题目内容
Robots that can chat,find misplaced glasses,draw aeroplanes and play with your children are attracting thousands of visitors during an expo in Tokyo as Japan adapts to changes in society.
Robots,such as the sound.sensitive Chapit,answer simple questions and even joke with people to help them fight loneliness and stay alert in old age.
Japan has one of the world’s fastest-ageing societies and the government predicts that by 2050 the proportion of people over 65 will reach 40 percent.”Many older people in Japan live alone and have no one to talk to,”said Kazuya Kitamura representative of the expo organizer.“Communication robots accompany people and don’t mind listening to the same stories over and over again.”
Matsumoto’s“Personal Mobility Robot,”equipped with four cameras and a sensor to recognize the user's centre of gravity, is designed to help elderly move around without pressing buttons.using joysticks(操纵杆)or rotating wheels as in traditional wheelchairs.
The robot can also help find misplaced glasses by identifying them with a sensor.
Other robots,such as the award-winning“DiGRO”can support busy parents who have little time to play with their children.The robot can use the Internet to find a simple image and then draw pictures,keeping children company while parents work.
While Chapit,a relatively simple robot,managed to attract a corporate partner many researchers,such as Kiyoshi Matsumoto,a professor at the University of Tokyo,struggle to attract sponsors for more expensive projects.
“We have developed a robot that can assist many people,but we still haven’t found a sponsor,”said Matsumoto,who added that the cost of the machine,if mass-produced,would be comparable to that of a car.”In the current economic environment there are few companies willing to invest in such a costly project,”he said.
1.It can be inferred from the text that_______.
A.many children lack love from parents
B.robots helpful to the old will be in great demand
C.robots are the most useful to children
D.robots do better than people in healthcare
2.It is difficult to find sponsors for robots because______.
A.Japan is suffering economy depression
B.the robots are of poor design
C.the production of robots costs a lot
D.the future market is worrying
3.What is the author’s attitude towards the robots referred to?
A.Unsatisfied. B.Doubtful.
C.Favorable. D.Regretful.
1.B
2.C
3.C
【解析】
试题分析:本文介绍了机器人的功能和用途,很难找到生产机器人的赞助商的原因是成本太高。它们在东京展览会上吸引了成千上万的游客,日本适应社会的变化。
1.1】B推理判断题。根据最后一段可知,日本将进入老龄化社会,由此可推断专为老年人设计的机器人会有较大的市场需求。
2.2】C细节理解题。根据第七段中的“‘We have developed a robot that can assist many people,but because of the high cost...’”可知,很难找到生产机器人的赞助商的原因是成本太高。
3.3】C推理判断题。根据文章第一句Robots that can chat,find misplaced glasses,draw aeroplanes and play with your children are attracting thousands of visitors during an expo in Tokyo as Japan adapts to changes in society.机器人能聊天,找到放错地方的眼镜,能画飞机,能和你的孩子玩,它们在东京展览会上吸引了成千上万的游客,正如日本适应社会的变化。从这可推断出选C。
考点:考查说明文阅读。
What is critical thinking? Critical thinking is defined as thinking logically and developing an ability to ask questions or ask for evidence for a particular subject. Developing critical thinking skills in a child through the right critical thinking exercises is very important.
Critical thinking develops the ability of subjective analysis of a particular fact. Critical thinking is to evaluate the reason behind a particular fact. All possible viewpoints must be thought about before analyzing a fact, and this develops problem-solving skills in a child.
Here are some exercises you can use to encourage your child to think critically.
Quiz your child. Ask your child about daily activities that he does in the school. Quiz him about certain things that do not have a single correct answer. This will increase his ability to think about the things he’s just learned in class. Keep on telling your child simple information about nature, like the seasons when flowers bloom. You can either ask him questions or just explain to him in a casual way.
Recognize and classify. For critical thinking, your child must learn to recognize important information that is closely connected with the subject. Classification of things on a certain firm and logical basis of information is included in the critical thinking ability. Colorful toys or images can be included in teaching critical thinking. Ask your child to identify the names of the flowers, fruits and animals from a colorful chart.
Critical thinking exercises are not intended to make your child intelligent, but it is about making him successful in his decision-making ability and helping him make a successful career. Although thinking habits are cultivated(培养) in early childhood through exercises, they are indeed helpful for a lifetime.
Title: Critical Thinking Exercises for Children
1.____of critical thinking | ●Thinking logically. ●An ability2._________ ●An ability to ask for evidence for a particular subject. | |
Benefits | ●Enable your child to 3.______particular facts widely and subjectively. ●Develop 4.______in a child. | |
Critical thinking exercises | Quiz | ●Ask the child about his daily activities in the school. ●Quiz him about certain things with more than one 5._________ Share simple information about 6.____ casually |
7.______ | ● Learn to recognize important information. ● Classify things on a certain firm and logical basis of information ● Ask your child to 8.__________of the flowers, fruits and animals from a colorful chart. | |
9.__________ | To develop the child’s ability to10._____ and help him make a successful career. | |