题目内容
作为一名高三学生,你或许经常跟你的父母就看电视问题闹矛盾。你的父母以学业繁重和影响视力等为由阻挠你看电视,而你又认为电视能满足你的兴趣爱好同时繁重的学业下也需要放松,最后你们之间相互妥协达成了一致意见。请你以该话题写一篇字数120左右的短文。
注意:1. 就双方的理由可以进行适当的扩充,协议自己想象。
2. 开头已写好,不计入字数
I am a Senior 3 student. I often quarrel with my parents over whether I can watch TV after school.
One possible version:
I am a Senior 3 student. I often quarrel with my parents over whether I can watch TV after school.
My parents hold the opinion that I should study hard so that I will have more choices in the future. Besides, they consider that it is harmful to my eyes to watch TV too often, which is the chief cause of short sight. But in my view, it is TV that gives me what I am interested in. In addition, it may relax my mind when I am tired, in which case the efficiency of my study will be improved.
In the end we reached an agreement. Only at weekends am I allowed to watch TV, however, the programs are limited to news, sports and entertainment, not including TV plays. This agreement is acceptable to me for it is beneficial to my study and life.
【解析】
试题分析:根据提可知道本文属于话题作文。通过提示语可总结出命题者让学生写的话题即父母与自己在放学后看电视问题上的分歧。所以在结构上可以采取三段式,第一段用两到三句话引出话题,第二段按照命题要求把父母和你本人在看电视问题的意见(理由)展示出来,第三段总结概括,进一步深化主题。在阐述理由时注意时态和长短句结合,搭配适当的过渡词使文章衔接自然。最后总结点题时注意呼应第一段内容和第二段观点。
【亮点说明】
本篇范文开篇点题,直接引入话题I am a Senior 3 student. I often quarrel with my parents over whether I can watch TV after school. 文体部分以My parents hold the opinion that... 引入父母对于我放学后看电视这件事的看法和意见,随之用But in my view...道出我对此事的观点,过渡自然。在列举理由的过程中长短句结合,如I should study hard so that I will have more choices in the future.和Besides, they consider that it is harmful to my eyes to watch TV too often, which is the chief cause of short sight.文章句式错落有致,不显冗长或单调。其中还使用了定语从句it may relax my mind when I am tired, in which case the efficiency of my study will be improved,部分倒装Only at weekends am I allowed to watch TV和强调结构it is TV that gives me what I am interested in.等。文章过渡词也使用的恰到好处,如in addition等。除此之外,文中使用的词汇难度得当,固定搭配使用灵活,都为文章增色不少。文章最后用In the end we reached an agreement点题,并点明主题就我放学看电视问题达成共识。
The following are the sculptures in the Underwater Museum, which are | |
| The Archive of Lost Dreams The Visual: It describes an underwater archive of messages in bottles. The Meaning: The bottles contain messages of dreams for future generations. The Hope: The statue is placed with the purpose of helping draw visitors away from the healthy parts of the reef. The Location: The Archive of Lost Dreams was placed 8 meters deep at Manchones Reef, close to Isla Mujeres. Behind the Scenes: The collection of bottled messages were provided by various communities who wrote about today’s values and their dreams for the future generations. |
| The Gardener of Hope The Visual: Here a young Mexican girl lies in a garden surrounded by pots which will be grown with live coral. The Meaning: The young girl in the sculpture represents a model for hopeful future generations. The Hope: The base of the Gardener of Hope was built to attract various marine creatures. The coral in the pots is also expected to grow. The Location: The Gardener of Hope was placed 4 meters deep at Punta Nizuc near the coast of Cancun. Behind the Scenes: The pots here are filled with live coral cuttings that were saved from areas of the local reef system. |
| Man on Fire The Visual: Man on Fire describes a lone male figure covered in live fire coral to resemble fire. The Meaning: The sculpture symbolizes the unawareness of the “fire” our generation has started with the over use of limited natural resources. The Hope: Man on Fire has 75 holes planted with small live cuttings of fire coral which are expected to grow like fire. The Location: Man on Fire was installed 8 meters deep at the Manchones Reef nearby to Isla Mujeres. Behind the Scenes: The sculpture was cast from a local Mexican fisherman and it weighs over 1 ton. |
| The Silent Evolution The Visual: Here more than 400 sculptures depict the timeline of human nature. The Meaning: It is a documentation of how society and people have changed over time. It is also to remind us of how we are connected to nature. The Hope: The installation is designed for forming a complex reef structure that marine life will claim as its own and inhabit. The Location: The Silent Evolution will be installed 8 meters deep behind the Manchones Reef. Behind the Scenes: The total installation will expand over 150 square meters and will weigh over 120 tons. |
Attention: Guided tours are a must. You can catch a tour from Aquaworld, which leaves every hour from 9 a.m. to 3 p.m. daily. | |
1.Which of t
he following is true according to the passage?
A. You can tour individually without a tourist guide by glass boat.
B. The Gardener of Hope will remind us of the relationship with nature.
C. Bottled messages are filled with live coral cuttings for future generations.
D. Man on Fire can educate us to protect the limited natural resources.
2.Which sculptures are installed in the same area?
A. Man on Fire & The Silent Evolution
B. The Archive of Lost Dreams & Man on Fire
C. The Gardener of Hope & The Silent Evolution
D. The Archive of Lost Dreams & The Gardener of Hope
3.The writer introduces the sculptures to _______.
A. defend Mexican Tourism Industry
B. call on us to go on a tour to Aquaworld
C. appeal to readers to protect Marine Life
D. attract tourists to the Underwater Museum