题目内容

10.Most people think about donating blood.However,very few actually do it.Even the most consistent ones donate an average of just three to four times during their lifetime.Now the officials in Sweden are trying to change the trend with the help of modern-day technology.
The encouragement to donate again begins shortly after the donor leaves the clinic when he/she receives a"thank you"text.Though that certainly helps them feel appreciated,what is even more pleasing is the text they receive each time their blood is used to help someone in need.
Karolina Wiberg,manager of the Stockholm blood service,believes this small gesture not only results in repeat donors,but helps bring in new ones.The programthat was started in Stockholm has received such positive feedback that it is now being rolled out across the country.
However,Swedish officials are not stopping there.They are also encouraging local clinics to publish the exact levels of the different blood groups they have at any given time on their websites.This allows potential donors to realize that their blood can make a difference in saving someone's life.
While all these outreach(外展服务 ) programs are great,busy citizens,even the ones with the best intentions have to be occasionally reminded.In order to jog their memories,officials ask people for authorization(授权) to send them text,Facebook,and e-mail reminders.Though that may sound disturbing,the citizens do not seem to mind,given that the messages are light-hearted and fun-things like"We won't give up until you bleed."
Though Sweden is currently the only country using modern technology to urge more donations,don't be surprised if more join in,especially if the Nordic country's blood banks start to overflow!
28.Why is another text sent to blood donors after a"thank you"one?B
A.To ask them for authorization.
B.To inform them their blood is used.
C.To remind them to donate blood immediately.
D.To tell them the levels of blood groups.
29.What does"The program"in Paragraph 3 refer to?C
A.Publishing information about blood donation.
B.Giving Facebook reminders to citizens.
C.Sending text messages to blood donors.
D.Providing people with blood service.
30.What do people think of blood donation reminders?D
A.Disturbing.
B.Memorable.
C.Boring.
D.Acceptable.
31.What can we infer from the last paragraph?C
A.Sweden will stop urging blood donation.
B.Sweden has benefited little from its program.
C.More countries may follow Sweden's example.
D.Nordic blood banks are in great need of blood.

分析 本文介绍了瑞典医院在献血者的血液被使用时,会给捐献者发生短信通知对方所献的血正在被使用.这种做法得到了很好的反馈,也献血者所接受.有可能会让更多的人加入到献血者的行列中.

解答 28.B.推理判断题.根据第二段第二句Though that…used to help someone in need可知医院发送短信给献血者的目的就是告诉对方你的血已经被使用了.这会让捐献者非常高兴,可能还会再次献血.故B正确.
29.C.细节理解题.根据第二段第二句Though…to help someone in need.可知当献血者献的血被使用的时候,医院会通过短信告知捐献者你的血正在被使用.根据第三段第一句Karolina Wiberg,manager of the Stockholm blood service,believes this small gesture not only results in repeat donors,but helps bring in new ones.可知这一做法不仅让献血者重复献血,而且还能带来新的献血者.所以"the program"就是指给献血者发送短信的做法.故C正确.
30.D.推理判断题.根据第三段最后一句The program that was started in Stockholm has received such positive feedback that it is now being rolled out across the country.可知这项开始于斯德哥尔摩的做法收到了积极的反馈,现在全国推广.说明人们对于这些短信提醒的做法是认同的.故D正确.
31.C.推理判断题.根据最后一段Though Sweden is currently the only country using modern technology to urge more donations,don't be surprised if more join in,especially if the Nordic (北欧) country's blood banks start to overflow!如果瑞典这个国家的血库充盈,也就是说有很多人献血,说明这种做法是很有效的.那么可能很多国家都会采取同样的方法.故C正确.

点评 本文是一篇科教类阅读,题目涉及多道细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

练习册系列答案
相关题目
19.Books can be your best friends.(36)D.They can introduce you the things you may never see…But do you know how to read them in order to get the fullest enjoyment possible?The following tips should help.
1.Find a book.Look in the library or in one of the large bookstores.You could also ask friends if you could have a book at their book shelves.Search the selves until you find a book that looks good.Read the first page to see how it reads,and the cover text on the back of the book,if it has any.(37)E
2.Buy or borrow it and take it home.Do not start to read it until you have the time.(38)G And set aside time to do nothing else but read,as it can be,at times,suspenseful(悬疑的),exciting and relaxing.
3.Get comfortable on the couch.Have a lamp behind you,lighting the area where you are reading.Make sure the television is off and that anything else that could distract you has been attended to.(39)F
4.Start the book by turning the pages and really enjoy it.Do not think about anything else but what you are reading.Put yourself into the action or location in the story.Once you concentrate completely,it will be difficult to put the book down.And remember that reading is not running your eyes over a book.(40)CHowever,if you need to read the book quickly,then you do not need to pay attention to every word.

A.Otherwise,you will miss it.
B.Try to imagine the story in your head.
C.You should read it actively and enjoy it completely.
D.They can take you to places that you may never go.
E.If you are already concentrating,then buy it or borrow it.
F.Get warm if you are going to be sitting still for a few hours.
G.If you are busy doing other things,you should wait until you have finished them.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网