题目内容
Boys need friends, suffer when they don't believe they have any, and worry over the ups and downs of relationships. Many adults believe that somehow boys need friends less than girls do, in truth, though, no boy is an island; boys value their friends throughout childhood and adolescence and are happier and healthier when they have solid relationships with peers.
Despite the common belief that girls are better at relationships, most boys consider their friends a very important part of their lives, and boys may actually be better at keeping friendships than girls are. A recent study of 10 to 15yearold boys and girls found that girls' friendships are actually more fragile. Girls tend to say and do hurtful things to each other more frequently than boys, and girls are more hurt by the end of a friendship.
Boys are the living definition of the phrase “peer group”; they love games with rules, competition, and doing things together. Boys seem to enjoy, even need the opportunity to test themselves against others, and many lasting friendships begin in karate (空手道) class or on the basketball court. Competence and skill are widely respected; being picked last for a team or left out altogether is an experience that can haunt (萦绕心头) a boy for years.
As boys mature, the friendship becomes even more important, and it frequently widens to include girls. During the teen years, friends can become the most important part of a boy's life—and a part in which his parents are not included. The confusion of being a teenager leads boys to form close bonds with friends. There is the sense for many boys that a friend is someone who is “always there for me”, someone he can trust. They may be partners in crime or partners in study, but the friendship of adolescent boys can run surprisingly deep.
1.According to the text, boys' friendship________.
A. is usually built around active play
B. tends to be in small groups
C. can bear mutual hurt between friends
D. doesn't suffer from failure
2.The author mentions the study in the second paragraph to prove ________.
A. many people believe girls are better at relationships
B. most boys consider their friends very important
C. boys may be better at keeping friendships than girls
D. boys may be more active in a friendship
3.As a boy gets older, he tends to________.
A. widen his circle of friends to include different kinds of people
B. shift his focus from his friends to himself
C. leave his parents out of his friendship
D. be confused about what a friendship is
4.What's the best title for the text?
A. Friendships between Boys and Girls
B. Boys and Their Friendship
C. Childhood and Adolescent Friendship
D. Tips on Making Friends with Boys
1.A
2.C
3.C
4.B
【解析】
试题分析:男孩子需要友谊,也非常看重友谊,当他们没有得到友谊的时候会内心痛苦。许多成年人认为女孩子比男孩子需要友谊,其实不然,没有朋友的男孩子是一个孤零零的岛屿,获得友谊的男孩子们在童年和少年是更为快乐的。为了孩子的健康成长,男孩子们需要友谊。
1.A推理判断题。文章第三段讲述了男孩子喜欢生活在群体中,他们喜欢参加运动,在运动中结交朋友,所以他们的友谊都是在玩耍时发展培养的,答案选A。
2.C细节理解题。根据第二段中and boys may actually be better at keeping friendships than girls are.可以判断男孩子比女孩子更擅长维持友谊,C选项正确。
3.C细节理解题。根据文章末段friends can become the most important part of a boy's life—and a part in which his parents are not included.可以判断孩子长大后,父母就被排除在了友谊的圈子外,答案选C。
4.B主旨大意题。本文通过与女孩子对比,围绕男孩子友谊的培养以及发展展开行文,所以B选项能体现文章中心。
考点:考查教育类短文阅读。
Pride and Prejudice for the Modern Woman
Let us imagine how Pride and Prejudice, Jane Austen's most famous work, might be updated, 200 years on.
Austen's popularity is rooted in her intelligence. But today she would certainly have had a very different life, as would her characters. Here's my own suggestion. . .
It is a truth finally and universally acknowledged that a single woman with brains deserves to have equal opportunities to men, however disadvantaged she may feel by sexism.
" My dear husband," said his hopeful wife one day, " have you heard that the local store, standing empty for so long, is taken over by a bright young businesswoman?"
Her dull and indifferent (漠不关心的) husband replied that he had not. "But it is, it is," she replied excitedly. Mr Dull-Husband made no reply.
"Don't you want to know her plans?" she cried with some impatience.
"Well, clearly you think it matters to your silly little head. .. so I'd better listen. "
"Well, my dear, the rumour (传言) is that she has already set up a string of successful businesses in northern England, though how a woman can know anything about that is beyond me. She will move in herself next month. " "What is her name?" "Bingley. "
"Is she married or single?"
"What a question! And none of your business. But her coming will be a fine thing for our five boys. " "How so? How can it possibly affect them? "
"My dear love; those lazy boys need something to wake them up. There are bound to be jobs going. "
" Is that her point in settling here? Surely as a woman she has simply taken a fancy to the place. "
" Nonsense, my love, how little you've noticed the world has changed. She's got a first-rate degree and some sort of business qualification, I'm told. She surely needs one of our boys! Perhaps you might give her a call. "
" Me? No. Perhaps you can take an interest. You still have your looks, after all. She may even offer you a job. " "Oh, that's not likely. These new chances belong to the younger generation. But now you mention it, I think I'll go along all the same. "
And Mrs Bennet went along. That was 10 years ago. She is now managing director of a FTSE-listed company.
... It would remain the case, of course, that Mrs Bennet would be one of very few women on the company board, that her salary would be lower than her male colleagues, her bonus of a more "female" dimension and her lifespan (年限) among the city's business leaders shorter than theirs. Still, she'd no doubt have enjoyed Davos—and might even have hobnobbed (攀谈) with influential figures.
【小题1】Which of the following is TRUE according to the passage?
| A.Austen was born 200 years ago. |
| B.Austen rewrote Pride and Prejudice. |
| C.Austen's success lies in her wisdom. |
| D.Austen's updated work gains popularity. |
| A.had mixed feelings of admiration and surprise about Bingley |
| B.felt kind of worried and doubtful about Bingley |
| C.was extremely anxious to meet Bingley |
| D.had a great curiosity about Bingley |
| A.get married to | B.work for her |
| C.help her move in | D.take over her store |
| A.Women with brains can also be as successful as men. |
| B.Women have to pay a high price for success. |
| C.A judgment must be made free from prejudice. |
| D.Sex discrimination still exists nowadays. |
Where have all the boys gone?You may be able to find them in the gym, at work or hanging out, but there’s one important place where boys are underrepresented, and the problem seems to be getting worse. These days, at high school graduation ceremonies, there are a lot more girls than boys.
In fact, every year, 10 percent more girls graduate from high school than boys. “I think that there’s a tendency to focus on boys as problems at this point, rather than recognize that boys have problems,” says Joanne Max, PhD. Experts say the problems start in grade school, where there’s often an emphasis on sports instead of reading, for example. “I think that with boys there’s some idea that it’s not masculine(男子汉的)to read,” says Rob Jenkins,
an English professor.
There’s also a shortage of male teachers as role models. “I think boys need role models, so if you’re a boy and you don’t have a dad in your home and then you have one male teacher and it’s your athletic coach then I don’t think you have a message that education is very important,” says Carol Carter, another expert. In addition, classrooms often have too little activity
and too much passive listening, which is not conducive(有益的)to boys’ learning.
Experts say parents can fight back in many ways. Read to your sons early and often; show by your actions that you value their education. Ask them about their schoolwork, offer help, drop by their classroom and finally, appeal to their competitive spirit: challenge them to do better and help them understand that their future depends on it.
【小题1】The underlined part “one important place” in Paragraph 1 refers to “______”.
| A.classrooms | B.factories |
| C.high school graduation ceremonies | D.gyms |
| A.reading is more important than sports |
| B.it is shameful for boys to read |
| C.boys should not work as a teacher |
| D.boys la |
| A.parents p |
| B.athletic coaches contribute a lot to education |
| C.lack of male teachers affects boys’ attitudes to school work |
| D.classrooms lack enough activities that are suitable for boys |
| A.often read to their sons when they are young |
| B.keep an eye on their sons’ studies at school |
| C.encourage their sons to compete with others |
| D.prevent their sons from taking part in sports |