题目内容
17.College helps students dream of more than a salaryFrom the earliest days of our country,we have seen education as the foundation for democracy and citizenship.Yet high school students and families are increasingly questioning its value.Is investing in a college or university education still worth it?The answer is definitely"Yes".
From a financial point of view,a college education surely pays off.Students who graduate from college can expect to make about 60% more than those who do not,well over a million dollars over a lifetime.Completing college makes an even greater difference to the earning power of young women.A 25-34 year-old female with a bachelor's degree can expect to make 70% more than if she had only completed her high school diploma.But what about the benefits of college that are more difficult to measure?
College is a passport to different places,different times,and different ways of thinking-from learning new languages to considering the arc of human history to diving deep into the building blocks of matter.It gives students a chance to understand themselves differently,seeing how their lives are both like and unlike those who inhabited other eras and other lands.
College introduces students to people they've never met before.One of the most important ways in which students learn at college is by interacting with people who are different from themselves.I recall one student who was admitted to Harvard but wasn't sure he would fit in at a school in the Northeast.However,one night he found himself debating the characteristics that define a genuine hero with other admitted students from around the world.Not everyone agreed,but the differences were what made the conversation exciting,and he realized how much he could learn at a place full of engaging people with a wide range of viewpoints.
College teaches students the virtue of slowing down.No one denies the value of speed,connectivity and the virtual world in an economy that thrives on all three.But"thinking"is a word that is too often forgotten.College teaches students to slow down,to change information into insight and knowing into understanding.It nurtures critical thinking.The result is that students grow in knowledge and in wisdom for a lifetime.
To conclude,investing in a college or university education is well worth it.College opens opportunities reflected in earning and employment statistics.But more importantly,in college students have acquired a new way of transforming the world,through the power of learning,analyzing,changing to adapt to what they have come to understand.
College helps students dream of more than a salary.
| Introduction | ●An increasing number of students and families begin to (71)questionthe value of college education. ●It is (72)worthwhileto invest in a college or university education. | |
| Valid (73)reasons | (74)financial aspect | ●Students with a college degree earn sixty to seventy percent more than those (75)graduatingfrom high schools. |
| Horizontal aspects | ●Students are (76)exposed to different places,times and ways of thinking and learn to understand themselves differently. ●Students also learn by (77)interacting with engaging people having a wide range of viewpoints. | |
| Virtue aspect | ●Students learn to slow down and think (78)critically,making them grow knowledgeable and (79)wise. | |
| Conclusions | ●College not only helps to raise students'earnings but also equips them with a new way to (80)transform the world. | |
分析 本文讨论了接受大学教育的必要性.
现在很多学生和家长在质疑大学的价值,人们怀疑投资大学教育是否值得,但是接受大学教育是必须的.理由是:一大学生比只有高中毕业的学生的工资高;二大学给了学生接触到不同的地方,时代和思考方式的通行证;和不同观点的人交流可以使学生学习到不同的思考方式;三大学培养批判的思维,大学生还会获得改变世界的新方法.
解答 71.答案:question.细节题.根据第一段第二句 Yet high school students and families are increasingly questioning its value可知学生和家长在质疑大学的价值,所以用question.begin to 后用动词原形.
72.答案:worthwhile. 细节题.根据第一段第二句 Is investing in a college or university education still worth it?可知人们怀疑投资大学教育是否值得,所以用worthwhile. 因为主语是it,所以用worthwhile,表示"做某事是值得".
73.答案:reasons.推理判断题.根据第二,三,四段是对第一段末尾Is investing in a college or university education still worth it?The answer is definitely"Yes".的解释,所以用Valid reasons 表示"正当的理由"74.答案:financial.主旨大意题.根据第二段第一句From a financial point of view,a college education surely pays off可知本段说的是经济方面的理由,所以用financial表示"经济的".
75.答案:graduating.细节题.根据第二段的 Students who graduate from college can expect to make about 60% more than those who do not可知who do not表示"只有高中毕业的学生",所以用graduating.
76.答案:exposed.细节题.根据第三段的College is a passport to different places,different times,and different ways of thinking可知大学给了学生接触到不同的地方,时代和思考方式的通行证,所以用be exposed to表示"接触".
77.答案:interacting.细节题.根据第四段的One of the most important ways in which students learn at college is by interacting with people who are different from themselves 和he realized how much he could learn at a place full of engaging people with a wide range of viewpoints.可知和不同观点的人交流可以使学生学习到不同的思考方式,所以用interacting表示"交流".
78.答案:critically.细节题.根据第五段的It nurtures critical thinking可知大学培养批判的思维,修饰动词think用副词critically.
79.答案:wise.细节题.根据第五段的The result is that students grow in knowledge and in wisdom for a lifetime可知大学会使学生 知识丰富,思维明智,所以和题目中的knowledgeable并列用形容词wise.
80.答案:transform.细节题.根据第六段的But more importantly,in college students have acquired a new way of transforming the world可知大学生获得了改变世界的新方法.题目里用了a new way to,所以用动词原形transform.
点评 考察任务型阅读.
解答阅读题的步骤:
1、浏览试题,明确要求.
在阅读文章前,最好先浏览一下文章后面的题干和选项.知道了问题后再去看文章,可使思路更敏捷,而且也便于阅读时留意文中出现的与选项有关的信息.
2、通读全文,抓住主要内容.
在不影响理解的前提下,尽可能地阅读以便在尽可能短的时间内理解文章或段落的内容.阅读时,如遇到不熟悉的单词、词组或一时看不懂的句子,不要停下来苦思冥想,继续读下去,通过上下文的词语和句子可能就理解了.
3、抓住中心思想和段落大意.
通读全文时,要特别注意主题句.每篇文章或每个段落都有与文章有关的句子,尤其是科技、政论性文章的主题句一般都在文章的开头或结尾,插在中间的很少.所以,文章的第一段或开头的第一、二个句子往往包含着文章的中心思想、作者的意图或全文的概述,因此要特别注意,彻底理解.
4、有针对性地仔细阅读,找寻所需信息.
在前面的基础上,可进行有针对性地阅读了.把与问题无关的内容一扫而过,而对于和问题有关的内容认真阅读,还可以用笔在下面做出记号.再把这些信息与问题的要求结合起来,逐条分析,综合判断,找出正确答案.
5、进行合理的推理判断.
对文章有了全面的了解之后,可以按照文章要求以及上下文之间的关系,做出推理判断.在进行推理判断的时候,需要综合考虑句型、语法、句子之间的逻辑关系、文化背景等方面的因素.
6、认真复读,验证答案.
要用全文的中心思想统帅各个题目,研究其内在联系和逻辑关系,并依次审核那些还未打上的题目,确保理解无误.
| A. | purpose | B. | reference. | C. | memory | D. | assessment |
| A. | report | B. | information | C. | message | D. | description |