题目内容

【题目】俗话说“一方水土养育一方人”。下列自然景观和人文活动与我国秦岭—淮河以北地区相符的是(  )
A.多水田,以种植水稻为主
B.耕地旱地为主,粮食作物以水稻为主
C.居民屋顶坡度大,墙体高
D.陆运是人们常用的一种交通运输方式

【答案】D
【解析】秦岭淮河线南北两侧的地理差异:

秦岭淮河线以北

秦岭淮河线以南

1月平均气温

<0℃

>0℃

河流封冻状况

封冻

不封冻

年降水量

<800毫米

>800毫米

植被类型

以暖温带落叶阔叶林为主

以亚热带常绿阔叶林为主

耕地类型

以旱地为主

以水田为主

主要粮食作物

小麦、玉米

水稻

作物熟制

两年三熟、一年两熟或一年一熟

一年两熟到三熟

居民屋顶特点

坡度小,墙体厚

坡度大,墙体薄

主要运输方式

公路、铁路

公路、铁路、水运

故选:D

练习册系列答案
相关题目

【题目】请根据短文内容,用正确的信息填空,完成表格,每空一词。

People often say that the world is getting smaller. By this, they mean that with improved communications and trade, many countries are becoming more and more familiar with one another. There seems to be a lot of truth to this. After all, you can buy African food in Norway, or watch a French movie in China.

But countries still have the power to shock(震惊) people who visit them for the first time. For many of us, there are still real differences in the culture and habits of different nations.

The Daily Mail once reported on culture shock(文化差异) incidents(事件) from around the world. A Serbian student, Milorad Boti, was surprised while on a school trip to Germany when he found that public bathrooms were very different from those in his home country. He noticed that after using the toilet, the lid (盖子) rotated (旋转) as part of the toilet’s cleaning process. Milorad was impressed. “That was the best thing that happened on that school trip," he said.

Most often, however, it's eating habits that are different between cultures. The Daily Mail article mentioned the shock of an Indian man, Kaushal Barot. When visiting a Western country, he noticed people communicating in restaurants, often spending hours in them with friends. Kaushal was surprised because in India, restaurants are for one thing only: eating.

The cultural differences people notice can seem positive, negative, or simply just strange. But rather than something to be feared, these differences should be welcomed. Indeed, if the whole world were like one big country, it would be a colourless place. So let's be proud of our own culture, and at the same time, open to the cultures of others.

Culture 1 around the world

Milorad Boti

* While 2 to Germany, he was 3 to see public bathrooms that were different from those in Serbia.

* After people used the toilet, its lid would rotate to 4 itself.

Kaushal

Barot

He noticed some differences in Western eating 5. In restaurants people often spent hours communicating with their friends.

* In 6, people go to restaurants just for 7.

The writer’s 8

* The world is getting smaller. Many countries are becoming more and more familiar with one another.

* Rather than fear cultural differences, we should 9 them.

* Be proud of our own culture and be 10 to others as well.

【题目】 Family meals are an important part of living with a family. A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their____at least four times a week. This is a very good sign. It is because there ____many advantages for families to have dinner together.

Sharing a meal can help a family stick together. Family meals help to strengthen (加强) each family member’s sense of _____. It can also teach younger people about their culture by eating traditional foods. Family members can also feel relaxed during this time and _____each other’s company( ). All these help family members learn to understand and love each other.

Also, family meals____in child development. Parents can keep an eye on their_________moods(心境) and feelings at this time. They can discuss problems. All these are really helpful as they grow up. Studies show that eating together helps to reduce(减少) the risk that a child will smoke, get into fights or do_____ . Children who eat with their families are probably to get higher grades and make_____friends.

Family meals help a family strengthen healthy body as well. Families who share meals together often eat more fruits and vegetables. These families don’t eat at fast-food restaurants as ______ as families that do not eat a shared meal. So parents can make sure that their children are eating healthy food _____family meals.

根据短文内容选择最佳答案。

1A.friendsB.classmatesC.family

2A.haveB.isC.are

3A.belongingB.belongsC.belong

4A.controlB.enjoyC.allow

5A.play an important roleB.have troubleC.are left out

6A.children’sB.childrens’C.children

7A.anything helpfulB.something rightC.something wrong

8A.manyB.moreC.most

9A.oftenB.soonC.long

10A.withoutB.throughC.instead of

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网