题目内容
As a first –year teacher at a Christian school ,I was expecting my fifth grade students to be prefect , perfect in behavior , in attitude , and I even expected the home-life of each student to be nearly perfect . I found , of course , that these students were not different from the children I taught in public school .These kids had behavior problems , bad attitudes ,and some even had strikingly difficult family lives .
One of my students in particular stands out in my mind .I’ll call him Timothy for safety’s sake. During the first day of class , I noticed that Timothy was different .Not only in physical appearance , but he also spoke strangely , as though a 35-year-old man were trapped inside his tiny , weak body .On many occasions , I heard Timothy speak of hate, how he hated his family .
I observed Timohy for several months and read up on his background and searched for any clue that would lead me closer to understanding this child’s strange behavior .Finally I was directed to Timothy’s older brother’s cheating in an exam and had taken his anger out on Timothy at home .Timothy’s parents , in turn , had contacted the school, blaming them for Timothy’s problems.
I had written a letter to the administration asking that Timothy see a counselor(咨询师). The school was in the process of contacting a counselor when Timothy was transferred to another school. His father hurried around my room collecting Timothy’s things and left. That is the last we have seen or heard from Timothy. I was left with an empty desk and a broken heart. I cried for days afterwards. I felt as though I had done Timothy a disservice …I did not help him when he needed me. I still think about Timothy every day, and pray for him every morning.
1. What was wrong with Timothy?
A. He seemed to have deep emotional problems.
B. He seemed not to be getting along well with his classmates.
C. He mainly had behavior problems at school.
D. He wanted to transfer to another school.
2. What was Timothy like during the first day of class?
A. He looked old in appearance but lively in spirit.
B. He looked common but talked strangely.
C. He spoke strangely and looked weak in body.
D. He acted as if he were as experienced as a 35-year-old man.
3. The reason why Timothy hated his family included that________.
A. his father treated him differently from his brother.
B. his family didn’t care about what he was doing at school.
C. his father blamed the teachers for his problems.
D. his brother treated him in an unreasonable way.
4. The underlined word “disservice” in the last paragraph probably refers to_______.
A. something meaningless B. something harmful
C. something secret D. something funny.
5.. From the passage we know that____________.
A. Timothy’s father blamed the author for reading his son’s file.
B. The school didn’t approve Timothy’s seeing a counselor.
C. The author felt guilty for not helping Timothy in time.
D. Students at the Christian school don’t have family problems except Timothy.
1.A
2.C
3.D
4.B
5.C
【解析】
试题分析: 本文是一篇故事类短文,在文中作者讲述了自己当老师的时候接触到的一个孩子Timohy。Timohy是一个缺少关爱的孩子,在家里哥哥讨厌他,父母对他不关心,孩子出了问题怪罪于学校。虽然作者希望通过学校去帮助他,但是最后落了满身遗憾。
1.细节理解题。根据文章第二段中On many occasions , I heard Timothy speak of hate, how he hated his family 已以及第三段中. I found a suicide note written by Timothy a year earlier .可知Timothy讨厌家庭,甚至想过自杀,由此可知他存在情感问题,选A。
2. 细节理解题。根据文章第二段I noticed that Timothy was different .Not only in physical appearance , but he also spoke strangely , as though a 35-year-old man were trapped inside his tiny , weak body .可知选C。
3.细节理解题。根据第三段Apparently , his brother was accused of cheating in an exam and had taken his anger out on Timothy at home .可知他哥哥把自己的问题归咎于弟弟的存在,由此判断Timothy在家缺少关爱,这是他讨厌家庭的原因之一,故答案选D。
4.词意猜测题。根据文章末段I was left with an empty desk and a broken heart. I cried for days afterwards.可知当Timothy转学后作者感到非常难过,因为自己没能帮助认为是自己的罪过,由此推测disservice意思是“有害的事情”。此外根据构词法dis-也可以判断是名词service的否定意思,故答案选B。
5.细节理解题。根据文章末段I was left with an empty desk and a broken heart. I cried for days afterwards.可知当Timothy转学后作者感到非常难过,感到很愧疚,选C。
考点:考查故事类短文阅读
你们学校很多同学想出国读书,他们认为国外的条件无论如何都比国内好。你却持有与他们不同的观点,请根据以下内容谈谈中学生出国读书的利与弊。文章开头与结尾已经给出。
同学的观点 | 你的观点 |
国外有较好的设备(facilities)和教学方法,跟外国学生交流可获益匪浅,在国外学习归来的人回国后肯定比国内的优秀。 | 很多出国的学生发现国外现实环境和理想其实相去甚远,更不用说获得成功了。国外生活很孤单无助,遇到问题无人帮忙。 |
【写作要求】:
1. 只能使用五个句子表达全部内容;
2. 文章中不能出现真实姓名和学校名称。
评分标准:句子结构准确, 信息内容完整, 篇章结构连贯。
According to a new survey, an increasing number of high school students in China choose to study abroad. And some students in my school think studying abroad is a better choice for them.
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Therefore, whether it is good or not to study abroad depends on the individual.