题目内容
【题目】 When talking about Australia, what is the first thing that comes to your mind? This summer, Chinese people will have the chance to closely experience one unusual symbol of Australian Aboriginal (原始的,土著的)culture--- bark painting.
Bark painting is thought to be one of the most famous Aboriginal art forms. Most bark paintings come from northern Australia. They are highly stylized, very colorful and beautiful. These paintings show the life and activities of local people.
With over. 2,000 works of art on bark, the National Museum of Australia (澳大利亚国家博物馆)takes place the world’s largest and richest collection of bark paintings. Earlier, this year,the museum decided to hold an exhibition (展览)tour of bark paintings in China. The exhibition will open at the National Museum of China in Beijing this July. It will later open in cities including Shanghai, Chengdu and Shenzhen It will also be the first time that the bark paintings are exhibited outside Australia.
Art is a very good belt to link people from different countries together. If your city is part of the tour, why not visit the exhibition and experience Australian Aboriginal culture with your families and friends during the holidays? This is a rare chance.
【1】Most bark paintings come from__________
A. Eastern AustraliaB. Western Australia
C. Southern AustraliaD. Northern Australia
【2】Which of the following is NOT a characteristic (特征)of bark painting?
A. Colorful.B. Boring.C. Stylized.D. Beautiful.
【3】The exhibition of bark paintings will open at the National Museum of China in_________
A. BeijingB. ShanghaiC. ChengduD. Shenzhen
【4】According to the passage, which of the following statements is NOT true?
A. Bark paintings are considered as one of the most famous Aboriginal art forms.
B. Bark paintings show the life and activities of the Aborigines.
C. The exhibition of bark paintings will later open in cities including Nanjing and Shanghai.
D. The bark paintings have never been exhibited outside Australia before.
【5】From the passage, we can learn that_________can link people from different
countries together very well.
A. MusicB. SportsC. LoveD. Art
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】C
【5】D
【解析】
本文介绍了澳大利亚的土著文化——树皮画。树皮画被认为是最著名的土著艺术形式之一。这些画展示了当地人的生活和活动。澳大利亚国家博物馆是世界上最大、最丰富的树皮画博物馆。博物馆决定将于今年7月在北京的中国国家博物馆举办树皮画展览。这也是树皮画首次在澳大利亚境外展出。艺术是把不同国家的人联系在一起的很好的纽带。
【1】细节理解题。根据Most bark paintings come from northern Australia. 可知,大多数树皮画来自澳大利亚北部。故选D。
【2】细节理解题。A. Colorful. 色彩丰富。B. Boring. 无聊。C. Stylized. 风格化。D. Beautiful. 美丽。由句子They are highly stylized, very colorful and beautiful. 可知,它们具有高度风格化、丰富多彩和美丽。故选B。
【3】细节理解题。根据The exhibition will open at the National Museum of China in Beijing this July. 展览将于今年七月在北京国家博物馆开幕。可知,树皮画展览将在北京的中国国家博物馆开幕。故选A。
【4】细节理解题。题干的意思是:根据这篇短文,下列哪句话是不正确的?根据Bark painting is thought to be one of the most famous Aboriginal art forms. 树皮画被认为是最著名的土著艺术形式之一。因此A正确;由句子These paintings show the life and activities of local people. 可知,树皮画展示了土著人的生活和活动。故B正确;根据The exhibition will open at the National Museum of China in Beijing this July. 可知,树皮画展览将在北京的中国国家博物馆开幕。而不是在南京和上海等城市开幕。故选项C错误;根据It will also be the first time that the bark paintings are exhibited outside Australia. 这也是树皮画首次在澳大利亚境外展出。可知,这些树皮画以前从未在澳大利亚境外展出过。是正确的。总之,本题的答案为C。
【5】细节理解题。A. Music 音乐;B. Sports运动;C. Love爱;D. Art艺术。根据Art is a very good belt to link people from different countries together. 艺术是把不同国家的人联系在一起的很好的纽带。故选D。
用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。