yao Ming is a Chinese hero. On October 16, 2013, Yao announced (宣布) he would open the NBA Yao School. This was really exciting news!
Looking at the name of the school, many people would think that the school is going to train NBA talents. But that is not the(1) . The NBA Yao School provides after-school basketball training and health programs. Its students include boys and girls over 16 years old who are very good at (2) basketball. The school aims to teach the importance of teamwork, leadership (领导素养) and communication in a fun basketball environment.
Yao is quite glad to be a part of the school, because it has always been his dream to positively (积极地) influence young people's life through sports.
Now, basketball fans in China are looking forward to(3) good basketball training, and the NBA Yao School is a great choice. In this school, students have chances(4) . NBA stars. The stars can (5) suggestions on how to play basketball well.The school's first program opened at the Wukesong Basketball Park in February, 2014. If you want to know more information about the school, you can visit www. nbayao. com.