题目内容
【题目】Four years ago, I, a 17-year-old girl, arrived at Wellesley College. I cried when my parents dropped me off in my dormitory (宿舍). I thought to myself, “This is what loneliness feels like.” Just at that time, I had forgotten how excited I was for college.
Four years has nearly passed, I am now 21 years old, just two months from graduating from college. Once again, I have reached a critical juncture (紧要关头) in my life where I am going to be alone in a new way.
In four years, I have experienced a lot, happy time, sad moment and ordinary days. How grateful I am for the ones who have shown me the way and taught me to be strong when I felt hopeless. How lucky I am to know that I have a home to return to, a home where chaos (混乱) and arguments may occur, but where I still feel safe. A place where I am loved unconditionally, regardless of my mistakes.
Tomorrow, my mother turns 50. It is because of my mother that I’ve learned to love myself, to respect myself, and above all, to be a good person. It is because of her that even throughout all of my hardships and struggles, I have known that giving up is not and will not ever be a choice. It is because of her that I have truly learned the lesson that age is only a number, and what matters is your spirit and character.
My mother and I have sometimes clashed (冲突) head. She is the strongest person I know, the person who I disagree most. She has told me that I am the only person that is responsible for my life. But today I have to tell her that she has been wrong.
She doesn’t realize that there is another person who will never leave me. There’s another person who will always there for me and who will love me forever. That person is her. She is the first person I will call when I am sad, in trouble, or feeling blue. She will never lie to me to spare my feelings (不使我伤心).
I have come so far these fast four years. I still have a long life to live. A life that I hope will be full of adventure, success, and happiness. Although my mum was right when telling me that I am the only one responsible for what happens in my life. Mom, you’ve helped me so far. You are my hero. One day I hope to be like you.
【1】When arriving at the dormitory, the writer said she had forgotten .
A. the loneliness that she had
B. the suggestions that her mother once gave her
C. all of the argument between her and her family members
D. the excitement for entering college
【2】What did the writer’s mother NOT teach her?
A. Loving herself.
B. Respecting herself.
C. Being a good person.
D. Giving up when meeting trouble.
【3】What does the underlined expression “another person” refer to (指代)?
A. The writer herself.
B. The writer’s father.
C. The writer’s mother.
D. The writer’s brother.
【4】When did the writer write this passage?
A. When the writer was 17 years old.
B. After the writer graduated from college.
C. The day before the writer’s mother turned 50.
D. Four years ago when the writer was a college student.
【答案】
【1】D
【2】D
【3】C
【4】C
【解析】
本文主要讲述了作者在上大学期间,妈妈对自己心理上的支持和帮助,在作者的成长过程中, 妈妈起到了很大的作用,是他心中的英雄。
【1】根据第一段最后一句Just at that time, I had forgotten how excited I was for college.就在那个时候我忘记了进入大学的兴奋,故选D。
【2】句意:根据第四段It is because of my mother that I’ve learned to love myself, to respect myself, and above all, to be a good person.可知A,B,C选项均有提到;根据文中I have known that giving up is not and will not ever be a choice.作者说放弃不是也永远不会是他的选择,这和D选项是不一致的,故选D。
【3】根据That person is her. She is the first person I will call when I am sad, in trouble, or feeling blue.可知作者提到的“another person”指的是自己的妈妈,故选C。
【4】根据Four years has nearly passed, I am now 21 years old, just two months from graduating from college.可知这篇文章是在作者20岁即将大学毕业时写的,故A,B,D不正确;根据Tomorrow, my mother turns 50.可知写文章时是作者妈妈50岁的前一天,故选C。
【题目】 作为中学生该怎么度过自己的闲暇时光?你会推荐什么样的放松方式?理由是什么?请根据以下表格中的信息写一篇文章。
观点 | 理由 |
一部分同学喜欢网络和电视 | 1. 放松,信息量大…… 2.可以足不出户和同学乃至陌生人互动…… |
另一部分同学喜欢亲近家人、自然和读书 | 1. 与家人相处更加和睦 2. 增长见识,开阔视野 |
你的思考 | ……(不少于一点) |
参考词汇:增长见识 increase one’s knowledge 开阔视野 open one’s mind
要求:
(1)词数:80~100个。
(2)短文的题目和开头已给出,不计入总词数。
(3)要点齐全,行文连贯,可适当发挥。
Our society is developing fast. People are getting busier too. As a result, people try to relax in their free time. We students have different ideas of spending our free time.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________