题目内容
【题目】 One Sunday morning in June 1959 my mother walked into my room. "Surprise!" she said, proudly holding up a yellow dress. "I made it just for you. What do you think?"
I bit my tongue. How could I tell Mum it was the ugliest dress I had ever seen?
"It's perfect for church," my mother continued delightedly. "I wish someone had made a dress like this for me."
Too bad you can't wear it, I thought. But I knew Mum had spent a lot of time on the dress. No one should refuse. Unwillingly I put it on.
All through church I prayed (祈祷), "Lord, let me get out of here without anyone seeing me." Especially Dennis Pearce, the boy I had a crush on, one of the coolest boys at Neptune High School. Although we were in some of the same classes, Dennis had never taken any notice of me. Every time I got near him, I became silent.
At the end of the service I rushed for the door. But I had to wait on the steps while my parents chatted with their friends. Just a little while longer … Then out of the corner of my eye I saw the Pearces coming near. Before I could run away, Dennis was right beside me.
I started talking, hoping if I kept it up he wouldn't notice my ugly dress. "I'm going to college in September," I said.
"That's great," Dennis replied. "I got accepted to police academy (学院)."
"Wow!" I said. Somehow I kept the conversation going. The next thing I knew Dennis had asked me out on a date (约会)!
We courted (恋爱) through college, and finally got married. Months after our wedding I asked Dennis if he remembered the day he had first asked me out.
"Certainly I do," he said. "You were always quiet in school. I didn't think you'd be much fun. But you were so lively when we talked on the church steps. I wanted to get to know you better." Maybe that yellow dress wasn't what I would have chosen, but that day it was the perfect dress for me.
【1】Why did she accept such a dress?
A.Because she was fond of its new pattern.B.Because her mom just brought it for her.
C.Because it was proper to go to church in it.D.Because she understood her mom's love.
【2】The writer tried to carry the dialogue on, hoping .
A.she would catch other boys' attentionB.Dennis would get her out for a date
C.Dennis wouldn't take notice of her dressD.Dennis's parents could notice her
【3】The underlined part "had a crush on" in Paragraph 5 probably means " ".
A.loved deeplyB.met by chanceC.looked down onD.worried about
【4】What would be the best title for this passage?
A.An Ugly DressB.A Perfect Dress
C.A Dress for the ChurchD.A Dress for the Date
【答案】
【1】D
【2】C
【3】A
【4】B
【解析】
文章大意:文章主要讲述了主人公在不情愿的情况下穿着妈妈送的黄色裙子在教堂偶遇自己喜欢的男生并进一步发展直到结婚的故事。
【1】细节理解题。根据文章第四段中的“But I knew Mum had spent a lot of time on the dress. No one should refuse. Unwillingly I put it on”“但我知道妈妈在这件衣服上花了很多时间。没有人应该拒绝。我不情愿地穿上它”可知,因为她理解了妈妈的爱,所以她接受了裙子,故选D。
【2】细节理解题。根据文章第七段中的“I started talking, hoping if I kept it up he wouldn't notice my ugly dress”“我开始说话,希望如果我继续说下去,他就不会注意到我那件难看的衣服”可知,作者希望Dennis不会注意到她的裙子,故选C。
【3】词句猜测题。根据文章第五段中的“Especially Dennis Pearce”“尤其是Dennis Pearce”“one of the coolest boys at Neptune High School”“Neptune高中最酷的男孩之一”可推知had a crush on是很喜欢的意思,loved deeply深爱;met by chance偶然遇见;looked down on看不起;worried about担心,故选A。
【4】主旨大意题。根据文章最后一段中的“Maybe that yellow dress wasn't what I would have chosen, but that day it was the perfect dress for me”“也许那件黄色的裙子不是我想要的,但那天它是我的完美裙子”可知,作者认为那是一条完美的裙子,所以文章标题一条完美的裙子最符合,故选B。