题目内容
14.③Gong learned photography from his father,a professional photographer working for Hunan TV.Since the age of 4,he has been following his father to take pictures of nature and society.
④Gong is a patient photographer.When he finds something amazing,he can spend hours waiting for the perfect time to catch the moment.In his first work,Gong took the beautiful view of the sunset near his hometown.It looked simple,but Gong worked for four days to take the best photo.
⑤Now,the young photographer cares more about social (社会的)problems.In Gong's pictures of Liuyang River,hundreds of dead fish show us the deadly results of pollution.He has made up his mind to document polluted rivers at least once every year to make people pay more attention to environmental protection.
⑥"Now photography is not only a hobby,but also a duty(责任)for me."said Gong.
63.What's the name of the photo that helped Gong Zijie get the first place?Weed on the Wall
64.What does photographer Li Shaobai think of Gong's work?The picture is silent but powerful.
65.Did Gong learn photography by himself?No,he didn't
66.What does the writer want to tell us about Gong in Paragraph 4?Gong is a patient photographer.
67.What can you learn from Gong?The spirit of his patience and responsibility.
分析 得到一份著名的美国国家地理杂志的认可是许多摄影家的梦想.一个中国的青少年摄影家已经实现了这个梦想.龚子杰一个来自湖南长沙的十四岁的男孩带着他的作品《墙上的杂草》赢得了2014年全球少年摄影大赛中国区一等奖.它是由国家地理杂志少儿版主办的,龚子杰赢得了主题为野外假期的一等奖.他展示了在紫禁城的红色墙壁上的一个杂草的影子.用摄影家李少白的话说:"这张照片无声但是很有力量."
龚子杰的摄影是向他的爸爸一位湖南卫视的职业摄影家学习的.虽然他还是四岁的时候,他已经跟随爸爸去给大自然和社会拍照了.
龚子杰是一个有耐心的摄影家.当他发现一些惊奇的事情,他能花几个小时等待最美好的一刻去抓拍,他的第一个作品,拍了他家乡的最美的落日.看起来普通,但是龚子杰花了四个小时去拍出了最好的作品.
现在,这个年轻摄影家更关注社会问题.在龚子杰的作品《浏阳河之殇》中,大量的死鱼向我们展示了污染的严重后果.他下决心至少每年记录一次被污染的河流让人民更多的关注环境保护.
龚子杰说:"现在摄影对于我来说不仅仅是一个爱好,也是一种责任."
解答 63.答案:Weed on the Wall.细节理解题.由第二段第一句:With his work Weed(野草)on the Wall,Gong Zijie,a 14-year-old boy from Changsha,Hunan,won the 2014 International Photography Competition for Kids in China.可知他得一等奖的摄影作品叫《墙上的杂草》,故回答:Weed on the Wall.
64.答案:The picture is silent but powerful.细节理解题.由第二段最后一句:In photographer Li Shaobai's words,"The picture is silent but powerful."可知,他认为这幅画静而有力.故回答:The picture is silent but powerful.
65.答案:No,he didn't 细节理解题.由第三段第一句:Gong learned photography from his father可知他是向父亲学习的摄影.故作否定回答:No,he didn't.
66.答案:Gong is a patient photographer.段落大意题.第四段通过举例说明了龚子杰是一位有耐心的摄影师,即本段的主题句为第一句:Gong is a patient photographer.
67.答案:The spirit of his patience and responsibility 开放性表达题.根据短文,Gong is a patient photographer龚子杰有耐心,Now,the young photographer cares more about social (社会的)problems对社会问题有责任心.我们可以学习他的这两种精神.故可以回答:The spirit of his patience and responsibility
点评 明确任务后,应迅速阅读全文来了解文章主要内容,以及文章的感情基调、作者的意图、态度倾向.在材料后的问题设置中,经常有对文章大意的考查.对于概括大意的题目,需要通篇考虑,对要点加以归纳概括,这类题目有时可以从文中找到答案,但有时需要用自己的话来概括.
| A. | one third | B. | two third | C. | three fourths | D. | three fifths |
| like why bird usually discover |
Sientists have found that cats,dogs,(92)birds and even goldfish are left-handed or right-handed.These scientists work in Queen's Belfast University.They said that pets are left-handed or right-handed(93)likepeople.As we all know,it is important for animals to be good at getting food.Some like to get food with their right hands,but some like to get food with the left hands.
That's (94)whythe animals are left-handed or right-handed.
The scientists have (95)discovered that male cats and dogs are almost left-handed,and female cats and dogs are right-handed,because their work in everyday life is different.
People(96)usually think that left-handed people are better at languages; some even think that left-handed people are smarter.When it goes to animals,it makes animals act more quickly.
| 11.A.Monday. | B.Thursday. | C.Saturday. |
| 12.A.Music. | B.Art | C.P.E. |
| 13.A.Basketball. | B.Soccer. | C.Volleyball. |
| 14.A.A soccer player. | B.A basketball player. | C.A P.E.teacher. |
| 15.A.By watching games. | B.By practicing every day. | C.By joining the school team. |
| A. | students' | B. | student's | C. | students | D. | student' |