题目内容
Many parents have learned the hard way that what sounds like open communication is otfen the very thing that closes a youngster’s ears and mouth, One common mistake is the Lecture, the long monologue that often starts with “When I was your age……”Eighteen –year –old Kelly calls lectures “Long , one-side discussions in which I don’t say much.”
Kids reflexively(条件反射地)shout down in the face of a lecture , Their eyes glaze over(呆滞),and they don’t register any incoming information , Listen to 13-year –old Sarah describe her least favorite times with her mom and dad, “First, they scream, Then comes the“We’re so disappointed’ speech , Then the ‘I never did that to my parents’ lecture begins , After that, even if they realize how ridiculous they sound, they never take it back’”.
Lines like “When you have children of your own, you’ll understand” have been seriously said by parents since time immemorial, But many of our expert parents, like Bobby , a registered nurse and mother of three, feel that by falling back on cliches(陈词滥调)to justify our actions, we weaken our position.
Since kids are creatures of here and now, the far-off future has no relevance to them, Therefore ,good communicators like Bobby suggest, “Give specific reasons for your actions in present language:‘I’m not letting you go to the party because I don’t think there will be enough adult supervisions(监护)”。
Betty, who lives in Missouri ,uses and indirect approach, “I find that warnings are accepted more readily if I discuss a news article on a subject I am concerned about, My husband and I talk about it while our children absorb the information, Then they never think I’m preaching(布道)”.
This really helped when Betty’s kids began driving , Instead of constantly repeating “Don’t drink; don’t speed”, She would talk about articles in the paper and express sympathy for the victims of a car crash, Betty made no special effort to draw her kids into the conversation, She depended on a teenager’s strong desire to put in his opinions—especially if he thinks he isn’t being asked for them
- 1.
The purpose of the passage is to
- A.compare two ways of parents’ communicating with their kids
- B.give parents advice on how to communicate with their kids
- C.explain why kids won’t listen to their parents
- D.introduce kids’ reaction to the communication between them and their parents
- A.
- 2.
Which of the following statements is NOT right?
- A.Kids won’t listen to their parents because they think what their parents say is boring
- B.Many kids think they have no right to express their own opinions
- C.Some kids think their parents should apologize when they are wrong
- D.Kids don’t like any discussion at all
- A.
- 3.
What does the underlined word in the first paragraph mean?
- A.独白
- B.对话
- C.插话
- D.讨论
- A.
- 4.
Which of the following topic may appeal to kids?
- A.Parents own experience
- B.Kids possible life in the future
- C.Something related to kids’ present life
- D.What parents have done to their own parents
- A.
- 5.
In order to make kids follow their advice, parents should
- A.tell their kids to listen carefully
- B.set out their warnings directly
- C.list out as many examples as possible
- D.arouse kids’ desire to express themselves
- A.
试题分析:文章主要讲了父母对孩子谈话需要注意的事项,他们常会说一些让孩子认为无趣的陈词滥调,而孩子也无法完全接受需要传达的信息。
1.主旨大意题。文章主要是给家长一些可行的交流建议,让他们在与孩子谈话时能取得理想的成果,所以选B
2.细节题。D项说孩子不喜欢任何形式的谈话过于绝对,是不正确的,ABC项都能在文中找到根据,所以选D
3.词义理解题。根据上下文,这里的名词monologue强调的是只有家长一方在说话的状态,所以是独白,选择A
4.细节题。根据文章第五段I find that warnings are accepted more readily if I discuss a news article on a subject I am concerned about,可知孩子更能接受与他们现实生活有关的话题,所以选C
5.细节题。根据文章最后一段She depended on a teenager’s strong desire to put in his opinions—especially if he thinks he isn’t being asked for them ,可知最有用的交流方法是让孩子想要抒发自己的感想,所以选D
考点:考查教育类短文
For many parents, raising a teenager is like fighting a long war, but years go by without any clear winner. Like a border conflict(冲突)between neighboring countries, the parent-teen war is about boundaries: Where is the line between what I control and what you do?
Both sides want peace, but neither feels it has any power to stop the conflict. In part,this is because neither is willing to admit any responsibility for starting it. From the parents’ point of view, the only cause of their fight is their adolescents’ (青少年)complete unreasonableness. And of course, the teens see it in exactly the same way, except oppositely. Both feel trapped.
In this article, I’ll describe three no-win situations that commonly arise between teens and parents and then suggest some ways out of the trap. The first no-win situation is quarrel on unimportant things. Examples include the color of the teen’s hair, the cleanness of the bedroom, the preferred style of clothing, the child’s failure to eat a good breakfast before school, or his tendency to sleep until noon on the weekends. Second, blaming. The goal of a blaming battle is to make the other admit that his bad attitude is the reason why everything goes wrong. Third, needing to be right. It doesn’t matter what the topic is—politics, the laws of physics, or the proper way to break an egg—the point of these arguments is to prove that you are right and the other person is wrong,for both wish to be considered an authority—someone who actually knows something—and therefore to command respect. Unfortunately, as long as parents and teens continue to assume that they know more than the other, they’ll continue to fight these battles forever and never make any real progress.
【小题1】Why does the author compare the parent teen war to a border conflict?
| A.Both can continue for generations. | B.Both are about where to draw the line. |
| C.Neither has any clear winner. | D.Neither can be put to an end. |
| A.The teens blame their parents for starting the conflict. |
| B.The teens agree with their parents on the cause of the conflict. |
| C.The teens accuse their parents of misleading them. |
| D.The teens tend to have a full understanding of their parents. |
| A.give orders to the other | B.know more than the other |
| C.gain respect from the other | D.get the other to behave properly |
| A.Causes for the parent-teen conflicts | B.Examples of the parent-teen war |
| C.Solutions for the parent-teen problems | D.Future of the parent-teen relationship |
Research shows that childhood friendships are important indicators of future success and social adjustment. Children's relationships with peers (同龄人) strongly influence their success in school, and children with fewer friends are more likely dropping out of school, becoming sad and other problems.
Making and Keeping Friends Is More Than Child's Play
When 6-year-old Rachel returned to school on a recent Monday morning, her eyes immediately scanned the playground for her friend Abbie. Though they were only separated by a weekend, the girls "ran right into each other's arms and hugged," recalls Rachel's mother Kathryn Willis of Gilbert. "It was like a scene from a movie."
Most parents instinctively (本能地) know that having friends is good for their child. Experts agree that friendship is not simply child's play, but a powerful predictor of social adjustment throughout life.
A Skill for Life
"Childhood friendships serve as a very important training ground for adulthood," says Dr. Robbie Adler-Tapia, psychologist with the Center for Children's Health & Life Development.
Researcher William Hartup states, "Peer relations contribute significantly to both social and cognitive (认知的) development." Hartup concludes that the single best childhood predictor of adult social adaptation is not school grades or classroom behavior, but rather, how well a child gets along with other children.
The work of Arizona State University proves that just as being able to make and keep friends is beneficial to kids, so is the lack of friends detrimental.
Good Friendships Don't Just Happen
Experts agree that it is basic for children to develop high-quality friendships. But, researchers warn, these friendships don't necessarily just happen. Often, a good friendship begins with involved (卷入,牵连)parents.
Valley psychologist Dr. Lynne Kenney Markan believes kids should be taught social skills in much the same way they are taught math and reading.
Bad Company
Many parents worry about the quality as well as the quantity of their child's friendships. "When she was in 1st grade, her supposed 'best friend' began calling her names and threatening to hurt her," says Mindy Miller. "My daughter wasn't allowed to talk to or even look at other girls in her class. It really crushed (压跨) her spirit. I told my daughter she didn't need a 'friend' like that."
"I'll bend over backwards to help my son get together with a friend I think is good for him," Adler-Tapia says. "I don't look at it as manipulation (操纵), just positive parental involvement. "
【小题1】The example of Rachel and Abbie is used to show that ________.
| A.childhood friendship is of great benefit to their growth |
| B.a positive friendship helps children solve emotional and physical problems |
| C.it is a proven(被证明的) fact that peer friendship is the most rewarding experience throughout life |
| D.Rachel missed her friend Abbie very much because of their separation of one weekend |
| A.valuable | B.disappointing | C.accurate | D.harmful |
| A.social skills and good study habits |
| B.school grades and classroom behaviors |
| C.academic success and social adaptation |
| D.positive parental involvement and social skills |
| A.parents should regard making friends as something that just happens |
| B.it's wise for parents to support and encourage healthy peer relationships |
| C.parents only need to help their children to deal with difficult social situations |
| D.parents are supposed to encourage their children to make as many friends as they can |