题目内容
【题目】 When people think of healthy food for eyes, they think of carrots. Yes, carrots are good for eyes. But there is also much other healthy food for eyes. If you want to have healthy eyes, eat them.
Kale is a dark green vegetable. It looks like a cabbage. If you often eat kale, you will still have healthy eyes when you are old. The vitamin A in it can help you see well in the dark.
Chicken is great food for eyes. And you can cook it in many ways. You can cook chicken soup, gong bao chicken, chicken noodles and chicken salad. All of them are delicious.
Salmon is a kind of fish. It has a lot of omega-3. If you often feel you have dry eyes, omega-3 in salmon can help you. You don’t need to eat a lot each time. A little will be OK.
【1】The passage is talking about ______.
A.carrots and eyesB.delicious and healthy food
C.how to cook chickenD.healthy food for eyes
【2】Kale is a kind of ______.
A.cabbageB.fruitC.vegetableD.meat
【3】The underlined word “them” refers to(指)______.
A.food with chickenB.chicken soup
C.chicken noodlesD.gong bao chicken
【4】Mark has dry eyes. He can eat some ______.
A.carrotsB.kaleC.chickenD.salmon
【5】We can learn from the passage that ______.
A.we all have bad eyes when we are oldB.vitamin A helps us see well in the dark
C.there are a lot of omega-3 in chickenD.we must eat a lot of salmon each time
【答案】
【1】D
【2】C
【3】A
【4】D
【5】B
【解析】
本文介绍了对眼睛有益的食物。包括:羽衣甘蓝(Kale)、鸡肉(Chicken)和鲑鱼(Salmon)。
【1】细节理解题。根据第一段中的“But there is also much other healthy food for eyes. If you want to have healthy eyes, eat them.”可知,文章主要介绍的是对眼睛有益的食物。故选D。
【2】细节理解题。根据第二段第一句“Kale is a dark green vegetable.”可知,kale是一种深绿色的蔬菜。故选C。
【3】细节理解题。根据第三段中的“You can cook chicken soup, gongbao chicken, chicken noodles and chicken salad. All of them are delicious.”可知,你可以做鸡汤、宫保鸡丁、鸡肉面,还有鸡肉沙拉,所有这些食物都很好吃。可知them指代用鸡肉做的食物。故选A。
【4】细节理解题。根据第四段中的“If you often feel you have dry eyes, omega-3 in salmon can help you.”可知,如果你经常感觉眼睛干涩,鲑鱼中的omega-3可以帮助你。故选D。
【5】细节理解题。根据文章第二段中的“The vitamin A in it can help you see well in the dark.”可知,经常吃富含维生素A的食物有助于你在黑暗中看得更清晰。故选B。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。本文的5个小题都是细节理解题。做细节题具体方法与步骤如下:
(1)略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
(2)按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
(3)将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。