题目内容
【题目】阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
The requirements for high school graduation have just changed in my community. As a result, all students must1sixty hours of service learning,2 they will not receive a diploma. Service learning is academic learning that also helps the community.3 of service learning include cleaning up a polluted river, working in a soup kitchen, or tutoring a student.4 a service experience, students must keep a journal(日志)and then write a5about what they have learned.
Supporters claim that there are many6of service learning. Perhaps most importantly, students are forced to think7their own interests and become8of the needs of others. Students are also able to learn real-life skills that9responsibility, problem-solving, and working as part of a team.10, students can explore possible careers 11 service learning. For example, if a student wonders what teaching is like, he or she can choose to work in an elementary school classroom a few afternoons each month.
12 there are many benefits, opponents (反对者)13problems with the new requirement. First, they14that the main reason students go to school is to learn core subjects and skills. Because service learning is time-consuming, students spend15time studying the core subjects. Second, they believe that forcing students to work without16goes against the law. By requiring service, the school takes away an individual's freedom to choose.
In my view, service learning is a great way to17to the community, learn new skills, and explore different careers. 18, I don' t believe you should force people to help others – the 19to help must come from the heart. I think the best20is one that gives students choices: a student should be able to choose sixty hours of independent study or sixty hours of service. Choice encourages both freedom and responsibility, and as young adults, we must learn to handle both wisely.
(1)A.spend B.gain C.complete D.save
(2)A.and B.or C.but D.for
(3)A.Opinions B.Ideas C.Procedures D.Examples
(4)A.With B.Before C.During D.After
(5)A.diary B.report C.note D.notice
(6)A.course B.benefit C.challenge D.features
(7)A.beyond B.about C.over D.in
(8)A.careful B.proud C.tired D.aware
(9)A.possess B.apply C.include D.develop
(10)A.Gradually B.Finally C.Luckily D.Hopefully
(11)A.through B.across C.of D.on
(12)A.So B.Thus C.Since D.While
(13)A.deal with B.look into C.point out D.take down
(14)A.argue B.doubt C.over look D.admit
(15)A.much B.full C.less D.more
(16)A.cost B.pay C.care D.praise
(17)A.contribute B.appeal C.attend D.belong
(18)A.Therefore B.Otherwise C.Besides D.However
(19)A.courage B.desire C.emotion D.spirit
(20)A.decision B.purpose C.solution D.result
【答案】(1)、C
(2)、B
(3)、D
(4)、C
(5)、B
(6)、B
(7)、A
(8)、D
(9)、C
(10)、B
(11)、A
(12)、D
(13)、C
(14)、A
(15)、C
(16)、B
(17)、A
(18)、D
(19)、B
(20)、C
【解析】本文是一篇议论文,论述了高中生从事服务学习(或称社会实践)的好处和人们对高中生是否应该社会实践的不同看法。
⑴考查动词词义辨析及语境理解。句意:所有的学生必须完成60小时的社会服务学习。可知选C。
⑵考查连词辨析及语境理解。否则他们就得不到毕业证。 故选B。
⑶考查名词词义辨析及语境理解。根据下文”of service learning include cleaning up a polluted river, working in a soup kitchen, or tutoring a student.“这些都是服务学习的例子。句意:服务学习的例子包括清洁污染的河流,在施粥场工作或者辅导学生。故选D。
⑷考查介词词义辨析及语境理解。在服务学习期间,学生必须写日志然后就他们学了什么写一篇报告。选C。
⑸考查名词词义辨析及语境理解。 句意: 就他们学了什么写一篇报告。故选B。
⑹考查名词词义辨析及语境理解。根据上半句“Supporters claim that there are many”中“supporters”。可知选B。句意:支持者声称服务学习有很多益处。
⑺考查介词词义辨析及语境理解。句意:学生被迫超出他们的利益范围去思考。故选A。
⑻考查形容词的辨析及语境理解。意识到其他人的需要。选D。
⑼考查动词词义辨析及语境理解。 根据第一段中的”service learning include cleaning up a polluted river, working in a soup kitchen, or tutoring a student.“可知,选C。此处考原词重现。
⑽考查副词词义的辨析及语境理解。根据第二段中的“Perhaps most importantly”以及”Students are also able to learn real-life skills that9responsibility, “中的的“also”,可知本段讲服务学习的好处,本句是最后一个。故选B。
⑾考查介词词义的辨析及语境理解。句意:通过服务学习学生发现可能的职业。故选A。
⑿考查连词词义辨析及语境理解。句意:虽然服务学习有很多益处,反对者指出新要求的问题。故选D。
⒀考查动词的辨析。A. deal with”处理“;B. look into”调查“;C. point out”指出“;D. take down”记下“。反对者指出新要求的问题。故选C。
⒁考查动词词义辨析及语境理解。根据第三段”opponentsproblems with the new requirement.“中“opponents反对者”,可知此处是争论的意思。故选 A。
⒂考查形容词词义辨析及语境理解。根据第三段中的“Because service learning is time-consuming, students spendtime studying the core subjects.”服务学习是要花时间的,所以学生用在主要科目的学习时间就更少了。故选C。
⒃考查名词词义辨析及语境理解。根据下文”goes against the law.“可知让学生工作而不付报酬是违法的。故选B。
⒄考查动词词义辨析及语境理解。contribute to固定短语,”促进,有助于“,句意:我认为服务学习是有助于社会,故选A。
⒅考查副词词义辨析及语境理解。根据最后一段中的”service learning is a great way to the community, learn new skills, and explore different careers. , I don't believe you should force people to help others“句意:我认为服务学习是有益于社会,学到新技能,探索不同的职业的好方法,然而我不认为应该强迫学生去参加。故选D。
⒆考查名词词义辨析及语境理解。句意:帮助别人的愿望是发自内心的。故选B。
⒇考查名词词义辨析及语境理解。我认为解决问题的最好办法是让学生自己选择。故选C。