题目内容
【题目】阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
A young man had bought an old house that was in bad shape, but he and his wife believed they could restore it. They immediately went to work. Their goal was to have the old building look best for New Year’s Eve get-together.
Just two days before New Year, however, a storm swept through the area, leaving a hole in the wall of the house. There was obviously no time to repair the damage before New Year. Then, the sad couple attended a local auction(拍卖)that afternoon. One of the items put up for bids was an old gold-and-ivory-colored tablecloth. Seized by an inspiration, the young man was the highest bidder at $ 6.50. His idea was to hang the cloth to cover the ragged hole.
On the day before New Year, it was snowy. As the young man unlocked the house door, he noticed an old woman standing at the bus stop. He knew the bus wouldn’t be there within at least half an hour, so he invited her inside to keep warm.
When the woman walked in and saw the tablecloth, she rushed at it and said excitedly, “It’s mine. It is my tablecloth.” She told the surprised man its history and even showed him her name in one comer of the tablecloth. She and her husband had once lived in Vienna, Austria, and their village was hit by a deadly disease. So they decided to flee to Switzerland, but her husband told her to leave first, saying he had something urgent to deal with. A few days later, it was reported that the bus her husband took fell off the cliff(悬崖)and he was never to be found. Her husband was believed to have died. Touched by her story, the young couple asked about her address, planning to send the tablecloth to her after New Year. As the bus came, she left.
In the candlelight of New Year’s Eve, the tablecloth looked even more beautiful. As the man’s friends left the house, they thanked the man for his arrangement and mentioned how beautiful the house looked.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150词左右;
2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;
3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。
Paragraph 1:
Otte old gentleman stayed, admiring the tablecloth.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
The young man drove the old man to that old woman’s home.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Paragraph 1:
One old gentleman stayed, admiring the tablecloth. At the same time, he said to the young man, “What a coincidence. Many years ago my wife and I also owned such a tablecloth. But we lived in Vienna then.” On hearing these words, the young man told the old man about his encounter with the old woman in the house that snowy day. “Can it be true that she is alive?” asked the old man, tears streaming down his cheeks. “How can I find her?” Fortunately, the young man remembered her address.
Paragraph 2:
The young man drove the old man to that old woman’s home. Together they knocked on her apartment door. When she opened it, both of them recognized each other immediately. Obviously, they were too surprised and excited to express themselves. With trembling hands, they hugged tightly. “I was told you had died. How did you find me?” the old woman said, “Thanks to that magical tablecloth,” the old man replied. The young man witnessed the tearful, joyful and thrilling reunion of the husband and wife.
【解析】
这是一篇读后续写作文。
通过阅读所给文章可知,文章讲述了一个年轻人买了一栋年久失修的老房子,但是他和他的妻子相信他们可以修复它。然而,就在新年的前两天,一场暴风雨席卷了这个地区,在房子的墙上留下了一个洞。年轻人拍卖下了一张桌布,想要挂起来盖住那个破洞。新年的前一天,年轻人请一个等车的老妇人进屋取暖,老妇人进屋后看到了桌布,认出了是自己的,并且讲述了桌布背后的故事。
续写部分分为两段,第一段开头是:老绅士呆在那里,欣赏着桌布。所以后文应该是讲述老先生也来到了年轻人的房间就是老妇人的丈夫,年轻人告诉他,他的妻子也曾经来过,年轻人还记得她的地址。第二段开头是:那个年轻人开车送那位老人到那位老太太家。本段应该写他们来到老妇人家里的事情,他们太惊讶和兴奋了,无法表达自己的想法。多亏了那块桌布才让他们得以相逢。
续写时要求使用5个以上短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。