题目内容
【题目】【2016黑龙江大庆中考】Reading Comprehension
Jack Green is 75 years old. He is not in good condition. "I think I'm ill," he tells his wife, "I feel awful. I've got a headache and I don't feel like eating."
"You've put on a lot of weight recently. You should see the doctor," his wife says, "ask him how to lose weight. It's not good for your health."
"OK," says Jack. He goes to see a doctor.
The doctor checks his heart and weighs him. Then he says, "You are too heavy. You need to do some excercise to lose about 30 kilograms. Run two miles a day for the next 100 days. Then call and tell me your weight."
A week later, the doctor receives a call from Jack. "Doctor, I ran two miles every day and I feel much better. But I have a new problem."
"What's that?" asks the doctor.
"I'm 14 miles away from home, and I can't find my way back."
Choose the right answer according to the passage.
【1】Why does Jack feel awful?
A. Because he is in good condition.
B. Because he has a headache.
C. Because he feels like eating.
D. Because he works hard.
【2】Who suggests that Jack should see a doctor?
A. His wife. B. His son.
C. His daughter. D. His mother.
【3】According to the doctor, how many kilograms should Jack lose?
A. Thirteen. B. A hundred
C. Thirty. D. Fourteen.
【4】What's Jack's new problem?
A. He forgets how many miles to run.
B. He can't find his way back home.
D. He loses a lot of weight.
【5】The passage is probably from a ______.
A. letter B. poster
C. report D. story
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】
试题分析:本文讲述的是75岁的杰克锻炼减肥的事故。杰克认为自己生病了,去看医生,医生叫他锻炼减肥,每天跑2英里并坚持100天。可是七天后,他打电话告诉医生,他现在离家14英里,不知道回家的路了。
【1】B细节理解题。题意:为什么杰克感到极不舒服?A. Because he is in good condition.因为他状况很好;B. Because he has a headache.因为他头痛;C. Because he feels like eating.因为他想吃东西;D. Because he works hard.因为他工作努力。根据第一段里的:I feel awful. I've got a headache and I don't feel like eating.可知他头痛,不想吃东西。故选B。
【2】A细节理解题。题意:谁建议杰克应该看医生?A. His wife.他妻子;B. His son.他儿子;C. His daughter.他女儿;D. His mother.他妈妈。由第二段的"You've put on a lot of weight recently. You should see the doctor," his wife says可知,是他妻子叫他去看医生。故选A。
【3】C细节理解题。题意:根据医生的建议,杰克要减多少千克?A. Thirteen.13;B. A hundred100;C. Thirty.30;D. Fourteen.14。根据第四段里的:You need to do some excercise to lose about 30 kilograms. 可知医生认为杰克需要减30千克。故选C。
【4】B细节理解题。题意:杰克的新问题是什么?A. He forgets how many miles to run.他忘了跑多少英里;B. He can't find his way back home.他找不到回家的路了;C. He runs for such a long time. 他跑了那么久;D. He loses a lot of weight.他减了许多体重。根据短文最后一句:and I can't find my way back.可知,他现在找不到回家的路了。故选B。
【5】D推理判断题。题意:本文可能来自什么?A. letter一封信;B. poster一个海报;C.report一篇报道;D. story一个故事。本文讲述的是一位老师减肥的故事。故选D。
【题目】从方框中选择与下列谚语相匹配的中文。
【1】Love me, love my dog.
【2】Every dog has its day.
【3】Beat the dog before the lion.
【4】When the cat is away, the mice will play.
【5】Fine feathers make fine birds.
【6】Kill two birds with one stone.
【7】A cat has nine lives.
【8】Never offer to teach fish to swim.
一箭双雕。 不要班门弄斧。 吉人自有天相。 爱屋及乌。 杀鸡给猴看。 人靠衣装,佛靠金装。 每人都有得意的日子。 山中无老虎,猴子称霸王。 |