题目内容
In this age of Internet chat, videogames and reality television, there is no shortage of mindless activities to keep a child occupied. Yet despite the competition, my 8-year-old daughter Rebecca wants to spend her leisure time writing short stories. She wants to enter one of her stories into a writing contest, a competition which she won last year.
As a writer, I know about winning contests – and about losing them. I know what it is like to work hard on a story only to receive a rejection letter from the publisher. I also know the pressure of trying to live up to a reputation created by previous victories. What if she doesn’t win the contest again? That’s the strange thing about being a parent. So many of our own past scars and destroyed hopes can resurface in our children.
A revelation (启示) came last week when I asked her, “Don’t you want to win again?” “No,” she replied, “I just want to tell the story of an angel going to first grade.”
I had just spent weeks correcting her stories as she spontaneously (自发地) told them. Telling myself that I was merely an experienced writer guiding the young writer across the hall, I offered suggestions for characters, conflicts and endings for her tales. The story about a fearful angel starting first grade was quickly “guided” by me into the tale of a little girl with a wild imagination taking her first music lesson. I had turned her contest into my contest without even realizing it.
Staying back and giving kids space to grow is not as easy as it looks. Because I know very little about farm animals who use tools or angels who go to first grade, I had to accept the fact that I was co-opting my daughter’s experience.
While stepping back was difficult for me, it was certainly a good first step that I will quickly follow with more steps, putting myself far enough away to give her room but close enough to help if asked. All the while I will be reminding myself that children need room to experiment, grow and find their own voices.
1.What do we learn from the first paragraph?
|
A.A lot of amusements compete for children’s time nowadays. |
|
B.Children have lots of fun doing mindless activities. |
|
C.Rebecca is much too busy to enjoy her leisure time. |
|
D.Rebecca draws on a lot of online materials for her writing. |
2.What did the author say about her own writing experience?
|
A.She was constantly under pressure to write more. |
|
B.Most of her stories had been rejected by publishers. |
|
C.She did not quite live up to her reputation as a writer. |
|
D.Her road to success was full of pain and frustrations. |
3.Why did Rebecca want to enter this year’s writing contest?
|
A.She believed she possessed real talent for writing. |
|
B.She was sure of winning with her mother’s help. |
|
C.She wanted to share her stories with readers. |
|
D.She had won a prize in the previous contest. |
4.The author took great pains to improve her daughter’s stories because _______.
|
A.she wanted to help Rebecca realize her dreams of becoming a writer |
|
B.she was afraid Rebecca’s imagination might run wild while writing |
|
C.she did not want to disappoint Rebecca who needed her help so much |
|
D.she believed she had the knowledge and experience to offer guidance |
5.The underlined sentence probably means that the author was _______.
|
A.trying not to let her daughter enjoy her own life |
|
B.trying to get her daughter to do the thing as the author wished |
|
C.making sure that her daughter would win the contest |
|
D.helping her daughter develop real skills for writing |
6.What’s the author’s advice for parents?
|
A.Children should be given every chance to voice their opinions. |
|
B.Parents should keep an eye on the activities their kids engage in. |
|
C.Children should be allowed freedom to grow through experience. |
|
D.A writing career, though attractive, is not for every child to pursue. |
1.A
2.D
3.C
4.D
5.B
6.C
【解析】 这篇文章讲述了一个作家母亲指导女儿写作的故事,通过作者的亲身经历向人们揭示出当今社会的子女教育问题。告诉我们要给孩子自由发展的空间,不要把自己的思想强加于孩子们。
1.A推断题。根据第一段第一句话可知,在这个网络聊天,电子游戏,真人电视的年代,从没有缺少不动脑筋的活动使得孩子们保持忙碌。故答案为A—许多娱乐活动角逐孩子们的时间。
2.D 细节判断题。根据文章的第二段前半部分I know about winning contests – and about losing them. I know what it is like to work hard on a story only to receive a rejection letter from the publisher. I also know the pressure of trying to live up to a reputation created by previous victories.意思是:“作为一个作家,我享受过夺得竞赛优胜的喜悦,也品尝过失败的滋味。我知道辛辛苦苦写出来一个故事、结果却得到一张出版商的退稿信时的感受。我同样知道夺得优胜后再想保住这份荣誉的压力。”可知D是正确的。
3.C 细节理解题。根据she replied, “I just want to tell the story of an angel going to first grade.”意思是她想告诉人们一个上小学一年级的天使的故事,也即想与人们(至少是读到它的人)分享这个故事,这与B的说法是一致的。
4.D 细节理解题。文根据文章是在第四段, I had just spent weeks correcting her stories as she spontaneously (自发地) told them. Telling myself that I was merely an experienced writer guiding the young writer across the hall, I offered suggestions for characters, conflicts and endings for her tales.可知我相信自己有知识有经验来提供指导。故答案为D。
5.B句意理解题。很明显此句话的意思是:不知不觉的我把女儿的竞赛变成了我的竞赛。说明我在尽力地使得女儿按照我的希望去做。故答案为B。
6.C 推断题。根据第四段:这段的大意是:第一步,我不再干扰孩子,而后,给她空间的同时又能在需要时随时提供帮助。作者随时提醒自己,孩子需要尝试、成长以及表达自我的空间。故答案为C。