题目内容
Hemophilia(血友病)results when a gene fails to produce the protein needed for the blood to clot, or change from a liquid to a solid.The fault gene is passed from parents to children.People with hemophilia suffer uncontrollable bleeding.This can result in pain,tissue swelling(肿胀)and permanent damage to joints and muscles.One in every ten thousand males has the most common kind of hemophilia.It's extremely rare for females to have it.Patients can be treated with the missing clotting substance.They generally can lead normal lives.
Scientists say gene treatment may be a possible way to cure hemophilia in the future.Researchers consider hemophilia the best disease for gene treatment because it is caused by a single fault gene.Also, only a small increase in the missing clotting substance could provide good results.They tested gene treatment in six patients with severe hemophilia.
First,they removed skin ceils from the patients’ arms.The researchers grew the cells in the laboratory. They added copies of the needed gene taken from healthy people. Then they created hundreds of millions of genetically changed cells.They placed these cells into the patients’ stomachs.After four months,the amount of blood clotting substance in the blood increased in four of the six patients.Some of the patients reported a decrease in bleeding problems.However,ten months later, the clotting substance was no longer in the patients’ blood. It is not clear if the implanted cells died or the added genes stopped working.
The researchers say the study showed that gene treatment is safe for people with the most common kind of hemophilia.But others expressed concern about the treatment because the effects were only temporary.
1 Which of the following statements is NOT true about hemophilia?
A.It is caused by a fault gene and is passed from parents.
B.It suffers uncontrolled bleeding.
C.People with hemophilia don't have any physical damage and can lead normal lives.
D.It doesn't succeed in making protein needed for blood to form into clots.
2. People with hemophilia can live normally when .
A.they are treated with the missing clotting substance
B.they accept the scientists’ help
C.good copies of gene are placed in their bodies
D.they place some genetically changed cells into their stomachs
3. By carrying out the experiment,scientists conclude that .
A.the effects of treatments are excellent and last long
B.gene treatment is a safe and possible way to treat hemophilia
C.people with hemophilia can recover completely with gene treatment
D.hemophilia is a disease that can be treated easily
4. Which of the following can be the title of the passage?
A.Whether people with hemophilia can live a normal life.
B.How to control the bleeding for the patients.
C.How the researchers remove skin cells from patients and place these cells into the patients.
D.The gene treatment to the hemophilia.
解析:
| 1、归纳判断题。从文中内容可知,A、B、D三项关于这一疾病的描述都是正确的,只有c项不对,第一段说患者会有组织肿胀,关节和肌肉的永久损伤。
2、细节判断题。第二段谈到用基因疗法,给人体补充缺少的让血凝结的物质,病人可以过正常生活。 3、细节判断题。文中说科学家发现基因疗法是血友病的最好疗法。 4、主旨大意题。全文围绕血友病及基因疗法展开叙述,显然D项可以作为本文的标题。
|
提示:
Have you ever heard a news reporter talk about DNA? Reporters talk about DNA found at the scene of a crime. They talk about police finding DNA “fingerprints.” Police sometimes use DNA as a clue to find out who committed the crime.
DNA is a substance(物质) that makes up genes. Everything alive has genes. Plans have genes. Animals have genes. Yo
u have genes.
Genes are the basic units of heredity(遗传). Heredity means all the characteristics you inherit from your parents. You get your genes from your parents. You inherit half of your genes from your mother. You inherit half of your genes from your father.
Genes are a kind of code. A tree’s genes tell w
hat shape its leaves will be. A cat’s genes tell what color its fur will be. Your genes tell what color your eyes will be. Your genes tell what color your hair will be. Everything about you co
mes from the code in your genes.
Genes line up on strands(链) called chromosomes(染色体) in cells. Everything alive is made up of cells. Chromosomes are in the center, or nucleus, of cells.
Different parts of you are made of different kinds of cells. Your muscles are made of muscle celIs. Your skin is made of skin cells. The code in your genes tells your body to make different kinds of cells. The genes in each cell tell the cell how to work. They tell the cell when to make new copies of itself.
An Austrian monk named Gregor Mendel first saw inherited patterns in pea plants. He experimented with pea plants in the 1860s. One of the things, or traits(特质), Mendel studied was what makes some pea plants tall and some short. He said that the traits must come from units of heredity passed from the parent plants. These units were later called genes.
In the mid-1900s, scientists discovered that genes are made of DNA. In the 1970s, scientists learned how to change DNA with genetic engineering. Scientists also learned that problems with certain genes cause diseases. Muscular dystrophy, cystic fibrosis, and hemophilia are some genetic diseases-diseases caused by problems in genes. Today, scientists are looking for ways to cure genetic diseases by changing genes through a process called gene therapy.
【小题1】 What is DNA?
| A.DNA is a kind of gene. |
| B.DNA is a substance that makes up genes. |
| C.DNA is the basic unit of heredity. |
| D.DNA is a measure to protect crime. |
| A.Plants, animals and human beings have the same genes. |
| B.Half people inherit all genes from their mother, others from their father. |
| C.Genes decide the trees shapes, the cats’ fur color and our eyes’ color as well. |
| D.Genes will give you a code when you need them. |
| A.Genes lining up on strands called chromosomes are in the center of cells. |
| B.Genes hide in everything alive in your body. |
| C.Genes can be nowhere but in your mind, controlling all your actions. |
| D.Genes travel in your body and help cope skin, muscle, and eyes. |
| A.first saw inherited patterns in people |
| B.was interested in why plants were different |
| C.first called the units of heredity from parents genes |
| D.was the first who discovered genes |
| A.scientists were less intelligent than monks in 1900s |
| B.some genes are bad and can cause diseases |
| C.we don’t need to worry about genetic diseases any longer |
| D.the discovery of genes may be of great help in our daily life |