题目内容
An Announcement
It was a small town which lay by the coast. Most people there lived by catching fish. The hurricanes often struck the area from July to October. Some of the people died on the sea when their boats were blown over by the high winds. So they paid much attention to the weather forecasts (预报). They were afraid to meet with the hurricanes when they were catching fish on the sea. Each of the families had a radio and people always took them with themselves and listened to them at any time.
It was September. A hurricane attacked the town one night. Plenty of trees were pushed over and all the electric and telephone lines were broken. People couldn’t watch TV, or call their friends, or go to work. To their anger, they couldn’t listen to the weather forecasts the Town Radio Station broadcast. The food and fresh water would soon be in short and the patients couldn’t be given medical care—no medicine could be carried there. People didn’t know what would happen and they looked anxious.
On the fourth day they read an announcement(通告)on the Town Weekly. It was written, “Recently we have to stop the weather forecast because of the bad weather. We usually get the forecasts from the airport. But the roads are all blocked by the fallen trees and stones. Whether or not we’ll be able to broadcast the weather forecast tomorrow depends on the weather!”
1.The people in the town often took radios with themselves because .
A. they felt lonely when catching fish on the sea and listened to the weather forecasts
B. they were interested in the weather forecasts
C. they couldn’t watch TV on the sea
D. they hoped to listen to some good news
2. ,so they paid much attention to the weather forecast.
A. They hoped to escape from the hurricanes
B. Some people had their boats blown over and died on the sea
C. Hurricanes could push over the trees
D. people in the town like to talk about the weather
3.In a word, .
A. the weather forecast would soon be broadcast
B. the weathermen couldn’t forecast the weather
C. the weather would soon be fine
D. the weathermen felt sorry
4.Read the announcement, the people were .
A. encouraged B. happy C. excited D. disappointed
解析:
1、此题考查推理判断能力,由文章得知,飓风的出现与天气有很大关系,城镇居民携带收音机的出海的目的不是为了解闷,而是想收听天气预报。 2、此题考查细节事实,飓风过后,居民失去了与外界的联系,有些病人得不到及时的医疗照顾,因而居民为此忧心忡忡。 3、此题考查推理判断能力。从通告的内容来看,它解释了天气预报不能正常播送的原因,从其所用的措辞来看,广播员仍不能播送天气预报。 4、此题考查综合分析能力,从整篇文章来看,天气预报对场面镇居民举足轻重。飓风过后,居民想通过天气预报来求得与外界联系的方法,然而,此通告却令人大失望。
|