题目内容
【题目】Zhang Ming.a college graduate from Shandong,created a 9-page“WeChat guide”(微信指南)toparents.With drawings and simple words,the step-by-step guide explains how to send messages,take pictures and make video calls.“My parents are getting old.They need an easy way to learn how to usetechnology,”Zhang said.
Zhang’s experience is common nowadays.In the world,40%of parents learn about new technology,
including computers, mobile Internet and social media(社交媒体),from their children,according to a survey from the International Communication Association.Parents teach their kids almost everything when they are young.Now for the first time, the teachers become the students and the students become the teachers.
The change of roles comes from the rapid development of society and technology,according to ZhouXiaohong,a professor from Nanjing University.Zhou said the Internet and other forms of media give children more ways to get information.So,it's possible that children know more than their parents do these days.
According to the China Internet Network Information Center,in China,56.7%of Internet users and 67.2%of social media users are under the age of 30.Young people usually act as a link between their family and the new environment.But when they teach their parents new technologies,parents can connect to the new world by themselves.
In Zhang Ming’s eyes,teaching his parents about WeChat brings him closer to his parents.“People can communicate more by using new technology.Why should we keep our parents out?”said Zhang.
【1】From the first paragraph we learn that“We Chat guide” .
A. is created by Zhang Ming’s parents
B. has 19 pages
C. explains how to send messages,take pictures and make video calls
D. has only pictures in it
【2】What does the underlined word“they”refer to?
A. Parents. B. Kids. C. Teachers. D. Students.
【3】According to the Passage, of social media users are under the age of 30.
A. 40% B. 56.7% C. 67.2% D. 80%
【4】What does the underlined word“link”mean?
A. 权利 B. 典范 C. 素材 D. 纽带
【5】From the passage we can infer(推断)that .
A. most parents learn about new technology all over the world
B. young people can be their parents’teachers in the age of new technology
C. Zhang Ming created“WeChat guide”in order to become famous
D. old people needn’t learn new technology
【答案】
【1】C
【2】B
【3】C
【4】D
【5】B
【解析】在信息时代,儿童有可能比父母知道的更多。老师变成了学生,学生变成了老师。角色的变化来自于社会和科技的快速发展。本文通过一些调查和事例讲孩子也可以教授父母学新技术,人们可以通过使用新技术进行更多的交流。介绍了高科技时代孩子对老年人的影响。
【1】C
细节理解题。根据短文中的句子“With drawings and simple words,the step-by-step guide explains how to send messages,take picture and make video calls”可知, 《微信指南》向我们解释如何发送消息,拍照和视频通话。答案为C。
【2】B
细节理解题。根据文中句子“Parents teach their kids almost everything when they are young.Now for the first time. the teachers become the students and the students become the teachers.” 父母曾经教他们的孩子几乎所有的事情。孩子在小的时候,父母教学生,现在第一次老师变成了学生,学生变成了老师。故答案为B。
【3】C
细节理解题。根据“According to the China Internet Network Information Center (CINIC), 56.7 percent of Internet users and 67.2 percent of social media users in China are under the age of 30.”可知中国互联网用户的56.7%和社交媒体用户的67.2%是30岁以下的。答案为C。
【4】D
词义猜测题。根据下一句的But when they teach their parents new technologies, parents can connect to the new world by themselves可知,年轻一代将父母和新世界联系起来,但当他们教会父母新的技术之后,父母们自己就可以和新世界联系起来了。所以,这里的link指的是“纽带”。答案为D。
【5】B
推理判断题。通读全篇可知本文通过一些调查和事例讲孩子也可以教授父母学新技术。故答案为B。