题目内容
10.Mr.Brown was going away for a week.Before he left,he said to his son,"if anyone asks for me,you can tell him that your father has been out for doing something,and will be back in a week,then be sure to ask him to sit down for a cup of tea.""OK,Dad,"said his son.But he was afraid his son couldn't remember this,he wrote these words down on a piece of paper and gave it to him.His son put it into his small pocket,took it out and looked at it every now and then.
Four days passed,but no one came to see his father.The boy thought that there was no man to come and that the piece of paper was of no more use for him,so he burnt it that evening.
The next afternoon,someone knocked at the door.The boy opened it.A man was standing at the door and said,"Where is your father?"The boy put his hand into his pocket at once and looked for the piece of paper.He could not find it.He suddenly remembered he had burnt it,so he shouted,"No more."
The man was very surprised.He asked,"No more?I met your father last week.When did it happen?"
"Burnt yesterday evening."
58.Mr.Brown told his son thatB.
A.he would be away from home for four days
B.he would be back in seven days
C.he would be back in a month
D.he liked a cup of tea
59.Mr.Brown wrote the words down onC.
A.the wall B.the door
C.a piece of paper D.his son's pocket
60.The man was very surprised becauseD.
A.he couldn't find that piece of paper
B.the child didn't ask him to sit down
C.the child gave him a cup of tea
D.he thought the child's father was dead
61.What was burnt?A.
A.The piece of paper B.Mr.Smith
C.The visitor D.The boy.
分析 布朗先生外出办事,在离家之前他告诉儿子如果有人来找他,就告诉他一周以后会回来,布朗怕儿子忘了就把他的话写在一张纸上.四天后没人来拜访,儿子就把纸条烧掉,在第五天有人来拜访布朗,儿子不怎怎样回答来访者,最后想出烧掉了,于是说了一句no more,让来访者误认为布朗先生不在了.
解答 58.B.细节理解题,根据文中语句"Mr Brown was going away for a week.Before he left,he said to his son,"if anyone asks for me,you can tell him that your father has been out for doing something,and will be back in a week,"理解可知.布朗告诉儿子自己要离家一周,故选B.
59.C.细节理解题,根据文中语句"he wrote these words down on a piece of paper and gave it to him."理解可知.布朗把自己嘱咐儿子的话写在了纸上,交给了儿子,故选C.
60.D.细节理解题,根据文中语句"The man was very surprised.He asked,"No more?I met your father last week.When did it happen?""理解可知.来人认为布朗先生去世了,故选D.
61.A.理解归纳题,根据文中语句理解可知,烧掉的是纸条不是布朗先生,故选A.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.