题目内容
An 18-year-old student was struggling to pay his fees. Not knowing where to get the money, he and a friend decided to host a musical concert to raise money for their education.
They went to the great pianist Paderewski. His manager demanded $2,000 for the piano recital(独奏会). A deal was made and the boys began to work to make the concert a success.
The big day arrived. But unfortunately, they hadn’t managed to sell enough tickets. The total collection was only $1,600. Disappointed, they went to Paderewski and gave him the entire $1,600, and promised to pay him the rest $400 back as soon as possible. “No,” said Paderewski. “Keep the money you need for your fees. And just give me whatever is left.” The boys were surprised, and very thankful.
Paderewski later became the Prime Minister of Poland, and he was a great leader. When the World War broke out, more than l.5 million people went hungry, but there was no food to feed them. Paderewski turned to the US Food and Relief Administration for help.
The head there was a man called Herbert Hoover — who later became the US President. Hoover agreed to help and quickly shipped tons of food to Poland.
Paderewski decided to go across to thank Hoover himself. When Paderewski began to thank Hoover for his kindness, Hoover quickly stopped him and said, “You shouldn’t be thanking me, Mr. Prime Minister. You may not remember this, but several years ago, you helped two young students go through college. I was one of them.”
1.Why did the two students decide to raise money?
A. To help people in Poland.
B. To buy the concert tickets.
C. To pay for their education.
D. To hold a musical concert.
2. How much money did the two students raise?
A. $400. B. $1,200. C. $1,600. D. $2,000.
3. What did the two students think of the pianist?
A. Greedy. B. Humorous. C. Shy. D. Helpful.
4. What can we learn about Herbert Hoover?
A. He was one of the American presidents.
B. He didn’t finish his college education.
C. He was very rich when he was young.
D. He was one of Paderewski’s students.
5. What can we learn from the text?
A. Great minds think alike.
B. Kindness brings its own rewards.
C. Honesty is the best policy.
D. Where there’s a will, there’s a way.
1.C
2.C
3.D
4.A
5.B
【解析】试题分析:本文讲的是美国总统胡佛和波兰首相帕德雷夫斯基 之间发生的事。胡佛在读书时期交不起学费得到了帕德雷夫斯基 的帮助,帕德雷夫斯基在当上首相之后因为人民遭遇饥荒求助于美国,碰巧遇到了在美国食品管理处任职的胡佛,可谓善有善报。
1.理解题。第一段中Not knowing where to get the money, he and a friend decided to host a musical concert to raise money for their education.可知他们筹钱是为了交学费,故选C。
2.理解题。第三段中The total collection was only $1,600.可知他们总共才筹集了1600美元,故选C。
3.推断分析题。第三段结尾“No,” said Paderewski. “Keep the money you need for your fees. And just give me whatever is left.” The boys were surprised, and very thankful. 帕德雷夫斯基没有收他们费用,却只让他们把交学费剩下的钱给他就可以了,两个男孩惊讶不已,很感谢他,可推测,在他们眼里帕德雷夫斯基很乐于助人,故选D。
4. head there was a man called Herbert Hoover — who later became the US President.可知,胡佛当时是在食品安全部任职,后来成为了美国总统,而其他选项均没有在文中明显表达,故选A.
5.慨括归纳题。本文讲的是首相帕德雷夫斯基对胡佛的帮助最终换来胡佛对他的人民的帮助,可谓是善有善报,故选B,
考点:考查记叙文阅读