题目内容

【题目】 I stood there listening to my father shout at the top of his voice. “Which one of you did this?” We all looked at the step. There was child’s handwriting in blue chalk there. Would he guess it was me! I was very nervous when he asked me, so I lied, “Not me, Dad.” My sister and brother denied(否认)it as well. To find out who had written on the step, our father gave us each a piece of paper and a pencil. He said, “I want each of you to write exactly what you see on the step.” I tried my best to write the words in a different way. I didn’t want Dad to find it was me. He collected our pieces of paper and looked at them. “Since none of you will admit(承认)to have done it, then I will punish you all.” I stood there and said nothing.

“I did it.” My sister stepped forward and said she had done it that she hadn’t. She was punished by not going out for a month.

I didn’t tell my dad it was I who did it until many years later. I always felt sorry because of it. I knew that I shouldn’t let anyone take the blame(承担责任)for me.

1There was child’s handwriting on the step in____________ chalk.

A.redB.blueC.greenD.yellow

2The writer felt ____________when asked who had written on the step.

A.sorryB.gladC.nervousD.angry

3What did the father ask the three children to do to find out who had written on the step?

A.To write what they saw on the step.

B.To write who had written on the step.

C.To talk with him one by one.

D.To stay at home for a month.

4____________admitted to have written on the step at last.

A.The writerB.The writer’s sister

C.The writer’s brotherD.The writer’s father

5What's the main idea of the text?

A.No punishing at home.B.Never write on steps.

C.Get along well with dad.D.Learn to take the blame.

【答案】

1B

2C

3A

4B

5D

【解析】

本文是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候在自家台阶上用粉笔乱画而惹父亲生气的事。在父亲对此事进行调查的过程中,作者因害怕而不敢承认,姐姐却因担心姐弟三人都受惩罚,便主动担责受罚。事后我感到歉疚,向父亲说明了事实,不再让他人为我承担责任。

1细节理解题。根据第一段第三句“There was child's handwriting in blue chalk there. ”可知是用蓝色的粉笔写的。故选B

2细节理解题。根据第一段第五句“I was very nervous when he asked me”可知作者很紧张。故选C

3细节理解题。根据第一段第八句“I want each of you to write exactly what you see on the step. ”可知父亲要求每个人在纸上准确写下台阶上看到了什么。故选A

4细节理解题。根据第二段第二句“My sister stepped forward and said she had done it that she hadn't. ”可知,是作者的姐姐承认了。故选B

5主旨大意题。通读文章并根据最后一段“I knew that I shouldn’t let anyone take the blame(承担责任)for me.”可知,作者明白了不应该让其他人为自己承担责任,而是自己应该主动承担责任,本文旨在于教育我们要勇于承担自己的责任。D项最符合。故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】 China was once known as the “ Bicycle Kingdom”, before two wheels were widely replaced by cars. Now, a young American man living in Beijing is using his talent and pieces of _______to bring back people's love for the bicycle.

The American man, David Wang, has lived in Beijing for over six years and he loves the city's ancient hutongs. He_______that old and broken bicycles were thrown everywhere in hutongs. “Beijing is becoming a big graveyard(坟场) of bicycles,” David said. He_______getting the old and broken bicycles and “saving” them.

Then one day he found a bicycle which_______be “saved” in usual ways. It made him begin thinking of better_______to replace the frame(框架). Bamboo came to_______mind. After three months of research, David made his first bamboo bicycle. It was ____! Many people showed interest in it.

Two years ago, David opened the bamboo bicycles Beijing workshop in Liangjia Hutong. The bicycles he makes aren’t_____— they are just to encourage a renewed love of cycling among people who live in Beijing.

“Bicycles are______regarded as a low— end(低端的) tour of transport ,” David said. “I want to make a______. We are not just teaching people to make their own bicycles out of bamboo, but we are encouraging a lifestyle and culture that express our hope for a city.”

1A.paperB.bambooC.woodD.steel

2A.noticedB.requiredC.suggestedD.wondered

3A.startedB.hatedC.avoidedD.practiced

4A.shouldn’tB.needn’tC.mustn’tD.couldn’t

5A.placesB.timesC.workersD.materials

6A.myB.hisC.herD.our

7A.cheapB.exactC.amazingD.impossible

8A.for saleB.on purposeC.in needD.in public

9A.seldomB.alsoC.neverD.often

10A.wishB.mistakeC.promiseD.difference

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网