题目内容

【题目】 A primary school in Wuhan has used new desks and chairs to prevent students from getting short sight. The desks and chairs make students have the correct posture, especially when reading and writing. Each desk has an adjustable steel bar. The bar can help students keep their eyes at least 30cm from books.

Zhang Jianming is headmaster of the primary school. She said the new desks and chairs were provided by an eye care centre in the city. The school carried out a survey last September. It showed that about 7 percent of its 1,093 students said they suffered from short sight.

The new desks and chairs have already improved the students’ posture, but both teachers and students might need more time to get used to them.

Yang Lihua is head of the Wuhan Youth Eye Care Center. She said the desks and chairs were introduced to 19 schools on a trial basis. “During our research into short sight, we noticed that the number of students with short sight was increasing. This is because parents are teaching their children to read and write at a very early age without paying enough attention to their posture,” she said.

Feng Junying is a doctor at Beijing Jingshan School. “I think the new desks and chairs in Wuhan will certainly be helpful,” she said. “But bad reading habits at school are not the only reason for short sight. Children are using mobile phones and iPads when they are very young. This can be another reason for short sight at a young age.”

【1】According to the passage, the adjustable steel bar can help the students keep their eyes ___________ from books.

A. 20cm B. 25cm C. 29cm D. 32cm

2The schools in Wuhan introduced the desks with bars to the primary school students in order to _______________.

A. make students grow tall

B. help students have the correct posture

C. help students love reading

D. not allow students to use mobile

3Feng Junying’s words mean ___________________________________.

A. the number of students with short sight is increasing

B. the students don’t get used to the new desks and chairs

C. bad reading habits are not the only reason of the students’ short sight

D. the new desks and chairs are useless for the students to improve their eye sight

4From the passage, a good way to protect our eyesight is to___________________________.

A. buy an adjustable steel bar

B. go to the Youth Eye Care Centre often

C. have a correct posture when we are studying

D. read less and use mobile phones and iPads less

【答案】

【1】D

【2】B

【3】C

【4】C

【解析】

试题分析: 本文介绍是种新的桌椅开始使用于武汉的学校,可以调整学生的坐姿来预防学生近视及人们对这种新桌椅的看法。

【1】D 考查细节理解题。根据第一段提到The bar can help students keep their eyes at least 30cm from books.可知这种桌椅可以使学生的眼睛至少距离课本30厘米以上,故选D项。

【2】B 考查细节理解题。根据第三段提到The new desks and chairs have already improved the students’ posture, but both teachers and students might need more time to get used to them这种新的桌椅可以用来调整学生的坐姿,故选B项。

【3】C 考查细节理解题。根据最后一段提到But bad reading habits at school are not the only reason for short sight. Children are using mobile phones and iPads when they are very young. This can be another reason for short sight at a young age可知不良的阅读习惯,在学校不是唯一的原因,孩子在小时候使用手机和平板电脑,这是另外一个导致近视的原因,故选C项。

【4】C 考查推理判断题。根据全文可知,要想预防近视,一定要调整坐姿,这就是这种桌椅使用的主要原因,故选C项。

考点 :日常生活类阅读。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Too many people want others to be their friends, but they don't give friendship back. That is why some friendships don't last very long. To have a friend, you must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest; be generous (宽宏大量的); be understanding.

Honesty is where a good friendship starts. Friends must be able to trust one another. If you do not tell the truth, people usually find out. If a friend finds out that you haven't been honest, you may lose your friend's trust. Good friends always rely on one another to speak and act honestly.

Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow. You do not have to give your lunch money or your clothes. Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be very valuable to a friend. They tell your friend what is important to you. By sharing them, you help your friend know better.

Sooner or later everyone needs understanding and help with a problem. Something may go wrong at school. Talking about the problem can make it easier to solve. Turning to a friend can be a first step in solving the problem. So to be a friend you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend's place so that you can understand the problem better.

No two friendships are exactly alike (相同的). But all true friendships have three things in common. If you plan to keep your friends, you must practice honesty, generosity and understanding.

【1】Some friendships don't last long because _____.

A. there are too many people who want to make friends

B. those who give others friendship receive friendship from others

C. some people receive friendship but don't give friendship back

D. they don't know friendship is something serious

【2】According to the passage, honesty is _____.

A. something countable

B. the base of friendship

C. as important as money

D. more important than anything else

【3】In the third paragraph, the underlined word 'they' refers to (指) _____.

A. generosity and friendship

B. generosity and sharing

C. your ideas and feelings

D. your clothes

【4】The best title of this passage is _____.

A. How to Be a Friend

B. Honesty Is the Best Policy

C. A Friend in Need Is a Friend indeed

D. Three Important Points in Life

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网