题目内容
【题目】 China will soon issue licenses for the commercialization (商业化 ) of 5G, as the country has already established (建立) a competitive advantage in the superfast wireless technology.
![]()
The Ministry of Industry and Information Technology said 5G is entering a critical period of commercial deployment (部署)globally and China's 5G industry has established a competitive advantage through a combination of innovation(创新) and open cooperation.
Many foreign companies including Nokia and Intel, have participated in China's technical 5G tests. These foreign companies have already participated in three phases of tests organized by China to get their 5G products and solutions ready for commercial use in the country.
“With joint efforts of all parties, China has built a foundation for commercialization of 5G,” the ministry said, adding it will issue commercial 5G licenses in the near future, a clear sign that China will soon officially enter the first year of 5G.
China's big three telecom carriers are forecast to spend 900 billion to 1.5 trillion yuan ($ 134 billion to $ 223 billion) in total on 5G network construction from 2020 to 2025, according to a report from the China Academy of Information and Communications Technology. In comparison, Chinese telecom operators spent 720 billion yuan on 4G network construction from 2014 to 2018.
In 2019, China Mobile plans to build 30,000 to 50,000 5G base stations, while China Telecom is looking to have 20,000.
【1】What does the phrase "participate in" in Paragraph 3 mean?
A.take part inB.take control of
C.be grateful forD.do an activity regularly
【2】How much did Chinese telecom spend in constructing 4G network from 2014 to 2018?
A.223 billion yuan.B.720 billion yuan.
C.900 billion yuan.D.1.5 trillion yuan.
【3】which of the following plans to build about 44,000 5G base stations in 2019?
A.Nokia.B.Intel.
C.China Mobile.D.China Telecom.
【4】What does the text mainly tell us?
A.A brief introduction of 5G
B.The advantage of 5G network
C.The cost of China's 5G network construction
D.The development of China’s 5G Commercialization
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】D
【解析】
本文是一篇说明文。文章讲述了5G商业化的一些阶段性的战略计划和部署以及近些年来的发展进程。
【1】词义猜测题。第三段出现了两次这个短语,根据第二句的“ to get their 5G products and solutions ready for commercial use in the country”可知,为了使他们的5g产品和解决方案准备好在国内商业使用,这些外国公司已经参与了被中国组织的三个阶段的测试,第一句话Many foreign companies including Nokia and Intel, have participated in China's technical 5G tests.说明的是包括诺基亚(Nokia)和英特尔(Intel)在内的许多外国公司都参加了中国的5G技术测试。可推断此处participate意为“参加”,与take part in同义,故选A。
【2】细节理解题。根据倒数第二段的In comparison, Chinese telecom operators spent 720 billion yuan on 4G network construction from 2014 to 2018.(相比之下,从2014年到2018年,中国电信运营商在4G网络建设上花费了7200亿元人民币。)可知,从2014年到2018年,中国电信在4G网络建设上花费了7200亿元。故选B。
【3】推理判断题。根据最后一段的In 2019, China Mobile plans to build 30,000 to 50,000 5G base stations(2019年,中国移动计划建造3万到5万个5G基站)可知,中国移动计划在2019年建造约44,000个5G基站,故选C。
【4】主旨大意题。通读全文可知,文章突出了5G商业化的一些阶段性的战略计划和部署以及近些年来的发展进程,故文章主要内容是中国5G商业化的发展。故选D。