题目内容
【题目】【2016江苏连云港】 阅读下面的短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A man in Pakistan is now working to help children get an education. When he was a child, he did not go to school because he was too poor.
It is reported that Pakistan has 25 million children who do not go to school. That is the secondhighest number in the world. Only Nigeria has more. Many Pakistani children must work to support their families.
Mohammad Ayub was once one of those children. He is now a firefighter. He also manages a small school. VOA recently visited the school in the capital Islamabad.
Ayub started with just one student in 1982. He saw a boy cleaning cars for days. He asked him, "Why don't you go to school?" The boy answered that his parents were dead and he had to work to help support his five brothers and three sisters.
Ayub was also an orphan and he, too, had to work to help support his five brothers and three sisters. He said, "When my father died, everyone who came to the funeral said they were sorry, but no one helped." He sold newspapers and did other work to earn enough money to pay school fees for his brothers and sisters.
Ayub wanted to help the young boy who washed cars, but he did not have enough money to pay the boy's school fees.
Today, Ayub teaches many children at his school in a public park. Some of the children attend other schools in the morning, but come to Ayub in the afternoon to get help
Ayub has helped a large number of poor children since he began teaching. Many of them come from very poor areas near the park.
Ayub said," I used to argue with kids who worked ' Why are you washing someone's dishes or their clothes? Why don't you study? ' "
One of the children he advised to attend classes was Farhat Abbas. Ayub found him working with his friends about 12 years ago. "He followed us back home. He told our parents he wanted to teach us and asked them to send us to his school, "Abbas said.
Today, Abbas is taking classes at a college and is helping Ayub.
Many children are out of school, and those who do attend classes often get a poor education. Information gathered by an organization shows half of all Pakistani children in the 5th grade do not understand basic mathematics and cannot read a story in their language.
A group in Islamabad reports Pakistan spends less on education than any other country in South Asia.
【1】Ayub did all the following things to help the poor children EXCEPT _____.
A. managing a small school
B. teaching the poor children
C. taking classes at a college
D. visiting the children's parents
【2】Which sentence can be put in the empty box in the passage?
A. So he offered to teach him.
B. So he asked his parents to help him.
C. So he gave up his idea.
D. So he forced him to go to school.
【3】Which is the right time order of what happened in the passage?
a. Ayub began to teach the poor children in his school.
b. Ayub's school in the capital Islamabad was visited by VOA.
c. Ayub advised Abbas's parents to send him to his school.
d. Ayub worked to pay school fees for his brothers and sisters.
e. Ayub saw a boy cleaning cars for days and decided to help him.
A. a-b-e-d-e B. b-c-d-a-e
C. d-a-e-c-b D. d-e-a-c-b
【4】From the passage, which are the best words to describe Ayub?
A. hard-working and honest B. kind-hearted and helpful
C. creative and confident D. humorous and popular
【答案】
【小题1】C
【小题2】A
【小题3】D
【小题4】B
【解析】
试题分析:本文叙述了Ayub是一个孤儿,在他的爸爸去世后,他卖报纸或干其他的活来挣钱养家,他帮助了一些贫穷的孩子上学。
【小题1】C细节理解题。根据He also manages a small school.可知,他经营一家学校。故排除A;Ayub has helped a large number of poor children since he began teaching.可知,他用教学来帮助一些贫穷的孩子,故排除B;Abbas is taking classes at a college and is helping Ayub可知,是Abbas在大学上学,而不是Ayub,故选项C是错误的,故选C。
【小题2】A细节理解题。根据he did not have enough money to pay the boy's school fees.可知,他没有钱给这些孩子付学费,于是后面自然说他来教他们,故选A。
【小题3】D细节理解题。根据Ayub是一个孤儿,在他的爸爸去世后,他卖报纸挣钱养家,故选项D排在最前面,排除AB;1982年他看见一个男孩在擦车,自从教学他帮助了许多穷人的孩子。所以选项E在选项A的前面。故选D。
【小题4】B推理判断题。根据短文中的内容Ayub帮助一些贫穷的孩子,是有善于帮助别人和有善心的人,故选B。