题目内容
A scientist turns out to be able to see the future by offering each of some four-year-olds a piece of candy and watching how he or she deals with it. Some children reach eagerly for the treat they see. Some last a few minutes before they give in. But others are determined to wait until the last moment.
By the time the children reach high school, something remarkable has happened. A survey found that those who as four-year-olds had enough self-control to hold out generally grew up to be more popular, adventurous, confident and dependable. The children who gave in to temptation(诱惑) early were more likely to be lonely, easily frustrated and inflexible(固守己见的).
Actually, the ability to delay reward is a sign of emotional intelligence which doesn’t show up on an IQ test.
The hardware of the brain and the software of the mind have long been scientists’ concerns. But brain theory can’t explain what we wonder about most, like the question why some people remain upbeat in the face of troubles that would sink a less resistant soul.
Here comes the theory of Daniel Goleman, writer of Emotional Intelligence: when it comes to predicting people’s success, brain ability as measured by IQ may actually matter less than the qualities of mind once thought of as “character”.
EQ is not the opposite of IQ. What researchers have been trying to understand is how they work together; how one’s ability to handle stress, for instance, affects the ability to concentrate and put intelligence to use. Among the elements for success, researchers now generally agree that IQ counts for about 20%; the rest depends on everything from social class to luck.
While many researchers in this relatively new field are glad to see emotional issues finally taken seriously, some few fear EQ invites misuse.
1.The experiment with the four-year-olds makes it clear that ______.
A. the age of 4 is a proper time for scientific experiment
B. emotional intelligence won’t show up until adolescence
C. the ability of self-control plays a role in personal success
D. candy can be used to measure a person’s emotional intelligence
2.Which of the following is True of EQ and IQ according to the text?
A. There is no link between EQ and IQ.
B. The higher a person’s IQ is, the higher his or her EQ is.
C. Some people can be blessed with lots of both, but some with little of either.
D. Scientists are trying to discover the way in which EQ and IQ work together.
3.The underlined word “upbeat” in Paragraph 4 probably means ______.
A. kind B. floating
C. excited D. optimistic]
4.What is most likely to be written in the paragraph that follows?
A. Information about famous people with high EQ.
B. Examples showing the opposite voice about EQ.
C. Some reasons why EQ is a relatively new field.
D. Strong demand for basic emotional education.
1.C
2.D
3.D
4.B
【解析】
试题分析:通过给孩子们吃糖果,一个科学家竟然能够看出他们的未来。研究显示,具有自控力的孩子,长大后会更有自信、更可靠。科学家们一直致力于研究情绪智力(EQ) 与智商(IQ) 的关系。
1.those who as four-year-olds had enough self-control to hold out generally grew up to be more popular, adventurous, confident and dependable. The children who gave in to temptation(诱惑) early were more likely to be lonely, easily frustrated and inflexible(固守己见的).”可知,经不住糖果的诱惑的孩子长大以后容易感到孤独、沮丧,甚至会固执己见,而自控力强的孩子长大后更加自信、可靠,更具冒险精神,说明自控力对一个人有很大的影响,故选C。
2.What researchers have been trying to understand is how they work together”可知,科学家在寻找EQ与IQ协同发挥作用的机制,故选D。
3.why some people remain upbeat in the face of troubles为什么有的人在面对麻烦的时候仍然保持乐观的心态,大多数人在遇到困难时都会情绪低落、烦躁,而有的人仍然保持乐观,故选D。
4.While many researchers in this relatively new field are glad to see emotional issues finally taken seriously, some few fear EQ invites misuse”可知,尽管大多数的科学家都比较看重情绪情感的作用,但是还有少数人担心EQ会招致滥用,说明接下来会举一些反例。故选B。
考点:科学类短文阅读