题目内容
【题目】从下面方框中选出10个单词并使用其适当形式填入短文空格内 ,使 短文意思正确、通顺 (每词限用一次 )。
full, death, expect, harm, help, important, invite, method, nature, require, shake, take
You know cicadas(蝉)? Have you ever caught a cicada in the hot summer day? In fact, they are a【1】 part of summer, singing loudly and proudly. They are harmless to humans, but to trees, they are【2】 visitors. “To some tress, like cherry trees, cicadas can have a【3】 influence,” said Ruan Wnagzhou, chief of the Hangzhou Greening Management Station, which is in control of the gardens and greenery throughout Zhejiang’s provincial capital.
Take cherry trees, for example. Each July and August, the juice in their buds(花蕾) make them the favorite food and egg—laying places for cicadas. The insects’ laying eggs in the buds can even cause the trees 【4】
To solve the problem, the station sent out a(n) 【5】in Hangzhou last August everyone was welcome to catch cicadas in the park. Over 50 people showed up, far more than the expected number of 20. The station also invited Jin Sucui, a 62—year—old expert from Lishui, Zhejiang, to teach them how to catch cicadas.
“Catching cicadas is actually quite simple as long as you 【6】understand the instructions,” Jin said. “All you 【7】 is a long stick, a piece of sticky 黏性的 paper and a bag to hold the cicadas. Keep your cool, avoid【8】 your hands and focus your eyes on the sticky paper, ” In just two hours, Jin caught hundreds of cicadas Ruan said he hoped that the activity could 【9】 part in by more and more people. “Parents can bring their children along to catch cicadas during summer as a way to get in touch with Mother Nature, and let them realize the 【10】of having a balanced ecosystem,” he said.
【答案】
【1】natural
【2】unexpected
【3】harmful
【4】death
【5】invitation
【6】fully
【7】require
【8】shaking
【9】be taken
【10】importance
【解析】
文章主要讲述的是夏天蝉会高声鸣叫,这是夏天的一部分,蝉对人类有没有伤害,但是对于树木的影响却很大,杭州市绿化管理站在夏天举行了一场活动——在公园里捉蝉,并且在文章讲到了捉蝉的方法。
【1】句意:它们是夏天的一个自然的部分。
根据句意理解及常识可知,夏天都会有蝉发出叫声,所以这里表达的是“自然的”,英语是natural,是一个形容词,在句中修饰后面的名词part,所以直接填本身,故答案为natural。
【2】句意:但对树木来说,他们是不速之客。
根据句意理解及句中的but可知,这里表达的是“不好的方面”,所以这里指的是“不期待的”,英语是unexpected,是一个形容词,在句中修饰visitors,表达的是“不速之客”,故答案为unexpected。
【3】句意:对于一些树木,比如樱桃树,蝉会产生有害的影响。
根据句意理解及后文the juice in their buds(花蕾) make them the favorite food and egg—laying places for cicadas. The insects’ laying eggs in the buds can even cause the trees _______4______可知,这里表达的是“有害的影响”,英语中“有害的”是harmful,是一个形容词,在句中修饰后面的名词influence,故答案为harmful。
【4】句意:昆虫在花蕾中产卵甚至会导致树木死亡。
根据句意理解可知,这里表达的是“死亡”,英语是death,是一个名词,所以这里直接用名词本身,故答案为death。
【5】句意:去年8月,该站在杭州发出邀请。
根据句意理解及后句everyone was welcome to catch cicadas in the park.可知,这里表达的是“邀请”,英语是invite,而空格前有不定冠词修饰,所以这里应该用名词形式,故答案为invitation。
【6】句意:只要你充分理解说明书,捕捉蝉其实很简单。
根据句意理解及前句Catching cicadas is actually quite simple可知,这里是表示捕蝉的条件是充分理解步骤,所以这里表达的是“充分地,完全地”,英语是fully,是一个副词,在句中修饰动词understand,故答案为fully。
【7】句意:你只需要一根长棍,一张粘纸和一个装蝉的袋子。
根据句意理解可知,这里表达的是“需要”,且空格在句中是做谓语,所以需要一个动词,主语是you,所以这里应该用动词原形,故答案为require。
【8】句意:保持冷静,避免手摇晃。
根据句意理解及前句Keep your cool可知,这里表达的是“摇晃”,英语是shake,而这里指的是“避免做某事”,英语结构是avoid doing sth,所以这里要用doing形式,故答案为shaking。
【9】句意:他希望这项活动能有越来越多的人参加。
根据句意理解可知,这里表达的是“参加”,英语是take part in,而句子主语是the activity,与动词之间是被动关系,所以这里应该用被动结构,而空格前有could,所以这里应该是情态动词的被动结构,故答案为be taken。
【10】句意:让他们认识到拥有一个平衡的生态系统的重要性。
根据句意理解可知,这里表达的是“重要性”,英语中important是一个形容词,表示“重要的”,而空格前有定冠词the,所以这里应该用名词,故答案为importance。
用方框内所给单词的适当形式填空题目首先要通读全文,了解整篇文章讲的是什么内容,做到心中有数,然后再单独分析每一个空格,但是要注意上下句的紧密联系。选词的时候,一定要注意所填词的形式,包括时态语态单复数变化等。比如第五空Tosolvetheproblem,thestationsentouta(n)_______5_______inHangzhoulastAugust.根据句意理解,确定要填“邀请”之后,分析句子之后可知,空格在句中做的是宾语,且前面有不定冠词修饰,所以这里应该用名词形式,而invite是动词,所以要变成名词,所以填invitation。
【题目】阅读下面短文,根据短文内容判断句子的正误。正确的涂“A”,错误的涂“B”。
Because of the increase in traffic accidents caused by smartphone use, the traffic police in Wenzhou has begun to give those use smartphones while crossing the street fines (罚款). Is the rule necessary?
There's no need to worry about the fines. I think it's a better idea to let those who use smartphones while crossing the street be responsible for all harmful results. —Daniel. the UK | I think there should be a fine. Smartphone users are often too engrossed(全神贯注的) in videos or games to pay full attention to what happens around. Using smartphones while crossing the street can cause great danger to others. —Monica. Canada |
It's good, but considering the number of people walking in the street, it's difficult for police officers to notice who's using his smartphone. In my opinion, it's also necessary to teach people about the dangers. It would make them think twice before using phones while crossing the street. —Lu Tao. China | Ontario already has a rule like this. My family strongly agree with it. Too many people can't put their phones down for 30 seconds when they cross a street. Most of them don't even look up to see the traffic lights. It's already illegal(违法的) in most places to use phones while driving. This is a good next step for us. —Judy. Canada |
【1】Daniel thinks the rule is too strict.
【2】In Lu Tao’s opinion, it's not easy to let people realize the danger of using phones while crossing streets.
【3】In Ontario, people are not allowed to use phones while crossing streets.
【4】Judy thinks using phones while crossing streets is more serious than using them while driving.
【5】The reading is mainly about people's opinions on a new rule.