题目内容
11.It doesn't matter if books are delivered in print or by smart phone,and the main thing is to get lost in reading them.Why should we bother reading a book?All children say this occasionally.Many adults with reading difficulties repeat it to themselves daily.In a world of accelerating technology,increasing time poverty and decreasing attention lengths,should they devote precious time sinking into a good book?
The discovery is that an extraordinary book has a transformative,effect on the way we view the world.This transformation only takes place when we lose ourselves in a book,abandoning the emotional and mental chat of the real world.That's why studies have found deep reading makes us more attentive to the inner lives of others.
We know reading is the foundation stone of all education,and an essential strength of the knowledge economy.But perhaps even more significant is its emotional role as the starting point for individual development and pleasure.Books can open up emotional,imaginative and historical views that equal and extend the corridors (通道) of the web.
If reading were to decline significantly,it would change the very nature of our species.If we,in the future,are no longer wired for our own reflection and creative thought,we will be weaker.However,technology throws up solutions as many as challenges:for every door it closes,another opens.So the ability,offered by equipments like e-readers,smart phones and tablets,to carry an entire library in your hand is an amazing opportunity.We should concentrate on the message,not worried about the medium.
We must also get better at controlling the ability of the internet to inform readers,and potential readers,about all the new books that are published every year,and to renew their acquaintance with the best of rich literary tradition.If we stop reading,we will be different people:less complex,less interesting.There can hardly be a better reason for fighting to protect the future of the book.
32.Why does deep reading make us more attentive to the inner lives of others?D
A.Because we have varieties of resources of reading.
B.Because we are in a world of accelerating technology.
C.Because it will weaken the very nature of human beings.
D.Because an extraordinary book makes our outlook brighter.
33.According to the text,the author thinksC.
A.reading on the internet is more important and convenient than books
B.we should focus on the means of gaining information rather than the content
C.with the help of the internet,people can access the best of rich literary tradition
D.the web is better at shaping emotional,imaginative and historical views than books
34.The underlined word"tablets"is closest toBin meaning.
A-Pills
B.pads
C.forms
D.desks.
35.What is the author's attitude towards reading?D
A.Critical.
B.Objective.
C.Indifferent.
D.Approving.
分析 本文是议论文.作者强调阅读的重要性,通过阅读我们可以更好地了解世界和我们的内心,并告诉我们利用好互联网来学习传统文化.
解答 32.D 33.C 34.B 35.D
32.D 细节理解题. 根据文章第三段的内容The discovery is that an extraordinary book has a transformative,effect on the way we view the world.This transformation only takes place when we lose ourselves in a book,abandoning the emotional and mental chat of the real world.得出答案是D,意思为好书可以使我们对外界的认识更清楚.A、B、C三项都是文章的细节,并不是本题的答案.
33.C 细节理解题.根据文章最后一段第一句话We must also get better at controlling the ability of the internet to inform readers,and potential readers,about all the new books that are published every year,and to renew their acquaintance with the best of rich literary tradition.得知,在网络的帮助下,人们可以更容易接触到丰富的文化传统,故答案为C.
34.B 词义猜测题. 根据文章第五段第四行"So the ability,offered by equipments like e-readers,smart phones and tablets,"得出tablets 属于e-readers 和smart phones 一样的equipments.故答案是B.
35.D 主观态度题. 根据第四段"reading is the foundation stone of all education,and an essential strength of the knowledge economy."以及第五段第一句"If reading were to decline significantly,it would change the very nature of our species."等细节,可以看出作者是非常赞成阅读的.故答案选D.
点评 阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释.考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点.
| A. | sense | B. | room | C. | choice | D. | effort |
| A. | it | B. | this | C. | that | D. | one |
| A. | in favour of | B. | in memory of | C. | in charge of | D. | in time of |