题目内容
【题目】根据短文内容,选择正确答案。
D
Many kids think they are ordinary. They think they aren't the prettiest or the smartest. At the same time, they think they aren't even the ugliest or the silliest,which would at least make them stand out. Everyone feels that way sometimes, especially in middle school. Kids seldom realize how special they are. When they see amazing athletes or cool pop stars, they often think: What have I got?
It is all part of growing up. Growing up means understanding what you can do and what you can offer the world. When you're young, you don't see that. But as you get older, you realize that just by being yourself, you do offer something to other people. Maybe you aren't the best, but that doesn't make you “not amazing”.
Think about your friends. Write down a list of things you like about them. Think about why you are friends with them in the first place. You will get to know that in the end, no matter if they aren't the smartest or the prettiest or the most talented, they are great in their own way. And they feel just the same about you!
Remember, it gets easier as you grow older. You will realize that being the best at something is great, but it's okay if you cannot be the best. If you just live your life and try hard, you are still pretty amazing.
(1)It is common that young students ______.
A.worry about their looks
B.want to be the ugliest
C.don't care for their study
D.want to be different from others
(2)The writer thinks growing up means understanding ______.
A.you get older
B.what you can do yourself
C.what you can do for others
D.both B and C
(3)In the third paragraph, the writer wants to tell us ______.
A.you should always like your friends
B.you shouldn't forget your friends
C.your friends are special and you're special, too
D.your friends keep the good friendship
(4)From the passage, you can know ______.
A.how special you are
B.how you can easily grow up
C.why you're so ordinary
D.how you can become good friends
【答案】
(1)D
(2)D
(3)C
(4)A
【解析】本文主要讲述的是孩子们很小的时候,他们认为自己很普通,当他们慢慢长大,他们会思考能为社会贡献什么。有时候仔细想想自己的朋友,并不是因为他们多么优秀才会交朋友,当自己成熟时应尽自己所能做一些有用的事。
⑴推理判断。根据第一段Everyone feels that way sometimes, especially in middle school.此处that way指make them stand out让他们与众不同。故选D。
⑵细节理解。根据第二段Growing up means understanding what you can do and what you can offer the world.可知长大意味着明白你可以做什么,你可以为世界提供什么。故选D。
⑶段落大意。根据 if they aren't the smartest or the prettiest or the most talented, they are great in their own way可知即便他们不是最聪明,最漂亮,最有才,他们也可以以自己的方式表现 的很棒。故选C。
⑷主旨大意。通读全文可知,当前,很多青少年总觉得自 己很普通,都想变得与众不同,通过作者的有力论证可知:事 实上,每个人都有与众不同之处。故选A。