题目内容
【题目】阅读理解A Blessed Teacher
I remembered Ricky came back to see me ten years after he was in my class. He told me how I had inadvertently(不经意地) changed his life.
Ricky often gazed out the window during one of my ninth-grade history classes early in my teaching career. He was quiet, and his good grades and mild manner were why I did not move him away from the seat by the window.
One day, I leaned over his shoulder and quietly asked, “What are you looking at? You gaze out of this window during every class.”
He said, “I am looking at the band.”
According to Ricky, I said, “If you like the band so much that you have to look at them during this class every day, I want you to go down to Mr. Overby (the band teacher) and tell him that I sent you. Tell him that you want to be in the band. Now turn around and finish working before the bell rings.”
The next day Ricky went to Mr. Overby and told him I had sent him and he wanted to be in the band. He added that he did not know how to play any instrument.
When Ricky visited me ten years later, he thanked me for telling him to go to Mr. Over by because he fell in love with music and discovered his musical talent that had not been tapped. His musical talent resulted in him getting a scholarship to college and earning a degree that now allowed him to provide for his family. Most of all, music had brought great pleasure and satisfaction to his life.
After Ricky thanked me, I pointed out that he did all of the hard work it took to become the wonderfully talented person that he was. I did not make him walk downstairs to join the band, practice his instrument, and get the good grades that led to his college scholarship.
Ricky responded that I could have yelled at him for looking out the window. Instead, I gave him an alternative that changed his whole life.
After he left, I thought about his words. I realized that I was teaching children with every word I said, every action I took, and with every decision I made. Ricky's story raised my teaching bar. Most of all, I have never forgotten the lesson Ricky taught me, a blessed teacher.
(1)Which of the following words can best describe the author?
A.Curious and helpful.
B.Independent and creative.
C.Tolerant and responsible.
D.Courageous and professional.
(2)What did the author do when he found Ricky gazed out?
A.He yelled at Ricky.
B.He moved him away from the seat.
C.He took Ricky to Mr. Over by.
D.He asked Ricky to finish working first.
(3)Ricky thanked his teacher because his teacher .
A.encouraged him a lot
B.taught him to practice the instrument
C.discovered his musical talent
D.made a difference in his life
【答案】
(1)C
(2)D
(3)D
【解析】本文是一篇记叙文,介绍一个受到祝福的老师。老师不经意的举动改变了学生的整个人生。十年后学生来感谢老师,老师也从中得到启迪。(1)考查推理判断。根据倒数第二段中的”Ricky responded that I could have yelled at him for looking out the window. Instead, I gave him an alternative that changed his whole life.“由此推知作者宽容和负责。故选C。
(2)考查细节理解。根据第五段中的”Tell him that you want to be in the band. Now turn around and finish working before the bell rings.”可知当老师发现Ricky向外看的时候,老师要求他首先完成自己的作业。故选D。
(3)考查细节理解。根据倒数第二段中的“Ricky responded that I could have yelled at him for looking out the window. Instead, I gave him an alternative that changed his whole life. ”Ricky感谢老师,因为老师改变了他的整个人生。故选D。
【题目】根据短文理解,选择正确答案。
Your school asked parents about the social development in children in the last Parents' Meeting. Here are some opinions. Read the following information and answer the questions.
Parent 1: Social development in children is an important part of childhood. Social activities can help enhance children's social abilities and make them more confident. | Parent 2: Social development should begin at a very early age. It is important for young children before starting school. Playing with other children can help them get skills needed to make new friends. |
Parent 3: Many ball games are a great way to encourage children to communicate with other kids. It's a good idea for them to play basketball or football together. They can learn teamwork. | School headmaster: Parents should try to allow children to deal with the situation on their own first. Children can learn what works and what doesn't work from their failures, which help children act properly in the future's society. |
(1)The underlined word “enhance” can be replaced by.
A.spend
B.improve
C.expect
D.appreciate
(2)What kind of activities may be supported by the third parent for his/her children?
A.Playing basketball with friends.
B.Playing computer games.
C.Holding parties at home.
D.Watching TV alone.
(3)Which is NOT the advantage from social development according to these parents and headmaster's opinions?
A.Children become more confident.
B.Children get skills needed to make new friends.
C.Children learn teamwork.
D.Children are afraid of making mistakes.