题目内容

【题目】河南省2015年中考英语试题】完形填空(10小题,每小题1分,共10分)

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。

I was flying to New York at night. Suddenly, a storm broke and the plane began to be tossed(颠簸)around.

When I looked the plane, I could see that nearly all the passengers were worried and afraid. The future seemed terrible and many were if they would make it through the storm.

Then , I saw a little girl. It seemed that the storm meant to her. She sat on her seat reading a book. Sometimes she closed her eyes, then she would read again, with no or fear in her eyes. When the other passengers were scared(惊恐的) half to death, that child was completely calm and . I couldn’t believe my eyes.

When the plane finally reached New York, I was not surprised to that all the passengers were hurrying to come out. I stopped and spoke to the girl whom I had for such a long time. I asked she had not been afraid.

The child replied, “My daddy is the , and he is taking me home.”

【1】A.at B. around C. up D.into

【2】A.wondering B.expecting C.dreaming D.realizing

【3】A.probably B.luckily C.suddenly D.certainly

【4】A.something B.anything C.everything D.nothing

【5】A.pride B.worry C.anger D.regret

【6】A.unafraid B.nervous C.active D.tired

【7】A.say B.hear C.find D.think

【8】A.known B.watched C.helped D.protected

【9】A.whether B.how C.when D.why

【10】A.guard B.driver C.pilot D.traveller

【答案】

【1】B

【2】A

【3】C

【4】D

【5】B

【6】A

【7】C

【8】B

【9】D

【10】C

【解析】

试题分析:短文大意:飞机在飞往纽约的途中,天突然下起了暴雨,飞机开始颠簸起来。几乎所有的乘客都很担心和害怕。未来似乎很糟糕,很多人都想知道它是否能通过暴风雨。但有一个小女孩坐在她的座位上看书,没有任何担心或恐惧。

【1】B考查及语境理解。句意:当我看那架飞机的四周时,我可以看到几乎所有的乘客都担心和害怕。at在;around在周围;up向上;into进入。Look at看;look around环顾四周;look up向上看;look into调查, 观察,在……里查资料,深入地检查。联系下句I could see that nearly all the passengers were worried and afraid可知此处是说环顾四周,所以选B。

【2】A考查及语境理解。句意:未来似乎很糟糕,很多人都想知道它是否能通过暴风雨。wondering 想知道;expecting期待;dreaming梦想;realizing意识到。 根据宾语从句if they would make it through the storm可知主句谓语动词该用wonder,所以选A。

【3】C考查及语境理解。句意:然后,我突然看见一个小女孩。probably大概,或许;luckily幸运地;suddenly突然;certainly当然;根据句意结合语境可知该选C。

【4】D考查及语境理解。句意:似乎暴风雨对她没什么。Something某事;.anything任何事;everything每件事;nothing没有事。联系下句She sat on her seat reading a book以及后文that child was completely calm and 可推知该选D。

【5】B考查及语境理解。句意:有时候她闭上眼睛,然后再看一遍,眼睛里没有担心或恐惧。pride 骄傲,自豪;worry担心;anger生气,发怒;regret遗憾。根据并列成分or fear可知该选B。

【6】A考查及语境理解。句意:当其他乘客都吓得半死,那孩子完全是平静的,不害怕的。unafraid不害怕的;nervous紧张的;active积极的,活跃的;tired累的。根据并列成分calm可知该选A。

【7】C考查及语境理解。句意:当飞机到达纽约的时候,我发现乘客都是匆匆忙忙地走出来的并不感到惊讶。say说;hear听见,听说;find发现;think想,认为。根据句意结合语境可知该选C。

【8】B考查及语境理解。句意:我停下来观察了那个女孩好长时间,和她说话。known知道;watched观看,观察;helped帮助;protected保护。根据句意结合语境可知该选B。

【9】D考查及语境理解。句意:我问了她为什么没有害怕。whether是否;how怎么;when 何时;why为什么。根据答语可知这里是在问为什么不害怕,所以该选D。

【10】C考查及语境理解。句意:我的爸爸是个飞行员,他在带我回家。Guard卫兵;driver驾驶员;pilot飞行员;traveller旅行者。根据句意结合语境可知该选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读表达 阅读短文,按要求回答短文后的五个问题。

All living things on the earth need other living things to live on. Nothing lives alone. Most animals must live in a group, and even a plant grows close together with others of the same kind. Sometimes one living thing kills another, one eats and the other is eaten. Each kind of life eats another kind of life in order to live, and together they form a food chains (链). Some food chains are simple, while others are not. But all food chains begin with the sun, and all food chains become broken up if one of the links disappears (消失).

All the lives need sunlight to survive. But only plants can use sunlight directly. Plants are “factories”. They make food from sunlight, water and things in the soil and air.

Plants feed all other living things. Animals can only use the sun’s energy after it has been changed into food by plants. Some animals feed directly on plants others eat smaller animals. Meat-eating animals are only eating plants indirectly.

What about human beings? We are members of many food chains. We eat wheat, rice, vegetables, fruits and so on. We also eat meat and drink milk. But men often break up the food chains. They kill wild animals and make the rivers, lakes, and seas dirty. When these rivers, lakes and seas are polluted, the fish in them cannot be eaten. If men eat the fish, they will get strange diseases.

Each form of life is linked to all the others. Breaking the links puts all life in danger.

回答下面五个问题,每题答案不超过11个词。

【1】How does a plant grow?

________________________________________________________________________________

【2】Why does each kind of life eat another kind of life?

________________________________________________________________________________

【3】If one of the links disappears, what may happen?

________________________________________________________________________________

【4】When can animals use the sun’s energy?

________________________________________________________________________________

【5】What’s the result of breaking the links?

________________________________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网