题目内容

【题目】Once there was a famine(饥荒).A rich cook sent for twenty of the poorest children in the town and said to them, “In this basket there is a piece of bread for each of you.Take it and come back to me every day at this hour for more.”

In a hurry the hungry children got together around the basket,and fought over the bread because each wanted the largest piece.At last they went away without even thanking the good cook. Mary, a poorly-dressed girl, did not fight with the other children,but stood quietly in distance.When the badly-behaved children had left,Mary took the smallest piece,which was all left in the basket.She kissed the cook’s hand and went home.

The next day the children were as badly-behaved as before. Mary got a piece of bread almost half the size of the one she got the first day.When she came home,her mother cut the bread open. Many new, shining pieces of silver fell out of it.

Her mother was very worried ,and said, “Take the money back to the cook at once.The silver must have fallen into the dough(面团)by accident. Hurry up, Mary” When the little girl gave the rich man her mother ’s message, he said, “It was no mistake.I had the silver pieces put into the smallest bread for you as a prize. Always be as satisfied, peaceable and thankful as you now are. Go home now, and tell your

mother that the money is yours.”

根据短文内容,选择最佳选项,并在答题卡上将选定答案的字母标号涂黑。

1What did Mary do while the others fought over the bread?

A. She stood quietly in distance.

B. She fought over the bread.

C. She went home.

D. She sent for her mother.

2How did the girl express her thanks to the cook?

A. She left quietly without a word.

B. She kissed the cook’s hand.

C. She gave money to the cook.

D. She behaved as badly as the other children.

3Why did the cook put the silver pieces into the bread?

A. Because he wanted to give them to the poorest child. B. Because Mary’s mother was very worried.

C. Because he wanted to give them to Mary as a prize. D. Because Mary’s family was poor.

4What do you think of Mary’s mother?

A. She was very rich. B. She was peaceable.

C. She was foolish. D. She was very honest.

5What is the passage mainly about?

A. Some pieces of bread B. Some pieces of silver

C. A good girl D. A rich cook.

【答案】

1A

2B

3C

4D

5C

【解析】

本文介绍了在饥荒年代,一位富有的厨师救济穷孩子,他在镇上选了最穷的二十个孩子作为救济对象,其中有一名女孩,没有和其他孩子一样去疯抢篮子里的面包,而是拿了剩下的最小的一块。第二天同样如此。但是这次,这位女孩的面包里有许多新的闪闪发光的银片在母亲的劝说下,归还银子的故事。最后厨师把银片给了女孩,以示奖励。

1细节理解题首先,进行定位:根据题目 What did Mary do while the others fought over the bread?可定位在文中的第二段的第三句:Mary, a poorly-dressed girl, did not fight with the other children, but stood quietly in distance.因此可以得出答案 A。中文句意为“一个穿着破烂名叫玛丽的小女孩并没有和其他孩子争抢,而是静静地站在远处。”本题出现中考高频转折连词“but”. 答案出现在这个连词后面。

2细节理解题根据题目“How did the girl express her thanks to the cook?”可以定位到文中的第二段最后一句进行理解,“She kissed the cook’s hand and went home.”她亲吻了这个厨师然后回了家,因此答案选B。其中考生需知道 express 为“表达”的含义。

3细节理解题根据题目“Why did the cook put the silver pieces into the bread?”可到文中定位到第五段第二句“I had the silver pieces put into the smallest bread for you as a prize”.可知富人把银片放在最小的一片面包里给玛丽的作为奖励。因此答案选C。

4细节理解题。根据文中第四段第一句她的妈妈让她快点把银片还回给富人“Take the money back to the cook at once.”可知妈妈是非常诚实的一个人,文中并没有出现跟诚实有关的词汇,需要考生对这句话进行理解之后才能选出正确答案。答案选D。

5主旨大意题。本文为故事类阅读,此题要纵观全文进行理解,其中 A 选项为一些面包,B 选项为一些银片,C 选项为一个好女孩,D 选项为一个富有的厨师。本文介绍了一位贫困的女孩在得到了一小块面包里的银子后,在母亲的劝说下,归还银子的故事。说明了女孩是一位好女孩。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

We can help you plan your holiday!

Welcome to Sunset Island Tourist Information

Center.

25 Green Street,

Port Ceorge,

Sunset Island

Open every day except Sunday.

09 :00-17 :00

We can help you find a hotel, choose somewhere interesting to eat and plan your day. Please take a free map of the island for more,

Boat trips around Lighthouse Island!

Two-hour trip leaves each day at 09:00.

Lunch included.

Swim in the beautiful water off Lighthouse Island!

Exciting nightlife!

The clubs of Port Ceorge are open every night until 04: 00-the latest music every night!

Two free drinks if you arrive before midnight.

Make friends with our wildlife!

At Rosetown Reserve, you’ll find wildlife that only lives on Sunset Island-get close to wild horses, deer and parrots. Easy walks and a great teahouse !

1To get more tourist information, you can go to 25 Green Street .

A. at 10:00 on Sunday B. every day at 10:00

C. every might until 04:00 D. at 14:00 on Friday

2Where can tourists see wild horses, deer and parrots?

A. On Lighthouse Island. B. At Rosetown Reserve.

C. At Tourist Information Center. D. In the clubs of Port George.

3How will a tourist enjoy the two-hour trip around Lighthouse Island?

A. By bicycle. B. On foot. C. By boat. D. By minibus.

4Which of the following is TRUE according to the reading material?

A. You can enjoy a cup of tea at Rosetown Reserve.

B. You can get some special gifts at Sunset Tourist Information Centre.

C. You can enjoy the latest music at 5 a. m. in the club of Port George.

D. You can get a free dinner during the two-hour trip around Lighthouse Island.

5Where can you most probably see the reading material?

A. In a novel. B. In a fairy tale. C. In a travel guide. D. In an art magazine.

【题目】According to present Taiwan wedding culture, one family cannot marry sisters in a row within 4 months, 6 months or one year. People in Taiwan believe it is taboo, and the taboo will bring bad things to the marriage. Also in Taiwan culture, new marriage couples cannot join others’ wedding or funeral within 4 months, especially for those pregnant women, they should avoid this kind of cases. If you do so, you will have problem to teach your coming baby in the future.

These rules are not from China, but are from people moved from China to Taiwan. People do not follow these rules in China. It is something special in Taiwan and full of wisdom for life experience from ancestors.

within 之內 funeral 葬禮 pregnant 懷孕的 ancestor 祖先

1What does the word “taboo” mean?

A. Something that people like to do. B. Something that people are afraid to do.

C. A place that people in Taiwan like to visit. D. An activity happens at a wedding.

2Shu-fen has a five-month baby in her belly, and she wants to join her best friend’s wedding. Her mother in-law is so angry about it. Shu-fen can’t make sense of it. Could you tell her the reason? belly 肚子

A. Her mother in-law is scared that the baby can’t do well when parents or teachers teach him/her.

B. Her mother in-law is scared that her marriage is going to be over.

C. Her mother in-law is scared that they can’t go sailing from China to Taiwan.

D. Her mother in-law is scared that Shu-fen’s sister can’t be married.

3Which is the best title of the reading?

A. Things that woman can’t do.

B. China rules, Taiwan follows.

C. Marriage in Taiwan.

D. Taiwan special culture.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网