题目内容
【题目】 If you’ve never heard of eight-year-old Gavin Thomas, you clearly aren’t one of the millions of people around the world who have fallen in love with the young internet sensation (网红) .
But it isn’t in his native United States that Gavin has really hit the big time, the honor belongs to China. Since creating a profile a mere four months ago on Weibo, Gavin has gained an astonishing 1.8 million followers - and the number continues to grow, along with his fame. On Twitter, by comparison, Gavin has a mere 450,000 followers.
Why is a young American, born in Minnesota and still in elementary school, an instant sensation in the largest country in the world? It’s because of Gavin’s unique facial expressions, which have become a hugely successful viral meme (模仿传递行为) . Gavin first made a name for himself in the US, when short videos of him playing with his uncle Nick Mastodon quickly became a hit online. But it wasn’t until Gavin’s videos spread gradually to the Chinese cyberspace, particularly one of his reacting with a nervous smile to a gecko (壁虎) being placed on his head, that his fame truly took off. A picture of Gavin’s face, smiling awkwardly, might be used as many as 10 million times a day across China’s various social media platforms, according to Ann Ding, founder and CEO of Dongtu.com, a major distributor of online gifts, told CNN. Ding said Gavin seemed to be more popular in China than in the US. She estimated that all of the total number of Gavin related pictures used across platforms in China has easily exceeded 1 billion. His appearance on Weibo was widely reported by Chinese state media, and his first trip to China in August made headlines across the country.
【1】Where is Gavin more popular?
A.In the USA.B.In the Europe.
C.All over the world.D.In China.
【2】Gavin Thomas has so many followers because of his ________.
A.unique facial expressionsB.great contribution to China
C.coming to ChinaD.his appearance with his uncle
【3】The underlined word “exceeded” in the last paragraph means________.
A.enlargedB.strengthened
C.surpassedD.finished
【4】Which of the following statements is true?
A.He has never come to China but well-known here.
B.He earned followers not only from the USA but also from China.
C.He became famous when reacting to a gecko placed on his head.
D.Gavin now works in major Chinese social media platforms.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】C
【4】B
【解析】
这是一篇说明文。主要介绍了八岁的Gavin Thomas因为其独特的面部表情而拥有众多的追随者,成为了年轻网络红人的数百万人中的一员。而Gavin Thomas变得更加受欢迎是在中国,文章说明了他成名的经过,以及在中国受欢迎的情况。
【1】细节理解题。根据第二段中But it isn’t in his native United States that Gavin has really hit the big time, the honor belongs to China.可知但Gavin并不是在自己的祖国美国真正大受欢迎,而是中国获得了这一荣誉。由此可知Gavin是在中国变得更受欢迎的。故选D。
【2】细节理解题。根据第三段中It’s because of Gavin’s unique facial expressions, which have become a hugely successful vital meme.可知这是因为Gavin独特的面部表情,这已经成为一个非常成功的表情包。由此可知,Gavin Thomas因其独特的面部表情而拥有众多追随者。故选A。
【3】词义猜测题。根据上文Ding said Gavin seemed to be more popular in China than in the US.可知Ding说,Gavin在中国似乎比在美国更受欢迎。由此她估计,中国各平台上使用的Gavin相关图片总数已轻松超过10亿张。故划线单词意思为“超过”。故选C。
【4】细节理解题。根据第二段中Since creating a profile a mere four months ago on Weibo, Gavin has gained an astonishing 1.8 million followers- and the number continues to grow, along with his fame. On Twitter, by comparison, Gavin has a mere 450,000 followers.可知仅仅四个月前,Gavin在微博上创建了自己的个人主页,现在他已经拥有了180万名粉丝,这一数字令人震惊,而且随着他的名气,粉丝数量还在持续增长。相比之下,加文在Twitter上只有45万粉丝。由此可知,他在美国和中国都赢得了追随者。故选B。
词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为
① 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或that's to say, such as等。
② 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly, the same as, but, however, while, on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。
③ 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。
④ 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。
⑤ 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。
如第三小题,根据上文Ding said Gavin seemed to be more popular in China than in the US.可知Ding说,Gavin在中国似乎比在美国更受欢迎。由此她估计,中国各平台上使用的Gavin相关图片总数已轻松超过10亿张。故划线单词意思为“超过”。故选C。