题目内容

【题目】

If asked to name the most famous cartoon character from their country, Americans may say Mickey Mouse. And people in Belgium would p1mention Tintin. And in China, the title may go to Sanmao, a thin boy w2 only three hairs on his head, who was created by the late comic artist Zhang Leping(1910-1992) .On March 26, Zhang was given the Special Honor award at the 2018 International Illustrated Silent Book Contest. Zhang is the first Chinese cartoonist to ever r3 this prize.

The story of Sanmao starts with his moving to Shanghai. As an orphan (孤儿), Sanmao has n4 to depend on and has to take on many different jobs, such as selling newspapers, and performing kung fu. But still it's h5 for him to afford the cost of living. He has to sleep on the streets and is often laughed at by strangers.

A6 his living conditions are poor, Sanmao is a kind boy who often shares his food with homeless people. He is also a boy of integrity (正直的). For example, he once r7to join a group of thieves who promised to feed him every day in exchange for his services.

From his story, people learn about the most turbulent(动荡的)moments of Chinese h8.

This is why even though Sanmao is often seen as "China's Tintin", his tale is c9 to be much darker than that of the Belgian character. The birth of Sanmao also filled a blank (空白) in the Chinese comic i10. Using the skill of line-drawing, Zhang wrote no dialogue and used the simplest brushwork to show the life in old Shanghai.

【答案】

1probably

2with

3receive

4nobody

5hard

6Although

7refused

8history

9considered

10industry

【解析】

本文介绍了中国最出名的卡通人物之一——三毛的故事。

1

句意:比利时的人们可能会提到丁丁。

根据句子结构,空格处修饰动词mention,所以用副词。根据上文If asked to name the most famous cartoon character from their country“如果要说出他们国家最著名的卡通人物的名字”及所给首字母,可知,比利时的人们可能会提到丁丁,所以空格处填probably。故答案为probably

2

句意:在中国,可能会是三毛,一个头上只有三根头发的瘦男孩,他是由已故漫画家张乐平创作的。

根据a thin boy only three hairs on his head,可知,此空表示“头上只有三根头发的瘦男孩”,用介词with表示“带有”,所以空格处填with。故答案为with

3

句意:张乐平是第一个收到这个奖项的中国漫画家。

根据句子结构,动词不定式作cartoonist的定语。根据On March 26, Zhang was given the Special Honor award at the 2018 International Illustrated Silent Book Contest及所给首字母,可知,此句表示“他是第一个收到这个奖项的中国漫画家”,所以空格处填动词原形receive构成不定式。故答案为receive

4

句意:作为一名孤儿,三毛没有人可依靠,并且必须从事不同的工作,例如卖报纸,表演功夫。

根据As an orphandepend on,可知,孤儿通常都没人可依靠,只能靠自己,所以空格处填nobody。故答案为nobody

5

句意:但是对他来说负担生活开销仍然很困难。

固定搭配:it’s+形容词+for sb+to do sth“对某人来说做某事是……”。根据He has to sleep on the streets,可知,尽管他做了很多份工作,负担生活的开销对他来说仍然是困难的,他必须睡在大街上,所以空格处填hard。故答案为hard

6

句意:尽管他的生活条件很差,三毛是一个经常跟无家可归的人分享食物的善良男孩。

根据his living conditions are poor“他的生活条件很差”及Sanmao is a kind boy who often shares his food with homeless people“三毛是一个经常跟无家可归的人分享食物的善良男孩”,可知,前文表让步关系,位于句首的单词首字母要大写,所以空格处填引导让步状语从句的连词Although。故答案为Although

7

句意:例如,他曾拒绝加入一个承诺每天给他食物以换取他服务的小偷组织。

根据He is also a boy of integrityjoin a group of thieves,可知,正直的男孩应该会拒绝加入小偷组织,表述过去发生的事情,句子用一般过去时,所以空格处填refused。故答案为refused

8

句意:从他的故事,人们了解到中国历史最动荡的时刻。

根据the most turbulent(动荡的)moments of Chinese及首字母,并结合常识,可知,从三毛的故事,我们可以了解到中国历史上最动荡的时刻,所以空格处填history。故答案为history

9

句意:这是为什么三毛被视为“中国的丁丁”,他的故事被认为比比利时丁丁的故事要黑暗得多。

根据be much darker than that of the Belgian character,可知,三毛的故事和比利时丁丁的故事相比,三毛的被认为是更黑暗的,固定搭配:be considered to“被认为”,所以空格处填considered。故答案为considered

10

句意:三毛漫画的诞生也填补了中国漫画产业的空白。

Fill in表示“填充”,根据The birth of SanmaoChinese comic,并结合所给首字母,可知,三毛漫画的诞生填补了中国漫画产业的空白,所以空格处填industry。故答案为industry

练习册系列答案
相关题目

【题目】 BAO, a story of a lonely mother whose little dumpling comes to life, has touched the hearts of millions. The Oscar-winning short film was directed by Chinese-Canadian Domee Shi(石之予). Bao tells bao a heart-warming tale of parental love and the loss feeling when children grow older and leave home.

The mother finds great joy in caring for her little dumpling boy. But all little “baos” grow up. They make friends and become independent. As the dumpling becomes a teen, he pulls away from his mom. All teens can relate to this frustrating time; 父母想要对待你像小“包宝宝”,即使你几乎是一个成年人了。

As the mother tries hard to stop her “bao” from leaving, she puts him into her mouth and swallows(吞下)him. She is immediately filled with regret and sadness. Her desire to keep him close makes her lose him forever.

Are your parents too protective? Do they make you feel like a “little dumpling”? Do you feel unhappy about this? If so, it will help to remember the love and sadness of the mother in Bao. When you want to roll your eyes(翻白眼)in frustration, remember that your parents are motivated by love. The desire to become more independent is normal. However, you are expected to express your feelings without “lashing out(斥责)” like “bao” does in the film. Ask your parents how you can have some privacy(隐私)and independence in a way that makes them feel comfortable. And remind them that, in some way, you will always be their “little bao”.

请根据短文内容,完成下列任务。

1请将①处划线句子改为被动语态。

___________________________________________________________________________________________

2请将下列句子补充完整,使其句意连贯。

It is normal that children desire to become _________ as they grow up.

请根据短文内容回答问题。

3Why does the mother put “bao” into her mouth and swallow him?

___________________________________________________________________________________________

4How should students get on with their parents?

___________________________________________________________________________________________

5请将②处划线句子译成英语。

___________________________________________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网