题目内容
【题目】 Every one of the gymnasts who went to National Qualifiers (国家冠军赛资格赛) showed up with that goal in mind. Everyone gave it their all.
And I hate admitting it, but I was an exception. I did not do my best. Not for the ribbon exercise, nor for the club exercise. Knowing that I could have reached a little further to catch my ribbon, focused a little more so the stick wouldn’t slip through my fingers, tried a little harder to clean up those errors, but I didn’t, still bothers me.
After my disappointing competition, I tried my best to keep my eyes dry. But soon tears burned the edges of my eyes, and as I blinked, the first tear rolled down my cheek. Even though I angrily wiped my tears away before she looked at me, the evidence of my self-pity session presented itself clearly in the form of dirty makeup and reddened eyes.
My mom hated to see me cry, especially because I had no right or reason to. I had messed up — that wasn’t anyone’s fault but mine — and crying wouldn’t help at all. “Why are you crying, Amanda?” she asked, perhaps more pointedly (尖刻地) than intended, but I heard the concern in her voice. Unable to form all the emotions into words, I just looked away and avoided her questions.
“Tell me now why you’re crying.” Her voice this time wasn’t as gentle as it was before; it was filled with frustration and impatience. “Why are you crying?” she whispered again, but this time her voice was shaky and flooded with pain. This was the first time I’d ever seen my mom cry; my mom, who was always so strong and was there to encourage me through the roughest times, was now crying, and I was the reason for it. Finding my voice, I tentatively asked, “Why are you crying?”
She looked at me and answered exactly what I was afraid to hear, “I hate to see you hurting yourself.” So it was my fault. I had put those tears in her eyes. I had filled her with pain, with helplessness and with sadness.
I’ll never forget her pained expression. It forced me to realize how shortsighted and close-minded I’d been. I decided that no matter what happens in the future, I will never lose myself to regret.
【1】 Why did Amanda feel regretful after the competition?
A. Because she wasn’t admitted to the club.
B. Because she dropped her ribbon suddenly.
C. Because she broke the rule of the competition.
D. Because she didn’t try her best to compete.
【2】 What did Amanda try to hide on the way back?
A. Her silent tears. B. The disappointing scores.
C. Her dirty makeup. D. The evidence of failure.
【3】Which words reflect the change of the mother’s emotions?
A. Painful — impatient — concerned
B. Concerned — frustrated — painful
C. Satisfied — painful — frustrated
D. Frustrated — angry — painful
【4】What did Amanda determine to do?
A. Never cry in face of her mom.
B. Never compete as a gymnast.
C. Never involve herself in self-pity.
D. Never make up before games.
【5】 The best title of the passage is probably _________.
A. My painful experience as a gymnast
B. The tears I wiped away for my mother
C. The fiercest competition I lost
D. The worst thing I ever felt: regret
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】C
【5】D
【解析】
试题分析:本文讲述作者在一次体操比赛失败之后, 因为自己没有尽力比赛让母亲伤心哭泣而感到后悔,她下定决心以后再也不会做让自己后悔的事情了。
【1】D细节理解题。 结合文章的第二段的第二句I did not do my best 我没有做到最好 和Knowing that I could have...but I didn’t, still bothers me知道我本可以……但是我没能,依然困扰着我。由此得知作者为自己没有在体操比赛中尽力而感到后悔。故选D
【2】A细节理解题。 根据第三段的第一句和第三句I tried my best to keep my eyes dry我尽力让眼睛干燥 和I angrily wiped my tears away before she looked at me我再她看我之前生气地擦掉了眼泪。由此可知作者极力地掩饰自己掉眼泪的情况。故选A
【3】B推理判断题。根据第四段的倒数第二句I heard the concern in her voice我听到她声音里的关切 和第五段的第二句it was filled with frustration and impatience 它充满了沮丧和不耐烦 以及第四句she whispered again, but this time her voice was shaky and flooded with pain她又耳语,但是这次她的声音微弱而且流淌着痛苦。可知,作者母亲经历了从“关心”到“挫败”,再到“痛苦”的情绪变化,故选B
【4】C推理判断题。从本文最后一句话I decided that no matter what, I will never lose myself to regret我决定无论发生什么,我都不会失去自我去后悔了。可知,作者决心无论如何也不再让自己陷入后悔和自怜之中了。故选C
【5】D标题归纳题。本文主要描述了作者在一次体操比赛失败之后,对自己没有尽力而感到后悔,以及让母亲伤心哭泣的情况; D选项The worst thing I ever felt: regret我感觉最糟糕的事:后悔。 符合题意。故选D