题目内容
【题目】Two good friends, Simon and Jason, met with a car accident on their way home one snowy night. The next morning, Simon woke up blind. His legs were broken. The doctor, Mr. Smith, was standing by his bed, looking at him worriedly. When he saw Simon awake, he asked, " How are you feeling, Simon?” Simon smiled and said, “Not bad, doctor. Thank you very much for doing the special operation. Mr. Smith was moved by Simon. When he was leaving, Simon said, "Please don’t tell Jason about it. “Well…Well…OK,” Mr. Smith replied.
Months later when Jason’s wounds healed, Simon was still very sick. He couldn’t see or walk. He could do nothing but stay in his wheelchair all day long. At first, Jason stayed with him for a few days. But days later, Jason thought it boring to spend time with a disabled man like Simon. So he went to see Simon less and less. He made new friends. From then on, he didn’t go to visit Simon any more. Simon didn’t have any family or friends except Jason. He felt very sad.
Things went from bad to worse. Simon died a year later. When Jason came, Mr. Smith gave him a letter from Simon. In the letter Simon said, “Dear Jason, I am disabled. But I want you to be a healthy man. So I gave my eyes to you so that you can enjoy life as a healthy man. Now you have new friends.
I’m glad to see that you are as healthy and happy as usual. I’m glad you live a happy life. You are always my best friend". Simon”. When he finished reading the letter, Mr. Smith said, “I have promised that I will keep this a secret until Simon is gone. Now you know it.
Jason stood there like a stone. Tears ran down his face.
【1】The car accident happened .
A. only to Simon B. on a cold evening
C. the next morning D. on the way to work
【2】Simon thanked Mr. Smith mainly because Mr. Smith .
A. saved his friend Jason? s life
B. was very kind and friendly to him
C. came to see him early in the morning
D. did the operation according to his wish
【3】Which of the following is the correct order of events in the story?
a. Jason made new friends.
b. Simon gave his eyes to Jason.
c. Simon and Jason met with a car accident.
d. Jason felt bored when staying with Simon.
e. Simon died and Jason knew the truth.
A. c—b—d—a—e B. d—c—b—e—a
C. d—a—c—b—e D. c—d—b—e—a
【4】After we finish reading Simon’s letter, we can infer that .
A. Simon caused the car accident
B. Simon’s operation was not successful
C. Jason was made blind in the car accident
D. Jason knew how Simon helped him before Simon died
【5】From the story, we can conclude that .
A. Simon played a joke on Jason
B. Simon always told lies to his friends
C. Simon thought friendship was important
D. Simon regretted doing the operation in the end
【答案】①②③④⑤A选项c—b—d—a—e
【解析】这篇短文记述了一对朋友在车祸中受伤,残疾的西蒙把自己的眼睛给了杰森.但是后来杰森因为西蒙的残疾而疏远了他。在西蒙死后,杰森得知真相之后后悔不已.
【1】细节理解题。:根据第一段met with a car accident on their way home one snowy night.描述,可知这场交通事故发生在一个寒冷的冬季的晚上.故选B.
【2】推理判断题。根据短文第一段“Thank you very much for doing the special operation(手术).” Mr. Smith was moved by Simon.及倒数第二段,可知这个手术是按照西蒙的意愿做的。故选D.
【3】细节理解题。根据短文描述,可知他们是首先遇到了车祸,可知排除BC选项,根据短文二三段描述,可知杰森交新的朋友在先,西蒙之死在后。故选A.
【4】推理判断题。根据短文倒数第二段描述So I gave my eyes to you so that you can enjoy life as a healthy man.,可知是西蒙把自己的眼睛给了杰森,可知杰森在车祸中失明了。故选C.
【5】推理判断题。根据短文倒数第二段描述Dear Jason, I am disabled. But I want you to be a healthy man.,可知西蒙很珍视他和杰森的友谊,因此才把眼睛给了他。选C.
3.A【解题剖析】此题属于细节理解中的(4)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。
【答案定位】时间线索是解题关键:文章内容①Two good friends, Simon and Jason, met with a car accident on their way home one snowy night.②(When he was leaving, Simon said, "Please don’t tell Jason about it.③But days later, Jason thought it boring to spend time with a disabled man like Simon.④He made new friends.⑤Simon died a year later……Jason stood there like a stone. Tears ran down his face.
【推理关系】题干Which of the following is the correct order of events in the story?时间线索①②③④⑤