题目内容
【题目】阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。 August 2011 was my last month before the departure to Beijing. But I didn’t know that August would bring me an unforgettable meeting with one of the famous traditional Chinese kungfu masters, Sui Yunjiang. He came to my city with a series of conferences and was to stay for a fortnight. I was asked to be his interpreter and had to accompany him and his wife during all that time, as well as Viktor who was the organizer and the host.
According to the Chinese tradition, we called Sui Yunjiang master Sui shifu or Sui laoshi. His personality impressed me deeply. Maybe it was a fate(yuanfen), or something other, but it was not the first time I heard his name, since he used to come to my town every two years, mostly in August. However, I never saw him in person, nor did the translation for him. I lacked knowledge in wushu, but the master was very patient trying to explain to me every single word that I couldn’t comprehend. He was already in his sixties at that time, but, giving credit to his sharp mind, he could find a way with the youngest disciples(门徒) as well as the older ones. The two weeks that I had spent with that amazing family inspired me and I continued my kungfu practices in Beijing.
During all these three years now that I have known him since our first meeting, he never stopped surprising me with his strong, yet sensitive personality. Our lessons go far beyond simply learning kungfu technics. His teaching is more about life, about enjoying every single moment of it because it will not happen twice, about training our will and overcoming difficulties, about harmonious existence, and building relationships with other people. After every kungfu lesson, we are welcome into his house to drink tea. This is another lesson being taught — the mastery of chadao, or tea ceremony.
Miracles are everywhere. For me, a miracle is meeting Sui Yunjiang. I love being a journalist, interviewing and writing about people from different paths of life, but Sui laoshi is the only person who made such a strong impression on me.
(1)How did the writer meet Sui Yunjiang?
A.By being asked to be his interpreter.
B.By travelling in China.
C.By interviewing Chinese kungfu masters.
D.By discussing how to drink tea.
(2)The underlined phrase in Paragraph 2 is closest in meaning to ____________.
A.privately
B.mentally
C.personally
D.physically
(3)Which of the following best describes Sui Yunjiang?
A.Talented and productive.
B.Serious and boring.
C.Famous and unhappy.
D.Patient and friendly.
(4)From the last paragraph we can learn that____________.
A.miracles are everywhere
B.meeting Sui Yunjiang is unforgettable
C.being a journalist is the writer’s dream
D.the writer loves writing stories about life
(5)Which of the following is the best title of this passage?
A.Meeting the Master
B.Being a Journalist
C.An Unforgettable Experience
D.Chinese Kungfu Masters
【答案】
(1)A
(2)C
(3)D
(4)B
(5)A
【解析】①细节理解题。从第一段可知,作者是在作为翻译者的情况下遇到隋大师的。 ②词义猜测题。从上下文可知,以前从未亲自见面,更没做过他的私人翻译,可知in person 为“亲自地,个人地”,而privately则为“私下地,秘密地”,不合题意。
③细节理解题。A、B、C中的productive,boring及unhappy均不正确,所以D正确,从第二、三段可知答案。
④推理判断题。从最后一段第二句和最后一句可知答案。A的表述模糊。
⑤主旨大意题。整个文章讲述了作者遇见著名武术大师隋云江的事,B太片面,C太笼统,D范围太大。