题目内容
【题目】Mount Huang is in the south of Anhui Province. It was not called Mount Huang until 747 AD,and was given that name because of an old story about Huang Di. He was the ancestor(祖先) of the Chinese people,and made magic immortality pills(药丸) there. It was thought that after taking the magic pills,people would live forever.
There are five famous Chinese mountains. We call them the Wuyue. They are Mount Tai(Shandong Province),Mount Hua(Shanxi Province),Mount Heng(Shanxi Province),Mount Song(Henan Province) and Mount Heng(Hunan Province).Though Mount Huang isn't one of the Wuyue,it is very famous as well. It's said that you won't want to visit any other mountain after seeing the Wuyue,but that you won't want to see even the Wuyue after returning from Mount Huang. These words should give you some ideas of the beauty of Mount Huang.
There are many places for people to watch the sunrise on Mount Huang. The best times are 5:30-6:00(spring),4:40-5:10(summer),4:50-5:20(fall) and 5:30-6:00(winter).When you visit Mount Huang,it's best if you get a chance to see the seas of clouds. September to May is the best season,but you're welcome to visit Mount Huang at any time!
【1】Why did people call the mountain Mount Huang in 747 AD?
A. Because it was one of China's most famous mountains.
B. Because it is in the south of Anhui Province.
C. Because it didn't have a name before 747 AD.
D. Because of an old story about Huang Di.
【2】The underlined word “immortality”in the first paragraph probably means “________”.
A. 病人 B. 皇帝 C. 永生 D. 长眠
【3】Why does the writer mention the Wuyue?
A. Because Mount Huang is not as famous as the Wuyue.
B. Because the Wuyue are not worth visiting.
C. Because the Wuyue are the highest mountains in China.
D. Because Mount Huang is even more beautiful than the famous Wuyue.
【4】If Tracy wants to see the sunrise in winter,when should she reach the top of Mount Huang?
A. 5:30-6:00. B. Before 4:00. C. After 6:00. D. 6:30-7:30.
【5】Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Mount Huang is in the south of Anhui Province.
B. Huang Di named the mountain Mount Huang.
C. Mount Song isn't in Hunan Province.
D. The writer thinks Mount Huang is very beautiful.
【答案】
【1】 D
【2】 C
【3】 D
【4】 A
【5】 B
【解析】
这篇短文主要是对黄山的介绍,介绍在黄山看日出的时间。
【1】细节理解。根据文中It was not called Mount Huang until 747 AD,and was given that name because of an old story about Huang Di.可知是关于一个皇帝的故事。故选D。
【2】词句猜测。根据下文It was thought that after taking the magic pills,people would live forever.可知上文中immortality的意思是“永生”,根据题意,故选C。
【3】细节理解。根据文中We call them the Wuyue. They are Mount Tai(Shandong Province),Mount Hua(Shanxi Province),Mount Heng(Shanxi Province),Mount Song(Henan Province) and Mount Heng(Hunan Province).Though Mount Huang isn't one of the Wuyue,it is very famous as well.可知,因为黄山比著名的五岳还要美。故选D。
【4】细节理解。根据文中5:30-6:00(winter).When you visit Mount Huang,it's best if you get a chance to see the seas of clouds.可知,冬天是5:30-6:00,故选A。
【5】推理判断。根据文中It was not called Mount Huang until 747 AD,and was given that name because of an old story about Huang Di.可知,是因为有皇帝的故事,而不是皇帝起的名字。故选B。
1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。
2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地
写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试
题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。
4、合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的
人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。