题目内容
The clock struck eleven at night. The whole house was quiet. Everyone was in bed except me. Under the strong light, I looked sadly before a huge pile of troublesome stuff they call “books”.
I was going to have my examination the next day. "When can I go to bed?" I asked myself. I didn’t answer, in fact I dared not.
The clock struck 12."Oh, dear!" I cried, "ten more books to read before I can go to bed!” We pupils are the most wretched creatures in the world. Dad does not agree with me on this. He did not have to work so hard when he was a boy ."
The clock struck one. I was quite hopeless now. I forgot all I had learnt. I was too tired to go on. I did the only thing I could. I prayed, “Oh, God, Please help
me pass the exam tomorrow. I do promise to work hard afterwards, Amen.” My eyes were heavy, so heavy that I could ha
rdly open them. A few minutes later, with my head on the desk, I fell asleep.
1.When the author was going over his lessons, all the others in the house were_____ .
A. outside B. working in bed
C. asleep D. quietly laughing at him
2.Reviewing his lessons didn’t help him because ________. .
A. it was too late at night
B. he was very tired
C. his eyes l ids were so heavy that he couldn’
t keep them open
D. he hadn’t studied hard before the examination
3.What do you suppose happened to the author?
A. He went to a church to pray again B. He passed the exam by luck
C. He was punished by his teacher D. He failed in the exam
4.The best title for the passage would be __________ .
A. Working Far into the Night B. The Night Before the Examination
C. A Slow Student D. Going Over My Lessons
1.C
2.D
3.D
4.B
【解析】
试题解析:本文讲的是作者在考前挑灯也读做最后复习,直到趴在桌子上睡着的故事。
1.1】C。细节理解题。据第一段第一句话The clock struck eleven at night. The whole house was quiet. Everyone was in bed except me.可以判断出除了我之外大家都在睡觉,所以C正确。
2.2】D。细节理解题。根据第三段第一行ten more books to read before I can go to bed! 可以判断出这次有这么多的功课要复习,是因为以前没有努力和第四段第二行“Oh, God, Please help
me pass the exam tomorrow. I do promise to work hard afterwards, Amen.,我许诺以后一定会努力学习可以判断出以前没有努力,所以D正确。
3.3】D。推理判断题。根据最后一段第一句The clock struck one. I was quite hopeless now. I forgot all I had learnt.以前没努力,临阵磨枪又没记住,所以考试一定不会及格,所以D正确。
4.4】B。总结归纳题。本文从第一段就开始介绍时钟敲响十一下,已经是半夜十一点钟了,别人都在睡觉自己在灯下复习功课,一直到短文最后头靠在桌子上睡着了,所以讲述的是考前的夜晚,所以B正确。
考点:考查记叙文类短文阅读。