题目内容
【题目】阅读短文,从A、B、C三个选项中选出最佳答案回答问题或完成句子。
Clothes are traditionally made of natural materials, such as cotton, leather and wool. They are all from plants or animals, but that doesn’t mean they’re friendly to the earth. For example, farmers have to use a lot of chemicals to grow cotton plants.
Scientists are now looking for new ways to make clothing materials. They hope the new materials are both comfortable and good for the earth. Scientists have worked out how to make materials out of corn husks(棉籽), chicken feathers and rice straws.
“They used to be useless things. We always have a problem of how to deal with them,” Yang, a scientist says, “Now, we can turn them into beautiful materials. Chicken feathers are better than other things. They have small air pockets like honeycombs. That means it will be very warm if you use them to make a jacket or sweater, and I think more and more people will like to buy these kinds of clothes.”
【1】Clothes are traditionally made of______
A. natural materials. B. chicken feather. C. rice straws.
【2】What are the new clothing materials?
A. corn husks and rice straws. B. cotton and wool. C. leather and wool.
【3】What does the underlined word “honeycombs” in paragraph 3 mean in Chinese?
A. 鸟巢 B. 蜂窝 C. 渔网
【4】Why are chicken feathers better than other materials?
A. They are from plants.
B. They are traditional clothing materials.
C. They have small air pockets like honeycombs.
【5】What’s the best title of this passage?
A. New clothing materials. B. New clothes C. Natural materials.
【答案】
【1】A
【2】A
【3】B
【4】C
【5】A
【解析】
我们穿的衣服的材料,如棉、羊毛等,往往对土壤不利,因此现在科学家们正在寻找新的材料来做衣服,如用棉籽、鸡的羽毛、稻秆等。
【1】细节理解题。根据短文的开头第一句话Clothes are traditionally made of natural materials, such as cotton, leather and wool.可知,传统上衣服都是用天然的材料制成的,如棉花、皮革和羊毛等。由此可知应选A。
【2】细节理解题。根据短文第二段中Scientists have worked out how to make materials out of corn husks(棉籽), chicken feathers and rice straws.可知,现在科学家们研究的新材料有棉籽、小鸡的羽毛以及稻秆等。由此可知应选A。
【3】词义猜测题。根据划线单词所在的句子They have small air pockets like honeycombs.可知,这句话用来描述的是鸡的羽毛,他们有气囊,在所给的几个选项中,也有气囊的是蜂窝。由此可猜测honeycombs是蜂窝的意思,故应选B。
【4】细节理解题。根据短文第三段中Chicken feathers are better than other things. They have small air pockets like honeycombs. That means it will be very warm if you use them to make a jacket or sweater可知,科学家们认为鸡的羽毛是最好的,他们有像蜂窝一样的气囊,用他们做成夹克衫或者是毛衣的话,可以非常温暖。由此可知应选C。
【5】主旨大意题。这篇短文从传统的衣服材料入手,引出了文章的话题—新的衣服材料,如棉籽、鸡的羽毛以及稻秆,并对其中的一种材料进行了详细的解释。由此可知A选项“新的衣服材料”恰恰是文章的关键词,故用它做题目是最好的,应选A。
这篇短文给我们讲述了现在科学家们正在研究用新的材料做衣服。文章是科普类的说明文,但文章的主题是与我们的日常生活密切性格的,且文章中语言比较简洁,所以内容比较容易理解。后面的题目设置有细节理解题、词义猜测题和主旨大意题。细节题考查我们对文章某处事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。做题时,根据题干所问,定位到文章中相关地方,搜索信息作答。例如第1小题,题干问的是传统上的衣服材料,注意traditionally这个词,根据短文的第一句话就可以知道答案。词义猜测题要注意从上下文的语境中寻找做题的线索,并结合使用构词法的知识进行猜测。所给的单词honeycombs中honey是“蜂蜜”,且句中have air pockets“有气囊”,由此我们就可以知道这个单词的意思是“蜂窝”,故选B。
【题目】书面表达
近年来,越来越多的中学将一些电子产品例如电脑、手机,甚至iPad 等引入了课堂。在提高教学质量的同时也使得教育更加多样化。但人们对此的看法褒贬不一。请根据以下表格,在英语课上和同学谈谈你的看法。
要点:
Agree | Save time, protect the environment |
Disagree | Too expensive, easily to fall into the games; |
Your opinion | … |
要求:1.语言表达准确,短文连贯通顺; 2.短文必须包括所给要点,可适当发挥;
3.词数80左右(开头已给出,不计入总词数)。
Nowadays, more and more electronic products are introduced into class.We can get our homework on the mobile phone and hand it in by computer.____________________________