题目内容
【题目】 Imagine a perfect day: the weather is good and everything seems fine. When, suddenly, your mobile phone loses its signal, the television has no programs, and you can’t get online with your computer.
What has happened? These are just the types of problems a solar storm(太阳风暴)might cause. You may not think of storms as putting our society in danger. But today, a solar storm is as serious as other bad events, such as earthquakes.
A solar storm is caused by solar flares(太阳耀斑): large explosions(爆炸) near the sun that can give off lots of energy. The strong energy can stop the satellite systems(卫星系统)that control our computers, telecom networks and so on. These storms can even cause the power to go out for weeks or months.
In the past of months, scientists have recorded some of the strongest sun flares in years. The most recent one happened around Valentine's Day, 2011. It caused radio and satellite signals to go down in some northern cities in China.
“Solar Flare activity is going to be much worse than what we’ve seen in the past. We’re not talking about a few cities losing power. It could be half of the country, maybe more.” SolarStormWarning. com, a US website about space weather, warned.
Scientists say that little can be done to predict such a storm. Governments around the world are trying to work together before the next storm, although they are not sure when that may happen.
【1】According to the passage, a solar storm can cause many problems EXCEPT that________.
A.earthquakes happenB.mobile phones have no signals
C.people cannot get onlineD.the power may go out
【2】According to the passage, solar flares are________.
A.telecom networksB.solar storms
C.large explosions near the sunD.US websites
【3】From the passage, the right order of the following is________.
a. solar flares give off lots of energy b. people can’t get online with their computers
c. solar storms happen d. satellite systems are stopped
A.a-b-c-dB.a-c-d-bC.c-a-b-dD.c-b-a-d
【4】The writer wrote the passage mainly to________.
A.call for scientists to predict when the next solar storm will happen
B.tell people how to solve the problems caused by solar storms
C.introduce what solar storms are to people
D.ask people to work to prevent the solar storm from happening
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】C
【解析】
文中大意:短文主要介绍了什么是太阳风暴及其造成的后果。
【1】细节理解题。根据文中提到的"your mobile phone loses its signal";"you can't get online with your computer",以及"These storms can even cause the power to go out for weeks or months."可知,选项 B、C、D 均是太阳风暴可能造成的后果,而 A项“地震”不是太阳风暴引起的,故答案为A。
【2】细节理解题。根据文中A solar storm is caused by solar flares(太阳耀斑): large explosions(爆炸) near the sun that can give off lots of energy. 可知,太阳风暴是由太阳耀斑造成的,(太阳风暴)是在太阳附近的巨大的爆炸,它可以释放出许多能量,故答案为 C。
【3】细节理解题。根据文中large explosions(爆炸) near the sun that can give off lots of energy. The strong energy can stop the satellite systems(卫星系统)that control our computers, telecom networks and so on. These storms can even cause the power to go out for weeks or months. 可知,事件发生的顺序为 a-c-d-b,故答案为B。
【4】主旨大意题。根据文章大意“短文主要介绍了什么是太阳风暴及其造成的后果。”可知,作者写这段话主要是向人们介绍什么是太阳风暴,故答案为C。
阅读理解题做题技巧。可以从细节理解、词义猜测、推理判断和主旨大意等方面入手做题。细节理解题可以直接从文中寻找答案,比如本题中的1、2、3小题;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的正确含义;推理判断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨大意题需要根据文章的某一段或整篇进行归纳总结,写出大意比如本题中的第4小题。本题包括从细节理解和主旨大意两个方面去解题。
【题目】归纳比较南方地区与北方地区的自然特征,并填写下表。
北 方 地 区 | 南 方 地 区 | |
年 降 水 量 (填大于/小于800㎜) | ___________ | ___________ |
1月平均气温 (填高于/低于0℃) | ___________ | _______ |
耕 地 类 型 | _____________ | ___________ |
河流结冰期(填有/无) | _________ | ________ |
主要粮食作物(写出一种) (任写一种即可) | __________ | _________ |