题目内容
【题目】A
One day, five blind men were walking along, when suddenly they bumped into something very big in front of them. Each one put out his hand and touched it. The first man thought it was a tree — it was tall and round. The second man felt something tall and wide and rough(粗糙的) and said, "Aha! This must be a wall!" The third man touched a very long smooth thing. He guessed this was a spear(矛). Then the fourth man said, "I feel cool. There must be a fan up there. Oh, yes! Here it is!" He touched something big and round that was moving. What did the fifth man find? Well, he started shouting that he was being chased(追赶) by a snake.
Each man was sure he knew what he had touched, but they were wrong. They finally understood the mystery when the big thing attempted(尝试) to move, and they felt silly because everything they had touched belonged to an elephant.
根据材料内容选择最佳答案。
【1】The first man touched the elephant’s ____________.
A. leg B. head C. foot D. trunk(象鼻)
【2】 The fourth man touched the elephant’s __________.
A. trunk(象鼻) B. tail C. main body D. ear
【3】The underlined word "touch" means __________.
A.触觉(名词) B.触摸(动词) C.感觉(名词) D.感觉(动词)
【4】 Which of the following sentences is NOT true?
A. The five men did not know they were wrong until the elephant moved.
B. Each man touched one part of the elephant.
C. The fifth man touched the tusk (象牙) of the elephant.
D. The elepant’s ear is like a fan, so the man said the ear he touched must be a fan.
【5】 What does the story tell us?
A. Don’t believe blind people.
B. Blind men easily make mistakes.
C. Don’t judge the whole based on only one part.
D. Everyone makes mistakes.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】C
【5】C
【解析】
【文章大意】这是一则寓言故事,讲述的是盲人摸象的故事。盲人摸象的寓言含义:看事情要全面,整体,不要分割开来。此外,故事也告诉我们,要学会同伴合作,互相分享经验。
【1】细节理解题。根据短文中的句子"The first man thought it was a tree — it was tall and round."像一棵树,又高又圆,可推测是大象的腿,答案为A。
【2】 细节理解题。根据短文中的句子Then the fourth man said, "I feel cool. There must be a fan up there. Oh, yes! Here it is!"大象的耳朵像风扇,故答案为D。
【3】词义猜测题。根据短文中的句子Each one put out his hand and touched it. The first man thought it was a tree — it was tall and round.并列连词and连接两个谓语,应为动词形式,因为是盲人,靠触觉感知,故答案为B。
【4】推理判断题。根据短文中的句子"What did the fifth man find? Well, he started shouting that he was being chased(追赶) by a snake."可知,第五位盲人摸到的不会是象牙,故答案为C。
【5】主旨大意题。根据短文最后一句话"and they felt silly because everything they had touched belonged to an elephant."可知,看待事情不能片面,要整体把握。故答案为C。