题目内容

阅读理解。(共15小题,每小题2分,满分30分。)
In Britain the weather never gets too hot or too cold. There is no difference between summer and winter. Why is this?
Britain has a warm winter and a cool summer because it is an island country. In winter the sea is warmer than the land. The winds from the sea bring warm air to Britain. In summer the sea is cooler than the land. The winds from the sea bring cool air to Britain. The winds from the west blow over Britain all year. They blow from the southwest across the Atlantic Ocean (大西洋). They are wet winds. They bring rain to Britain all year, so Britain has a lot of rainy weather. The west of Britain is wetter than the east. The winds must blow across the high land in the west.
【小题1】What’s the weather like in Britain?
A. It’s neither too hot nor too cold.
B. It’s too hot.
C. It’s very cold.
【小题2】 When do the winds bring cool air to Britain?
A. In spring.    B. In summer.    C. In autumn.
【小题3】Why is the weather in summer and in winter almost the same?
A. Because there is no difference between summer and winter.
B. Because the sea is around this country.
C. Because there are winds from the high land.
【小题4】Which of the following is Right?
A. There is more rain in the east than in the west.
B. There is more rain in the west than in the east.
C. There is no rain in the east.
【小题5】 This passage mainly tells us the _____ in Britain.
A. language    B. food      C. weather

【小题1】A
【小题2】B
【小题3】B
【小题4】B
【小题5】C

解析试题分析:英国的天气从来不会太热或太冷。有夏季和冬季之间没有区别。这是为什么呢?英国有一个温暖的冬天和凉爽的夏天,因为它是一个岛国。在冬天,大海比陆地温暖。海风把暖空气带到了英国。在夏天,大海比陆地凉爽。从海洋来的风把冷空气带到了英国。风从西方吹向英国。他们来自大西洋西南部(大西洋)。它们是湿润的风。它们一年都给英国带来雨水,所以英国有许多阴雨天气。英国的西部比东部更潮湿。风必须吹过西部的高地。
【小题1】细节理解题,根据文中的语句“In Britain the weather never gets too hot or too cold.”理解可知,英国的天气常年温暖如春,既不太冷也不太热,故选A.
【小题2】细节理解题,根据文中的语句“In summer the sea is cooler than the land. The winds from the sea bring cool air to Britain.”理解可知,到了夏天,海上的冷风被吹到了英国大陆,故选B。
【小题3】细节理解题,根据文中的语句“Britain has a warm winter and a cool summer because it is an island country.”理解可知,英国一年四季天气相同的主要原因就是它是个岛国,四周都是海,故选B。
【小题4】理解判断题,根据文中的语句“They bring rain to Britain all year, so Britain has a lot of rainy weather. The west of Britain is wetter than the east.”理解可知,英国的西部比东部潮湿,故选B。
【小题5】理解归纳题,纵观文中的语句理解可知,本文主要介绍了英国的天气,故选C。
考点:说明文的阅读

练习册系列答案
相关题目

Being a writer
Some children wish to be writers some day. They want to write stories or books for people to read. That’s good! It’s good to write something for people to read! But they should know that they need to be good readers first before they really are good writers. They should read a lot of books. And read for hours every day instead of watching TV and spending a lot of time to do the reading homework. Then you have time to read many other books for fun. Because of more fun in reading , you want to look for more books to read.
Before you decide to be a good writer, you’d better say to yourself, “I must read and read and read and read more and more!”
【小题1】This article mainly tells us that_______.

A.some children wish to be writers some day.
B.it is good to write something for people to read.
C.reading can make you a good writer
D.writers like to read more books for fun.
【小题2】Some children want to be writers______.
A.because they want to be good readers.
B.to write stories or books for people to read.
C.to find good work some day
D.to get more money to keep a family
【小题3】It’s good for children________.
A.to do a lot of reading
B.to watch TV in the evening
C.to have wishes sometimes
D.to be good writers right now
【小题4】Reading can__________.
A.help you to do a good player.
B.help you write well
C.make your work better
D.make you watch more TV at home
【小题5】From the passage we know that_________.
A.all children like to be writers
B.people like to read for children
C.all writers are children
D.children need to read more and more books.

Some people have a very poor sense of direction. Unluckily, I am one of them. I have visited a place many times but I may still get lost there the next time.
When I was a little girl, I never dared(敢于) to ask strangers the way. And so I used to walk around in circles and hope that by chance I would get to the place I was going to.
Now, I am no longer too shy to ask people for directions, but I often receive helpless or even wrong information. So I try to avoid giving people wrong directions. If anyone ever asks me the way somewhere, I would say, “Sorry, I am a stranger here.”
Once on my way to work I was stopped by a man. He asked me if I could tell him the way to the Friendship Building. I gave him my usual reply. But just as I walked on only a few steps. I realized that he had asked the way to my office building. However, I had no time to turn back and look for him. I was rushing to meet with someone at my office and I didn’t want to keep him waiting.
When I just got to my office, the secretary(秘书) showed in the man who had asked me for directions. Imagine how embarrassed I was and how surprised he was when we saw each other at the first sight.

【小题1】 The writer always refuses to give people directions because _____________.

A.she hates to help others
B.she doesn’t know the people
C.she has no time to help others
D.she’s afraid of giving wrong direction
【小题2】 A man stopped the writer on the way to _____________.
A.sell her something B.ask her the time
C.make friends with her D.ask for the direction
【小题3】 The Friendship Building is the place where the writer ______________.
A.lives B.studies
C.works D.teaches
【小题4】The words “embarrassed” in the paragraph means “___________”.
A.尴尬 B.困惑 C.激动 D.拮据
【小题5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The writer is too shy to give others directions.
B.The writer has a very poor sense(感觉) of direction.
C.The writer never got lost when she was young.
D.The man was quite nervous when he saw the writer.

A Bite of China(舌尖上的中国), which has been considered the most successful television documentary in China since the 1990s, attracted more than 100 million viewers after it was shown on CCTV-1 during the 10:30 p.m. time slot.
Nowadays, A Bite of China is on show. There are eight episodes(集) in it. These episodes introduce the stories of ordinary Chinese people and different kinds of their food and cooking ways. Each episode focus on(关注) a food-related topic, including ingredients, main foods, how one ingredient could be used to make many different dishes and so on. Chen Xiaoping, the general director of A Bite of China, said the purpose of this documentary is to let people know more about China through different kinds of foods.
A Bite of China aroused the interest of both people home and abroad in traditional Chinese cooking. Therefore, more and more people want to have a try cooking. They think cooking shows how rich China's cooking history and food culture are.
"The food reminds me of my hometown, my mum's cooking, and my childhood," said 28-year-old Wang Xin, one of the hundreds of thousands of viewers moved by the documentary.

【小题1】Where was A Bite of China shown?
On CCTV-1.      B. On CCTV-2.
C. On CCTV-4.    D. On CCTV-3.
【小题2】Which may not be included in A Bite of China?

A.Food ingredients B.Cooking ways
C.People’s stories D.Terrible illnesses
【小题3】Which of the following about A Bite of China is not true?
A.It attracted more than 100 million viewers.
B.The purpose is to let people know more about China through foods.
C.Wang Xin isn’t moved by A Bite of China.
D.Chen Xiaoping is the general director of A Bite of China.


Wuzhizhou Island
Wuzhizhou Island, lies in Sanya, is China’s best waters for scuba(潜水). Divers will appreciate the clear seas, especially off the southern end of the island, where coral reefs(珊瑚礁) host a colorful range of tropical sea life. As well as Goddess Matsu Temple, there are many places of interest to visit including the Lover’s Bridge, Sunrise Rock and Life Well.

Namtso Lake
Namtso Lake is the largest salt-water lake in the world. Namtso lake’s touching beauty never fails to attract any traveler who visits Tibet. Bright sky, white clouds and clear water contribute to a picturesque scene, like a fairyland. In Tibetan, Namtso means Heavenly Lake or Holy Lake. Looking at the faraway mountains and nearby water, backpackers only hope that time could stand still at that moment.

Zhangjiajie Scenic Spot
Zhangjiajie National Forest Park, in Hunan Province, has been described differently, such as “delicate and wild”. Clear water bubbled up from the rocks, winding from west to east. Magical!

Kaili
Lying in the southeastern area of Guizhou Province, Kaili City is a living quarter(居住区) of the Miao ethnic minority. So it is a nice place to learn about the culture and life of the Miao people. However, as a tourist destination, Kaili is also famous for its natural landscapes, karst land-form and the ancient architecture(建筑). It is a city with the ancient culture and modern civilization.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内。
【小题1】Who may be interested in visiting Wuzhizhou Island?
A.A professor who studies culture and life of the Miao people.
B.A young lady who loves the fairyland with mountains and water.
C.A man who likes scuba diving in the sea.
D.A student who likes different views of mountains.
【小题2】What is NOT mentioned about Kaili ?
A.Its position. B.Modern architecture.
C.Natural scenery. D.Culture of Miao people.
【小题3】A student in Hunan prefers a short journey, which place will he choose?
A.Wuzhizhou Island. B.Namtso Lake.
C.Zhangjiajie Scenic Spot. D.Kaili.
【小题4】What does Namtso mean in Tibetan?
A.Salt-water lake. B.Heavenly lake.
C.White cloud. D.Blue sky.
【小题5】What do you think this passage is?
A.A story. B.A notice.
C.An advertisement. D.A report.

If you are going to Europe, you might consider taking some time to visit Provence. Whether you are interested in beautiful places, ancient history, good food, or music and theater, Provence has something to offer to you.
Provence once was a Roman province and is in the southeast of France now. You will be attracted by its green hills, olive trees, and old towns with pretty houses. Visitors can find forests, colorful flowers, horses, and people with smiles there. Provence is also “the city of dream in Europe.” Some people say it is Provence that makes France so romantic.      The place should play an important part in the romantic stories.
The Flowers: Provence is the hometown of lavenders and sunflowers. Lavender means “waiting for love”. It also means beautiful. The mountains of Lubero is the most beautiful area across France. And there are also many kinds of lavenders. Compared with the fantastic flowers Lavender, sunflower is a lot warmer. Under the sunlight, thousands of yellow sunflowers are smiling at the sun.
The Food: The people there are well-known for keeping their traditional lifestyles. And in the restaurant, you will have the experience of eating the food that has the too much use of olive oil. The food is fresh and healthy. All the things make Provence become the heaven to those who like delicious food.
The other activities: Provence is the Kingdom of city. They hold many parties, dance, and festivals. You can even see a bullfight in the towns of Arles and Nimes, or enjoy great shows with the famous stars.
May to July are the best tourist months. Not only the red sky, the sweet smell of olive, but also the wonderful lavenders, make Provence send out the breath of romantic.
【小题1】The Provence lies ___________.

A.in the southeast of France B.in the northeast of France 
C.in the southwest of France D.in the northwest of France 
【小题2】We can do following things EXCEPT____________ in Provence
A.watching a bullfight 
B.enjoying great shows with the famous stars. 
C.seeing beautiful sights 
D.eating the food that has the too much use of fish oil 
【小题3】According to the passage, which following statement is RIGHT?
A.Provence has green hills, olive trees, and new towns with pretty houses. 
B.Lavender is warmer than sunflower. 
C.If a person likes food, Provence is a wonderful place for him. 
D.June is not a good time to visit Provence. 
【小题4】Where is the passage probably from?
A.A history book. 
B.An English-learning newspaper. 
C.A book on France cultures. 
D.A travelling magazine. 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网